Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LED + szyba zamiast kafelek w kuchni.

Amorphis

Recommended Posts

Wprawdzie szukałem czegoś zupełnie innego ale przypadkiem natknąłem się na takie coś:

http://www.mediafire.com/imgbnc.php/8ac338fd5699fd3ed0c6a6086b0faa1f4g.jpg

http://www.mediafire.com/imgbnc.php/2c08f51c9d5e3e089a7e4bec82bffa904g.jpg

http://www.mediafire.com/imgbnc.php/764809f9b6f741d851c85bc52a0d1f904g.jpg

No i naszło mnie na coś podobnego. Oczywiście "tymi ręcami" zrobionego, bo 400-1000zł za metr (tyle chce firma) to mnie nie stać za kawałek szyby i parę diódek.

O ile wzorki w kwadraciki egipskie dobrze rozumiem (piaskowane lub fazowane szkiełko w tym miejscu) to mocno zastanawiają mnie te czerwone linie (żółte już mniej ale też).

Mocno też myślę nad narożnikiem lub łączeniem tafli w poziomie (aby nie świecił). Tafla ma max długość 321cm, a kuchnia moja do wykorzystania 370cm. Jak oni to zrobili że narożnik nie świeci? Szkło na wysoki połysk pod kątem 45 stopni cięte i dwie tafle do siebie aby stworzyć kąt prosty?

Z LEDami nie mam problemów, podświetliłem całą dechę rozdzielczą z licznikami w samochodzie, akwarium, blat nad klawiaturką i parę komputerków, jakieś półki z plexi itp., więc chodzi mi tylko o to co i jak zrobić z szybą aby uzyskać taki ładny jak zaprezentowany czerwony efekcik?

Z przemyśleń to pewne wydają się następujące rzeczy:

- szyba schowana za szafki wiszące i za blat aby było widać tylko jednolitą taflę, jednak na tyle płytko/głęboko aby było/nie było widać kant szkła tworzący ramkę przy podświetleniu

- LEDy dużo głębiej pod blatem lub pod szafkami aby ich również nie oglądać

- LEDy zwykłe, po parędziesiąt gr na allegro, jednak "tymi ręcami" spiłowane na mat półokrągłe czubki na płasko celem duuuuużo lepszego rozproszenia światła.

- grubość szyby to chyba minimum 6mm. 4mm strasznie "łamliwa" mi się wydaje.

Jakieś podpowiedzi?

Kolego, widze że zarówno gust jak i grzebanie z diodami mamy wspólne :D

Do auta wstawiłem 108 diodek :p

W salonie i w kuchni chcę zrobić dużo szkla i dużo diodek ale to co widze na zdjęciach mnie powaliło.

Myślałem raczej o prostym podświetleniu z krawedzi ale chyba pokombinuje albo bede czekał na podpowiedzi z tego wątka.

Diody mozna dać RGB i do tego sterownik aby bawić się barwą. Warto pomysleć, koszty didek nie są duże.

Odnosnie szyb - mam wrażenie że są to szyby klejone. Przynajmniej to mi przychodzi na myśl.

Tafla szkła, klej transparantny, na klej szblon, posypać proszkiem rozpraszajacym na klej, zdjąć szblon, nałożyć druga taflę.

Świecąc od boku na proszku rozproszy się swiatło, nie wiem tylko jaki będzie z tego efekt.

Inna sprawa to wypalanie punktów w szkle. 3D laser grawer... Tylko będzie to troche kosztować.

LINK do aukcji gdzie to znalazłem. Szukałem szyb kominkowych, a tu taka niespodzianka. Niestety strona www tej firmy jeszcze w budowie, więc nie idzie się dowiedzieć nic więcej. Na pytania w mailu o łączenia, materiały jeszcze (może wcale) nie odpowiedzieli. W końcu efekt pikny, wykonanie tanie, a skroić dwuleworęcznego klienta trzeba...

Zrobiłem na kawałku szkła próbę stężonym HCl - efekt jest podobny ale mizerny gdyż tam gdzie był kwas świeci idealnie jak kwadraciki i szyba traci (nie podświetloną) gładkość na stałe, wygląda jak brudne zacieki. Efekt (podobny do tych żółtych linii, do czerwonych baaaardzo daleko) działa tylko w mroku i z podświetleniem, wtedy jest super. W dzień kicha totalna.

Jutro spróbuję NaOH, ale spodziewam się powtórki z rozrywki...

Czyżby było to dokładne i punktowe palenie szkła jakimś laserem przez raster albo cuś??? Zastanawia mnie słowo z aukcji "dedykowana" szyba...

Kto coś więcej wie jak taki efekt (bardziej czerwony niż żółty) uzyskać na zwykłej szybie? BTW plexi też odpada, może łatwiej na początku, ale późniejsze rysy całkowicie dyskwalifikują ten materiał.

Poszedłbym do jakiego szklarza.

NIE KUPIŁ, tylko ZABRAŁ (za dziękuję) bo mają tego sporo, do testów jaki pasek po docinaniu ozdobnej, pofalowanej/pomarszczonej - ale z gładką powierzchnią - szyby barwnej/przeźroczystej/mlecznej.

Pasek z 1 czy 2cm szerokości. Podświetliłbym to, a przypadkowo wypadające garby/doliny/soczewki zrobią resztę.

Jak "wyjdzie", to można zlecić docięcie tego co potrzeba w ilości i szerokości idealnej do zabudowy.

Szkło takie da się giąć nad kuchenką gazową!!! Można se łuczek, przy odrobinie wprawy (próby i błędy - :lol: :lol: ) wyrobić...

Adam M.

Nie opiłowujcie krawędzi tych pasków. Szkoda młodości! Można , po wstępnym i delikatnym ogrzaniu nad gazem, po prostu je pozatapiać na "obło" wprost w płomieniu.

Przy odrobinie wprawy idzie dobrze. Gówniata robota dla początkującego, ale satysfakcja jest!

A.M.

Szkło na ścianę i w ogóle w kuchni stosuje się hartowane, dosyć grube 6-8mm, od tyłu jest ono w rózny sposób wykańczane np. lakierowane, emaliowane, zadrukowane metoda sitodruku, oklejane foliami. Folie mogą też byc wklejane między dwie tafle. Zauwazcie , że szkło na scianach ma wzory i kolory, to albo sitodruk albo folie. Co do podświetlenia nie mam żadnego doświadczenia, ale czy te diody nie są przypadkiem umocowane ZA taflą a nie na jej krawędziach? Ja widzę to tak, że przy czerwonych liniach efekt rozmycia można osiągnąć przez przyklejenie półprzezroczystej folii w kilku warstwach raz cieniej raz grubiej i po podświetleniu od tyłu jest taki efekt. Kwestia tylko ile trzeba odsunąć od ściany taflę zeby zmieścić podświetlenie.

Co do pomysłu z gięciem nad gazem, to sorry ale chyba nie odważył bym się bawić olbrzymia taflą i palnikiem, naprężenia są tak duże, że to musi pęknąć :cry: Poza tym nie dotyczy to w ogóle szkła hartowanego.

Odrobinę miałem do czynienia z blatami kuchennymi ze szkła i wierzcie mi nie bez powodu są one droższe od granitu. :)

Drogi adam_mk nie bardzo wiem gdzie ty widzisz żyrandol :D , przeczytaj temat postu, mowa o pokryciu taflą szkła ściany nad blatem kuchennym, między szafkami stojącymi i wiszacymi. Te efekty świetlne, które zapewne wziąłeś za refleksy z żyrandola to dokładnie biorąc "świecąca ściana" zamiast glazury w kuchni.

Amorphisnapisał :"Tafla ma max długość 321cm, a kuchnia moja do wykorzystania 370cm." i dlatego mówię o bezsensownych eksperymentach z zaginaniem tafli :wink: :D

Identyczne prawie efekty da rzutnik, jaki zaproponowałem.

Można też podświetlić taflę od dołu czy góry, ale wtedy to faktycznie - nie giąłbym tego nad płomieniem. Za duże.

Można zrobić test na marszczonej szybie wyłuskanej z drzwi (na chwilę...)

Adam M.

OK sprawdziłem, elastyczny pasek LED ma ok 2mm grubości i można go dowolnie kształtowac, więc:

1) na tafli z lekko mlecznego szkła metodą np. sitodruku, OD SPODU nanosimy nieprzezroczystą warstwę z powiedzmy wzorem marmurkowym,

2) w miejscu gdzie ma byś świetlny efekt zostawiamy powierzcnię niezadrukowaną np wzór greckiego meandra

3) w tym miejscy przyklejamy dodatkową warstwę szkła lub matowej grubszej folii dla lepszego rozproszenia światła

4) przyklejamyna to od spodu listwę LED

Gotowe! :wink: Oczywiście to podświetlenie moze zmieniać kolory, można je wyłączyć i wtedy na ścianie nie widać prawie nic, efekt będzie też zależny od szczegółów, stopnia rozproszenia światła, gęstości punktów itd. ale co do zasady, to chyba się nie mylę. Dlatego w reklamie firmy napisano" możemy podświetlić każdy wzór" bo metoda druku mozna nanieść każdy wzór, słowo "podświetlić " też dużo wyjaśnia. Grubość całości oceniam na góra 15mm.

Jaśniej :wink: już tego nie da sie wyjasnić :D

Coraz głupszy jestem jak Was i siebie czytam, albo nie chwytam i czas odstawić butelkę...

Wziąłem tę dekoracyjną od szklarza, pasek. Bez dodatkowych zabiegów działa jak zwykła. Po podgrzaniu i lekkim zgięciu/sprostowaniu, w tym miejscu światełko się załamuje w powstałej soczewce czy wklęśnięciu. Tak samo po "przegrzaniu" w jednym miejscu. Żółty efekt jeszcze by wykręcił jak by się postarał... Jak precyzyjnie sterować kuchenką gazową aby uzyskać czerwony efekt? ;) hehee....

Żyrandol/projektor chyba odpada, w suficie, czy przeciwległej ścianie na pewno, bo światło z daleka bez soczewek (i to precyzyjnych cholernie) rozproszy się po całej kuchni i wyjdzie g..... Dodatkowo wchodząc w strumień światła zasłaniamy go i znów g...... tyle, że n naszych plecach. W tych realizacjach (głównie czerwony) nie widzę miejsca nad/pod szafkami aby zmieścić reflektory/projektory. To (IMHO) musi być podświetlenie stałe za szafkami i puszczone na szybę. Szyba w miejscach "gładkich" nie robi nic. Świeci na krawędziach, a czy te krawędzie to będą wielkim kantem szyby, czy drobną krawędzią po piaskowaniu, ryśnięciu śrubokrętem czy trawiącej chemii lub płomieniu, to szyba nie wie i tam świeci. Tylko, że te wymienione metody zmuszenia szyby do świecenia są od razu widoczne po zaniku podświetlenia i w dzień to znowu g......

Robinoc:

Wiesz, w moim starym oplu całą deskę rozdzielczą (z wyjątkiem zegarów), wszystkie przyciski, panel ogrzewania, świateł, komputer, zapalniczkę i popielniczkę oświetla JEDNA żaróweczka 1,5W. A do niej jest doprowadzony taki plastik jak szyba mniej więcej w wyglądzie i leci sobie do każdego z tych miejsc na desce. Wszystkie świecą elegancko i ruszając potencjometrem mogę dodatkowo rozjaśnić/ściemnić całą dechę, więc listwę LED to mogę najwyżej pociąć na pojedyncze diody i dać do zabawy, a zostawić sobie ich góra 5 szt na całą kuchnię, która będzie aż biała/niebieska/żółta/czerwona/pseudo UV/pomarańczowa/zielona lub mieszaniną tych kolorów. Tam naprawdę nie potrzeba tyle światła. Dodatkowo powiedz jak (w zaprezentowanym efekcie czerwonym) nie zadrukować szyby i jak później podkleić dodatkową szybę lub folię we wzorze świetlnym nazwijmy go "rozproszonym"? Tym rozwiązaniem samochodowym się wzoruję. Chyba, że naprawdę nie rozumiem i czas naprawdę odstawić butelkę

Coś nie taką drogą zmierzamy chyba, Adamie, za rękę i do brzegu tego tumana co rozpoczął temat doprowadzić proszę uniżenie.

W wersji profesjonalnej to będzie na pewno druk, ale w wersji "tymi ręcami robiony" zrobił bym tak:

1) w specjalistycznym sklepie kupuję folię dekoracyjna o wzorze który mi odpowiada, folia nieprzezroczysta i uwaga klej jest po prawej stronie!

2) naklejam folię na hartowana szybę, wycinam żyletka wzorki, smugi albo co sie komu podoba,

3) dobieram kolorowe matowe pleksi w kolorze zbliżonym do kolorystyki dekofolii i przyklejam od tyłu w miejscu wycięć lub po całości

4) w miejscu przewidywanych wzorów naklejam paski LED

To w skrócie tyle.

Co do mocy oswietlenia którą kwestionuje Amorphis, tu masz specyfikację przykładowego paska: (za stroną: revolution-tech.com )

Napięcie

12 V

Kolor

biały zimny, czerwony, zielony, niebieski, żółty, pomarańczowy

Ilość diod LED w sekcji/module

3 szt

Typ diod LED

SMD

Kąt świecenia

140 °

Wodoszczelność

brak

Pobór energii kolor czerwony

≤0,17 W

Pobór energii kolor żółty

≤0,17 W

Pobór energii kolor pomarańczowy

≤0,16 W

Pobór energii kolor zielony

≤0,14 W

Pobór energii kolor niebieski

≤0,14 W

Pobór energii kolor biały

≤0,14 W

Długość max. odcinka

500 cm

Wymiary

9x0,7x0,2 cm

Jak widzisz 3 sztuki diod pobierają ok.0.15 W więc trzeba ich powiedzmy 30 żeby osiągnąć moc twojej jednej samochodowej żaróweczki, poza tym przyjrzyj się fotkom! Czy widzisz, że oświetlenie szyby rzuca refleksy na spód szfek? To jednoznacznie wskazuje skąd się bierze światło i jak jest ukierunkowane, a poza tym mówi też coś o mocy tego oswietłenia. Zrób poza tym mały eksperyment weź jedną żaróweczkę 1.5 W i zapal ją w dużym ciemnym pokoju, czy to efekt który cie zadowala? A ty piszesz, że wystarczy ci 5 sztuk na całą kuchnię więc ok 0.75 W. Mam wrażenie , że nie chciało ci się nawet poszukać w necie co to pasek LED i jakie ma parametry. :-?

A jak nie zadrukować szyby? po prostu zakleić wymagane pole taśmą a potem ją usunąć , kumasz?

Co do efektu rozproszenia, ja bym to zrobił banalnie prosto, w naklejonym od tyłu pleksi wyżłobił bym frezarką wgłębienia które zróżnicują natężenie światła dodatkowo je załamująć... itd. itp. Można sobie poeksperymentować. Kto chce to zrozumie. :wink:

W wersji profesjonalnej to będzie na pewno druk, ale w wersji "tymi ręcami robiony" zrobił bym tak:

1) w specjalistycznym sklepie kupuję folię dekoracyjna o wzorze który mi odpowiada, folia nieprzezroczysta i uwaga klej jest po prawej stronie!

2) naklejam folię na hartowana szybę, wycinam żyletka wzorki, smugi albo co sie komu podoba,

3) dobieram kolorowe matowe pleksi w kolorze zbliżonym do kolorystyki dekofolii i przyklejam od tyłu w miejscu wycięć lub po całości

4) w miejscu przewidywanych wzorów naklejam paski LED

To w skrócie tyle.

To w skrócie powiedz mi jak te Twoje cięcie żyletką, podklejanie pod spód plexi i naklejone diody SMC będą się prezentować w dzień bez podświetlenia? Najlepiej fotka oświetlona halogenkiem podszafkowym, bo tak będzie u mnie.

Co do mocy oswietlenia którą kwestionuje Amorphis...

Pisałem nie o SMC tylko o tzw. "superjasnych" zwanych tak na allegro. SMC to malutko światełka w porównaniu do tychże. Co do diódek "superjasnych" to wiem, co mogą. Zresztą, co za różnica, czy damy 100 czy 5 diód, SMC, czy "superjasne" czy żarówkę - to tylko źródło światła, a świecić ma deseń i tu ten pies jest pod ziemią...

Zrób poza tym mały eksperyment weź jedną żaróweczkę 1.5 W i zapal ją w dużym ciemnym pokoju, czy to efekt który cie zadowala? A ty piszesz, że wystarczy ci 5 sztuk na całą kuchnię więc ok 0.75 W. Mam wrażenie , że nie chciało ci się nawet poszukać w necie co to pasek LED i jakie ma parametry. :-?

Tak, nie szukałem, przyznaję się, wystarczy mi, że SMC są dużo mniej jasne i dużo ich trzeba narobić/naustawiać/naklejać, a tymczasem mi chodzi o nocny efekt podświetlenia we wzorek zgodny z czerwonym (mocniejsze zarysy kształtu jaki by nie był i łagodna poświata wokół). Żaróweczka 1,5W była jako przykład jak "transportować" światło i gdzie ono po "transporcie" świeci. Zapal w naszym przykładzie zamiast tej żaróweczki zwykłą diodę "superjasną", obok zapal Twoją SMC i porównaj jasności, nie patrz na kąty rozproszenia, bo u nas rozpraszać we właściwych miejscach ma szyba i może to być nawet kilka metrów dalej. Dlatego twierdzę, że DLA MNIE 5 diód na kilka metrów to będzie i jasno i dosyć (w dwumetrowym akwarium 3 takie diody to też dla mnie dosyć jako nocne podświetlenie). Spójrz również na LINK ten pierwszy efekt z lakersami, pełna ciemność poza wzorem, wzór tylko iluminuje w różnych natężeniach (i krawędź płyty). Sposób podświetlenia może być paskiem SMD lub jedną diodą "superjasną" i "światłowodem" z matowej rurki z plexi, a efekt będzie identyczny. Spójrz również na produkcję "ringów" do reflektorów samochodowych jako postojówki. Sposobów jest mnóstwo, efekty różne...

A jak nie zadrukować szyby? po prostu zakleić wymagane pole taśmą a potem ją usunąć , kumasz?

Kumam, ale wydaje mi się, że ten sam efekt uzyskałem przy HCl i NaOH i jest fajnie, tylko w dzień to jest g..... To ma działać w ciemnicy, a w dzień nie szpecić. W prawdzie nie widziałem tego, co na fotach w pierwszym poście w dzień, ale nie wydaje mi się aby szpeciło naklejkami i resztkami kleju.

Wpisywaliście w google "polwęglan lity"?

Może pomoże?

Tak, ale boję się temperatury przy palnikach za garami, do tego drukowanie/wypalanie na nim kropeczek jeśli myślimy o tym samym...

Miało być "tymi ręcami"... Już spać nie mogę przez tą głupią szybę... RATUNKU!!!

Olśnienie? Głupota? Sprawdźcie mnie...

Nawiązuję do "ringów" samochodowych i nagle (tak po godzinie :) )...

W lico ściany "wklejamy" pasek, trójkącik, kółeczko , wzorek matowego w całości lub nie poliwęglanu, szkła, plastiku lub czegoś podobnego (lub naklejamy na pustaki/ceramikę/beton ten materiał i tynkujemy wokół na gładko. Do każdego kawałka doprowadzamy przed tynkowaniem, a pod tynkiem/gipsem parkę kabelków z napięciem dla diódki. Diódkę montujemy we wgłębieniu w ścianie tak aby świeciła na szybkę, a nie było jej widać. Całość po malowaniu tynku w deseń pasujący przykrywamy hartowaną szybą 4mm. Można walnąć pod spód tynk strukturalny "tymi ręcami", który pięknie Mayland i koleżanki nam prezentują gdzieś w czeluściach forum.

Jest "tymi ręcami".

Jest tanio (szyba i tak i tak w każdym przypadku, skrawki szyb/plexi/poliwęglanu/silikonu, diody, kable też niewiele wyniosą) i łatwo (pod warunkiem remontu lub budowy kuchni of kors). Robimy raz a dobrze, efekt działa tak długo jak diody (czyli lepiej sparować je równolegle i tu chyba jest przewaga nad listwą SMD, gdzie 12V jest dzielone na 3 diody i jak jedna padnie to cała sekcja jest dead)

Wciąż jednak boję się o efekt bez podświetlenia w jasności, że będzie g....... Chyba spróbuję w jakimś nieużywanym garażu coby wstydu nie było...