NOTO 28.04.2009 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 tyle to nawet telewizor nie pobiera:) Telewizor jest zdecydowanie droższym urzadzeniem to i elektronikę "czuwania" ma lepszą. Tutaj aby obniżyć koszty bierze się chłam "czuwania" i stą te pobory mocy. Kolega wyłączył w swoim domu ostatnio wszystkie światełka (neonówki) w wyłącznikach światłach. Twierdzi że odczuł że rachunki za prąd spadły mu o 25 zł. Sam w to nie wierzył że to aż tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.04.2009 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Kolega wyłączył w swoim domu ostatnio wszystkie światełka (neonówki) w wyłącznikach światłach. Twierdzi że odczuł że rachunki za prąd spadły mu o 25 zł. Sam w to nie wierzył że to aż tyle. weź to walnij do Sztokholmu, żeby koledze tegoroczny Nobel nie przepadł. Bo o wieksze odkrycie w tym roku będzie raczej trudno. I to na całym świecie. Mnie tam wprawdzie już w podstawówce uczono, że neonówka pobiera prądu zero, zero, nic, ale co tam, kolega odkrył, że nic = 25 zł. EUREKA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 29.04.2009 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Kolega wyłączył w swoim domu ostatnio wszystkie światełka (neonówki) w wyłącznikach światłach. Twierdzi że odczuł że rachunki za prąd spadły mu o 25 zł. Sam w to nie wierzył że to aż tyle. weź to walnij do Sztokholmu, żeby koledze tegoroczny Nobel nie przepadł. Bo o wieksze odkrycie w tym roku będzie raczej trudno. I to na całym świecie. Mnie tam wprawdzie już w podstawówce uczono, że neonówka pobiera prądu zero, zero, nic, ale co tam, kolega odkrył, że nic = 25 zł. EUREKA! Powinieneś się orientować jak działa układ oświetlenia we włącznikach światła. I to lepiej niż ja. Chcesz powiedzieć że świeci nie pobierając energii (nawet biernej ?) ? Chyba wiesz że w tym układzie jest nie tylko neonówka Dr. Google znalazł mi np. cos takiego ... Miniaturowa neonówka z rezystorem umożliwiającym pracę pod napięciem 230V. Pobór prądu: 1,4 mA Rezystor: 100 kOhm Średnica bańki: 3,8 mm Wysokość żarówki: 10 mm Kolor świecenia: pomarańczowy Czas pracy: 15 000 godzin art. LAP-MIN2108 https://ssl.transfer.multisort.pl/product/6905.Neonowka;z;rezystorem;230V;1;4mA;fi3;8x10mm.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.04.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Dr. Google znalazł mi np. cos takiego ... Miniaturowa neonówka z rezystorem umożliwiającym pracę pod napięciem 230V. Pobór prądu: 1,4 mA Rezystor: 100 kOhm Średnica bańki: 3,8 mm Wysokość żarówki: 10 mm Kolor świecenia: pomarańczowy Czas pracy: 15 000 godzin art. LAP-MIN2108 https://ssl.transfer.multisort.pl/product/6905.Neonowka;z;rezystorem;230V;1;4mA;fi3;8x10mm.html energia = U * I * cos fi * t = 230 * 0,0014 * 1 * 720 * 0,001 co przy założeniu 100% czasu daje gdzieś 0,23 kWh miesięcznie. Pod warunkiem, że licznik w ogóle ruszy, bo bezwładność ma znacznie większą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 29.04.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 energia = U * I * cos fi * t = 230 * 0,0014 * 1 * 720 * 0,001 co przy założeniu 100% czasu daje gdzieś 0,23 kWh miesięcznie. Pod warunkiem, że licznik w ogóle ruszy, bo bezwładność ma znacznie większą. Tak się tylko mówi. Wyłącz wszystko w domu, zostaw tylko te nic nie biorące odbiorniki i się zdziwisz. A tego się nazbiera: sprzęt na czuwaniu, jakieś automaty do rolet, wyłączniki do światła (radiowe), ładowarki do telefonów, podświetlenie wyłączników, trafo do dzwonka, centralka alarmowa itd. Każde z osobna nic nie znaczy. Ale razem zaczyna być odczuwalne. U mnie takiej drobnicy nazbierało się prawie 100W. Nie ma to znaczenia jedynie dla takich, którzy nie schylą się po złotówkę leżącą na ulicy bo mu się nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.04.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 energia = U * I * cos fi * t = 230 * 0,0014 * 1 * 720 * 0,001 co przy założeniu 100% czasu daje gdzieś 0,23 kWh miesięcznie. Pod warunkiem, że licznik w ogóle ruszy, bo bezwładność ma znacznie większą. Tak się tylko mówi. Wyłącz wszystko w domu, zostaw tylko te nic nie biorące odbiorniki i się zdziwisz. A tego się nazbiera: sprzęt na czuwaniu, jakieś automaty do rolet, wyłączniki do światła (radiowe), ładowarki do telefonów, podświetlenie wyłączników, trafo do dzwonka, centralka alarmowa itd. Każde z osobna nic nie znaczy. Ale razem zaczyna być odczuwalne. U mnie takiej drobnicy nazbierało się prawie 100W. Nie ma to znaczenia jedynie dla takich, którzy nie schylą się po złotówkę leżącą na ulicy bo mu się nie chce. Ja nie muszę nic wyłaczać, bo parę lat temu temat mnie interesował i robiłem u siebie w domu dokładne pomiary i obserwacje. A powodem był fakt, że wyrzuciłem wszystkie neonówki z wyłaczników i przerobiłem je na podświetlane LED-ami. Z większym prądem, bo powyżej 2 mA, ale za to z wiekszym światłem. I teraz nikt w nocy nie musi rozbijać mebli, bo zawsze znajdzie wyłącznik. I nie płacę dodatkowo 25 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 29.04.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Kolega wyłączył w swoim domu ostatnio wszystkie światełka (neonówki) w wyłącznikach światłach. Twierdzi że odczuł że rachunki za prąd spadły mu o 25 zł. Sam w to nie wierzył że to aż tyle. weź to walnij do Sztokholmu, żeby koledze tegoroczny Nobel nie przepadł. Bo o wieksze odkrycie w tym roku będzie raczej trudno. I to na całym świecie. Mnie tam wprawdzie już w podstawówce uczono, że neonówka pobiera prądu zero, zero, nic, ale co tam, kolega odkrył, że nic = 25 zł. EUREKA! Sam przyznałeś, wyliczyłeś że jednak ok ,23 kWh miesięcznie. Dla tego konkretnie modelu (miniaturowa). Możemy przyjąć że te starsze potrzebowały troche wiecej pradu do pracy (2x, 3x ?? - nie wiem). W niektórych chyba były jakieś inne rozwiązania (nie tylko z rezystorem). Muszę go podpytać co tam było w środku. Przyjmując że ma 15 takich wyłaczników daje to nam 15 x 2,5 (gorsze , starsze modele) x ,23 kWh = 8,6 kW x 50 gr = 4,3 zł. Rachunek najczęściej wystawiany jest za 2 miesiące. Być może dlatego wynik nalezy pomnożyć przez 2. Generalnie jak wiesz to podziel się wiedzą w sposób kontrolowany. Bo w afekcie to Twoje słowa są mniej warte, albo zawierają zbyt dużo skrótów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.04.2009 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Generalnie jak wiesz to podziel się wiedzą w sposób kontrolowany. Bo w afekcie to Twoje słowa są mniej warte, albo zawierają zbyt dużo skrótów. Sory, bezpodstawnie założyłem, że jesteś elektrykiem, więc mnie wkurzyłeś. Ale skoro nie jesteś to masz święte prawo nie wiedzieć, więc moje wkurzenie jest nieuzasadnione. Ad rem. Neonówka to taka lampka, ktora w zasadzie świeci bez prądu, czyli wystarczy tylko przyłożyć napięcie. Twoje założenie, że modele starsze pobierają więcej pradu jest błędne, jest akurat odwrotnie, kiedyś prady były jeszcze mniejsze (rezystory służą własnie do ograniczenia prądu). Tyle, że to dawało mało światła, więc rozwój szedł w stronę większy prąd - większe światło. I tak w ogóle, to energia pobierana przez neonówki ma się nijak do tej pobieranej przez urzadzenia elektroniczne w rezimie "stand by". To tutaj moga byc oszczędności rzędu 20 zł, jesli bedziemy wyłaczać te "czuwające" sprzety: telewizor, wideo, komputer i podobne. Więc to Tomkii ma rację, a nie twój znajomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karas123 02.05.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 http://www.allegro.pl/item479615133_artslon_sterowany_pilotem_lacznik_sieciowy.html tu jest jakies rozwiazanie dosc proste Nie polecam tego typa, kupiłem u niego wyłącznik. Na wysyłkę czekałem 2 tyg, przeszedł ok fajnie. Po 2 tyg zamontowałem go i nie działa mi sterowanie z pilota. Dioda miga, ale nie ma żadnej reakcji. Gościu nie odpowiada już na maile ani na założony spór. Czy pilota z przełącznikiem się jakoś zestraja, czy dostałem felerny egz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 02.05.2009 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Jezeli masz pilota rozbudowanego na kilka przelacznikow to powinno sie go "zestroic". U mnie tak bynajmniej bylo.Wszystko powinno byc opisane w zalaczonej instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karas123 02.05.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Mam tegowięc jeden pilot, jeden przełącznik:http://allegro.pl/item622455165_artslon_sterowany_pilotem_wlacznik_swiatla.html instrukcji brak/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mandarynka 24.05.2009 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 http://www.allegro.pl/item479615133_artslon_sterowany_pilotem_lacznik_sieciowy.html tu jest jakies rozwiazanie dosc proste Nie polecam tego typa, kupiłem u niego wyłącznik. Na wysyłkę czekałem 2 tyg, przeszedł ok fajnie. Po 2 tyg zamontowałem go i nie działa mi sterowanie z pilota. Dioda miga, ale nie ma żadnej reakcji. Gościu nie odpowiada już na maile ani na założony spór. Czy pilota z przełącznikiem się jakoś zestraja, czy dostałem felerny egz? Pewnie nie potrafisz podłączyć, poza tym miałam bardzo dobry kontakt ze sprzedawcą. Mi przyszła paczka po tygodniu i watpie ze to jego wina raczje poczty polskiej. Nie lubie takich narzekaczy jak Ty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karas123 05.06.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 no widzisz, a ja takich jak ty, dziwnym trafem sprzedający nie odpisuje na maile i na spór, i z tego co wiem, to się pomylił przy wysyłce ale o wyprostowaniu tego już jakoś nie chce myśleć/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts