Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W kwestii okapów polecam producenta:  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. W kwestii okapów polecam producenta:

Recommended Posts

w domu będę zmuszona poprowadzić rurę do wyciągu na całą szerokością kuchni i to trochę po skosie więc wyjdzie ok. 4m rury w poziomie plus odcinek pionowy nad wyciągiem. Nie uważasz że to troche za dużo i wyciąg może pracować troche słabiej?

Wynika to z tego, że mam w projekcie komin wentylacyjny po drugiej stronie kuchni, a kuchenka będzie na przeciwnej ścianie zewnętrznej. A może cos z kominami pokombinować, jeszcze budowy nie rozpoczęłam więc moge cos zmienic.... 8)

Przestawianie kominow nawet na papierze moze byc czasem bardziej uciazliwe niz poprowadzenie wentylacji przez cala kuchnie.

Wyciag da sobie rade, zeby tylko mial odpowiednia moc i wydajnosc. Wez urzadzenie z gornego zakresu wydajnosci dla Twojego pomieszczenia tj ok 7 wymian/h .Jedynie wadliwie ulozone przewody moga wprowadzic dodatkowe efekty dzwiekowe , ktore jednak latwo zredukowac do minimum.

Przy takiej dlugosci kanalu IMHO powinno sie zastosowac elastyczna rure z tworzywa sztucznego. Nie jest to typowe Spiro, ktore jest wykonane jedynie z blachy aluminiowej tylko rekaw przypominajacy miech w harmoszce :lol: , bardzo elastyczny , sprezysty i miekki.Calosc po zabudowaniu musi miec sporo swobody, zeby taka rura nie tylko odprowadzala sprawnie zapachy ale zeby jej budowa rzeczywiscie tlumila halas.Sa tez specjalnie izolowane cieplnie i akustycznie, elastyczne przewody, stosowane w chlodnictwie a montowane zazwyczaj pomiedzy anemostatem a skrzynka rozprezna lub sztywnym kanalem.. Kazda firma zajmujaca sie tego typu uslugami ma cos takiego w swojej ofercie.Znakomicie tlumia halasy, ale wymagaja troche wiecej miejsca niz 10cm - w praktyce obnizenie sufitu podwieszanego na rure wyniosloby ok 10 - 12cm.

Mozna poprowadzic wentylacje na sztywnych przewodach z blachy ocynkowanej, po uprzednim przeliczeniu przekrojow, lub skorzystac z przewodow np. Marley'a. To jednak drozsze rozwiazanie poniewaz wymaga fachowego przygotowania instalacji, zastosowania tlumikow i warto je robic jedynie tam gdzie jest np w domu rekuperacja lub /ewenement/ centrala klimatyzacyjna :p .

Poprowadzenie samemu tez nie jest specjalna sztuka, pod warunkiem zachowania pewnych zasad i dokladnosci, unikania zmian przekrojow np na "zakretach", uszczelnienia wlotu i wylotu . Z reguly halas jaki powstaje w tak wykonanej instalacji jest duzo mniejszy od odglosow samego pochlaniacza , wiec o akustyke raczej bym sie nie bal , ile o dobor wydajnosci urzadzenia.

PS Przyklad Twojej starej kuchni pokazuje , ze nawet tam gdzie nie mozna podlaczyc sie do pionu wentylacyjnego, dobrze jest stosowac wycig czy pochlaniacz w obiegu polzamknietym /tzn kratka wentylacyjna sobie, wyciag niepodlaczony do pionu sobie/. Bardziej uciazliwe bowiem niz zapachy sa nie odsysane opary tluszczu.

Aha! Nie zapominac o nawiewie :lol: Najmocniejszy wyciag nie pociagnie jak bedzie w pomieszczeniu "proznia" - moc wyciagu spada tez tam gdzie nie ma dostarczanego z zewnatrz powietrza na wymiane.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w domu będę zmuszona poprowadzić rurę do wyciągu na całą szerokością kuchni i to trochę po skosie więc wyjdzie ok. 4m rury w poziomie plus odcinek pionowy nad wyciągiem. Nie uważasz że to troche za dużo i wyciąg może pracować troche słabiej?

Wynika to z tego, że mam w projekcie komin wentylacyjny po drugiej stronie kuchni, a kuchenka będzie na przeciwnej ścianie zewnętrznej. A może cos z kominami pokombinować, jeszcze budowy nie rozpoczęłam więc moge cos zmienic.... 8)

Przestawianie kominow nawet na papierze moze byc czasem bardziej uciazliwe niz poprowadzenie wentylacji przez cala kuchnie.

Wyciag da sobie rade, zeby tylko mial odpowiednia moc i wydajnosc. Wez urzadzenie z gornego zakresu wydajnosci dla Twojego pomieszczenia tj ok 7 wymian/h .Jedynie wadliwie ulozone przewody moga wprowadzic dodatkowe efekty dzwiekowe , ktore jednak latwo zredukowac do minimum.

Przy takiej dlugosci kanalu IMHO powinno sie zastosowac elastyczna rure z tworzywa sztucznego. Nie jest to typowe Spiro, ktore jest wykonane jedynie z blachy aluminiowej tylko rekaw przypominajacy miech w harmoszce :lol: , bardzo elastyczny , sprezysty i miekki.Calosc po zabudowaniu musi miec sporo swobody, zeby taka rura nie tylko odprowadzala sprawnie zapachy ale zeby jej budowa rzeczywiscie tlumila halas.Sa tez specjalnie izolowane cieplnie i akustycznie, elastyczne przewody, stosowane w chlodnictwie a montowane zazwyczaj pomiedzy anemostatem a skrzynka rozprezna lub sztywnym kanalem.. Kazda firma zajmujaca sie tego typu uslugami ma cos takiego w swojej ofercie.Znakomicie tlumia halasy, ale wymagaja troche wiecej miejsca niz 10cm - w praktyce obnizenie sufitu podwieszanego na rure wyniosloby ok 10 - 12cm.

Mozna poprowadzic wentylacje na sztywnych przewodach z blachy ocynkowanej, po uprzednim przeliczeniu przekrojow, lub skorzystac z przewodow np. Marley'a. To jednak drozsze rozwiazanie poniewaz wymaga fachowego przygotowania instalacji, zastosowania tlumikow i warto je robic jedynie tam gdzie jest np w domu rekuperacja lub /ewenement/ centrala klimatyzacyjna :p .

Poprowadzenie samemu tez nie jest specjalna sztuka, pod warunkiem zachowania pewnych zasad i dokladnosci, unikania zmian przekrojow np na "zakretach", uszczelnienia wlotu i wylotu . Z reguly halas jaki powstaje w tak wykonanej instalacji jest duzo mniejszy od odglosow samego pochlaniacza , wiec o akustyke raczej bym sie nie bal , ile o dobor wydajnosci urzadzenia.

PS Przyklad Twojej starej kuchni pokazuje , ze nawet tam gdzie nie mozna podlaczyc sie do pionu wentylacyjnego, dobrze jest stosowac wycig czy pochlaniacz w obiegu polzamknietym /tzn kratka wentylacyjna sobie, wyciag niepodlaczony do pionu sobie/. Bardziej uciazliwe bowiem niz zapachy sa nie odsysane opary tluszczu.

Aha! Nie zapominac o nawiewie :lol: Najmocniejszy wyciag nie pociagnie jak bedzie w pomieszczeniu "proznia" - moc wyciagu spada tez tam gdzie nie ma dostarczanego z zewnatrz powietrza na wymiane.

Dzięki Wojtek

W moim przypadku jedyną moja wątpliwościa była tylko długość rury. O hałas i jej przekrój sie nie obawiam, ponieważ budujemy parterówkę ze stropem drewnianym więc myślę, że mogę bez obniżania sufitów poprowadzić rurę nad izolacja stropu między wiązarami - będzie dużo swobody dla rury, będzie ona odizolowana 25 cm wełny mineralnej + GK od pomieszczeń mieszkalnych no i nie ma znaczenia dla estetyki sufitu jaki rura będzie miała przekrój. :D

W każdym razie Twoje wskazówki zostały zapisane "w kajeciku" (elektronicznym 8) )i na pewno je uwzględnię gdy przyjdzie na to czas ..

• 3 weeks później...

Witam!

Adaptujemy strych w kamienicy. Chcemy w kuchni zainstalowac okap. Z tego co czytam na forum, zdecydowanie lepiej sprawdzaja sie wyciagi niz pochlaniacze. Jednak do komina nie mozemy sie podlaczyc. Czy ktos wie, czy mozemy tak po prostu przebic sie przez dach z odprowadzeniem powietrza z wyciagu? I jezeli tak czy jest to sprawa kosztowna?

Napisalem na "wymiana doświadczen" ale tam maly odzew. Moze tu ktos cos poradzi...

Czy ktos cos slyszal na temat podanej w temacie marki? Moze ktos ma i podzieli sie opiniami? Konkretnie chodzi mi o model LB 755.2 CN. Mozna go zobaczyc ma stronie: http://www.okapykuchenne.pl/index.php?site=wyswietlanie_szczegol&nazwa=LB%20755.2%20CN&producent=JAN%20KOLBE&id_szczegol=27#powiekszenie

pozdrawiam,

jedrek

Napisalem na "wymiana doświadczen" ale tam maly odzew. Moze tu ktos cos poradzi...

Czy ktos cos slyszal na temat podanej w temacie marki? Moze ktos ma i podzieli sie opiniami? Konkretnie chodzi mi o model LB 755.2 CN. Mozna go zobaczyc ma stronie: http://www.okapykuchenne.pl/index.php?site=wyswietlanie_szczegol&nazwa=LB%20755.2%20CN&producent=JAN%20KOLBE&id_szczegol=27#powiekszenie

pozdrawiam,

jedrek

Witam , Kupiłam w tym sklepie Okap wyspowy NOMINA Isola, Dostawa ekspresowa miły kontakt. Niestety okap jeszcze nie jest podłoaczony , więc nie moge wypowiedziec sie na temat uzytkowania. Planowane podłaczenie na koniec maja'2006.

http://www.okapykuchenne.pl/images/produkty_zdjecia/1757/s42fk2rf4w2xuk8hbkhq.jpg

http://www.okapykuchenne.pl/index.php?site=wyswietlanie_szczegol&nazwa=NOMINA%20ISOLA%2090.1%20HX&producent=GLOBALO&id_szczegol=512

Pozdrawiam,

KasiaR :wink:

• 3 weeks później...

Nigdy w zyciu nie skuscie sie na okapy firmy NETO!!!!!! Jest to jedno wielkie nieporozumienie. :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

1. Okap niby 90 cm, ale czesc glowna to tylko 43 cm, pozostale to ozdobna szyba :evil: :evil: :evil: Od modelu 60 cm rozni sie tylko szerokoscia szyby.

2. Koszmarne wykonanie :evil: :evil: :evil:

3. Nie mozna doczyscic nawet sladow palcow :evil: :evil: :evil:

4. Maskownica rury.... porrrrrrrrrrrrrazka. Boczne otworki jakies wyciapane pod folia - nie do usuniecia!Okropnie sie rysuje!!! :evil: :evil: :evil:

Ogolnie - bubel nad bublami!!!!!!!!!!

Czy cos z tej listy uprawnia mnie do zlozenia reklamacji?????????????

• 1 month później...
My o okapie zapomnieliśmy, pewnie, dlatego,ze wydawał mi się niepotrzebny, bo u rodziców zawsze atakował moją głowę :x . Teraz, szczególnie jak gotuję mięso dla psa przydałby się, bo pachnie :-? w całym domu. Przepraszam, że nie pomogłam w rozwiązaniu problemu z wysokością, ale pewnie też bym powiesiła tak, aby o niego nie haczyć nie zważając na jego funkcjonalność.

ale pewnie też bym powiesiła tak, aby o niego nie haczyć nie zważając na jego funkcjonalność.

Patrząc w ten sposób, to na tą chwilę okap jest 16cm nad moją głową :wink:

hm hm...Ja jak wzrostem dzielili, to za rozumem stałam :wink: Przy moich całych 165cm wzrostu jakoś nie zahaczam o okap, ale jest on płytszy od blatu no i na wszelki wypadek nie jest kanciaty :wink: . W starym mieszkaniu miałam taki wielki okap, że faktycznie ciągle waliłam w niego głową chociaż był na prawidłowej wysokości...

i dowiedziałam się, że okapy te nie są wykonane szczególnie ładnie, ale na specjalne życzenie przedstawiciela mogą się postarać.

:D :D :D

co prawda mam inny okap niż poszukujesz ale zarzucę dwie uwagi. sprawdzaj ceny w necie ale też przejedź się do media markt czy innego elekro czy euro agd. możesz być zaskoczona :wink:

poszukiwałem okapu wyspowego w media markt kupiłem o 200 zł taniej niż najtańsza oferta sklepów internetowych:wink:

btw. okap wyspowy - przynajmniej mój - także może chodzić w trybie wewnętrzynym.

a druga uwaga: do czyszczenia inoxu trzeba używać oliwki dziecięcej - sprawdziłem i działa :D

Inezka może tym spróbuj albo zainwestuj w jakieś high professional środki (te po 10 zł nie działają - niestety :)