Emin 31.01.2016 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Naprawdę warto odpowiadać - szukam informacji na ten właśnie temat i natrafiłem na ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emin 31.01.2016 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Mamy na oku działkę, która ma wiele zalet ale jedną wadę - leży w środku obszaru oznaczonego w MPZP jako "stanowisko archeologiczne drugiej kategorii". Z przeglądu forów wynika, że sprawa może być ryzykowna - z drugiej strony działka ma tylko 8a a na prawo i na lewo od niej są domy, aczkolwiek postawione około 10 lat temu - w/g właściciela jednego z nich wtedy ten obszar nie był objęty żadną ochroną archeologiczną. Czy ktoś wie:- na czym polega różnica kategorii stanowisk archeologicznych? Szukałem gdzieś wyjaśnienia co do jest pierwsza i druga klasa i nie znalazłem (w MPZP nic nie jest napisane na ten temat)- czy można jakoś sprawdzić przed zakupem działki czy grozi nam coś więcej niż zapłacenie paru stów archeologowi za stereczenie na budowie podczas prac ziemnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scavell 19.02.2019 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Może odkopie ale sie przyda:Strefa I to zazwyczaj stanowiska rejestrowe czasami nawet wyłączone z zabudowey/orki etc.Strefa II jest to strefa gdzie trzeba przeprowadzić badania archeologiczne wyprzedzającestrefa III to zazwyczaj nadzór archeologiczny Tak można sprawdzić, możesz wystosować pismo o opinię, zatrudnić do tego archeologa aby zrobił kwerende, lub zrobić taką kwerende samemu (WUOZ-y różnie patrzą jak ludzie sami chcą to zrobić aczkolwiek jest to informacja publiczna i maja obowiązek ją udostępnić) najpewniej i najbezpieczniej jednak opłacic archeologa by to zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts