tomek159 07.11.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Kupujący ode mnie mieszkanie, chce spisać umowę z notariuszem, który jest jego kolegą poza jego biurem ( jest z innego województwa ), a ściśle rzecz biorąc w sprzedawanym mieszkaniu. Co gorsza mieszkanie jest kupowane na kredyt. Mam mieszane uczucia !!! bo po umowie muszę kupującego zaprowadzić do banku, żeby złożył dyspozycję przelewu i czekać ca z dwa dni w stresie w oczekiwaniu na przelew. Jak się zabezpieczaliście na czas od podpisów u notariusza do otrzymaniu zapłaty na konto ? W chwili podpisów mieszkanie staje się własnością kupującego a ja dalej nie mam kasy. Pozdrawiam i czekam na sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 07.11.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Temat zmiany własności w chwili złożenia podpisu jest niestety nie do przeskoczenia. Nic tu nie dadzą wybiegi typu "akt spisany, do banku puścić przelew i dopiero po odbiór aktu" bo to jest tylko szopka nic nie wnosząca. Jako sprzedający możesz i powinieneś się zabezpieczyć "wydaniem przedmiotu sprzedaży" tj. mieszkania, które nastapi po otrzymaniu pieniędzy oraz art. 777 KPC. Sprzedaż na kredyt jest wbrew pozorom jedną z bezpieczniejszych gdyż łapę nad całą transakcją trzyma bank. Co do praktyki spisywania aktu poza kancelarią to się nie spotkałem. Moim zdaniem notariusz to notariusz - czy w biurze czy poza nim. Ale jakoś bez tej całej ciężko płatnej otoczki kancelaryjnej ciężko mi to sobie wyobrazić. A co z odpisami aktu? Będzie pisał je na laptopie i przenośnej drukarce? Pieczątki na kolanie przystawiał. Jakoś dziwnie. Poza tym jeżeli to kolega kupującego to też bym miał opór. Notariusz powinien być bezstronny bo pełni rolę "zaufanej trzeciej strony". Etyka zawodowa etyką ale... Sprawdziłbym przede wszystkim: 1. Czy to jest naprawdę notariusz a nie jakiś "człek znikąd"? 2. Czy kupujący ma podpisaną umowę kredytową z bankiem? 3. Kto przygotowuje treść aktu notarialnego? 4. Czy masz możliwość przedyskutowania treści aktu z kimś Tobie zaufanym lub bezstronnym? 5. Wydanie mieszkania nastąpi dopiero po wpływie środków na Twoje konto. Do tego czasu sprzedający "wisi" Ci kasę a Ty mu "wisisz" mieszkanie. Wydanie to spisanie protokołu zdawczo-odbiorczego oraz kluczy. 6. Czy w akcie jest bezwarunkwoe poddanie się egzekucji z 777 KPC. 7. Czy są spisane daty graniczne na uruchomienie przelewu (np. trzy dni robocze) oraz w skrajnych przypadkach kary umowne? Czy czujesz się komfortowo w tej transakcji. Może to zabrzmi paradoksalnie w czasach kiedy mieszkanie sprzedać ciężko. Ale kasa niemała wchodzi w grę więc lepiej być zbyt ostrożnym niż później żałować. ---- poprawiłem to KC na KPC żeby nie straszyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek159 07.11.2008 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Dzięki.Bardzo pouczające. Nie wiesz jakie są opłaty notarialne ( wszystkie ) przy sprzedaży mieszkania niespółdzielczego - własność hipoteczna z wyodrębnioną ułamkową częscią gruntu należącego do miasta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pol_Paweł 07.11.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 W jaki sposób można zabezpieczyć należność w oparciu o taki przepis: "Art. 777. § 1. Za bagaż, który podróżny przewozi ze sobą, przewoźnik ponosi odpowiedzialność tylko wtedy, gdy szkoda wynikła z winy umyślnej lub rażącego niedbalstwa przewoźnika. § 2. Za bagaż powierzony przewoźnikowi przewoźnik ponosi odpowiedzialność według zasad przewidzianych dla przewozu rzeczy." Chodzi oczywiście o art. 777 1 pkt. 4 KPC. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 07.11.2008 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Jeżeli się obawiasz to możesz sporządzić umowę przedwstępną a po otrzymaniu np.przynajmniej 80% nalezności umowę finalną z przeniesieniem własności z klauzulą że wydanie przedmiotu sprzedaży nastąpi po całkowitym uregulowaniu nalezności , trochę droższe oplaty not, ale śpisz spokojnie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek159 07.11.2008 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Jeżeli się obawiasz to możesz sporządzić umowę przedwstępną a po otrzymaniu np.przynajmniej 80% nalezności umowę finalną z przeniesieniem własności z klauzulą że wydanie przedmiotu sprzedaży nastąpi po całkowitym uregulowaniu nalezności , trochę droższe oplaty not, ale śpisz spokojnie. pozdrawiam Nie wchodzi w rachubę.Wstępną mam ale zadatek to 5% wartości.Reszta to kredyt no i d... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 07.11.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 W jaki sposób można zabezpieczyć należność w oparciu o taki przepis: "Art. 777. § 1. Za bagaż, który podróżny przewozi ze sobą, przewoźnik ponosi odpowiedzialność tylko wtedy, gdy szkoda wynikła z winy umyślnej lub rażącego niedbalstwa przewoźnika. § 2. Za bagaż powierzony przewoźnikowi przewoźnik ponosi odpowiedzialność według zasad przewidzianych dla przewozu rzeczy." Chodzi oczywiście o art. 777 1 pkt. 4 KPC. Oczywiście, że tak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 07.11.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Jeżeli się obawiasz to możesz sporządzić umowę przedwstępną a po otrzymaniu np.przynajmniej 80% nalezności umowę finalną z przeniesieniem własności z klauzulą że wydanie przedmiotu sprzedaży nastąpi po całkowitym uregulowaniu nalezności , trochę droższe oplaty not, ale śpisz spokojnie. pozdrawiam Nie wchodzi w rachubę.Wstępną mam ale zadatek to 5% wartości.Reszta to kredyt no i d... faktycznie - jeśli juz masz wstępną (za 5% ?) to nie pozostaje jak klauzula o wydaniu przedmiotu sprzedaży ( ale chyba jest jakiś maksymalny dopuszczalny okres od przeniesienia własności do wydania - nie pamiętam ile...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 07.11.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Dzięki.Bardzo pouczające. Nie wiesz jakie są opłaty notarialne ( wszystkie ) przy sprzedaży mieszkania niespółdzielczego - własność hipoteczna z wyodrębnioną ułamkową częscią gruntu należącego do miasta ? Notarialna o jest tylko taksa i VAT od niej - moi kupujący płacili 1200 zł + 246 VAT. Do tego opłata za każdy wypis aktu aktu. Pozostałe opłaty to podatek PCC (zależny od wartości transakcji) i opłata sądowa (za wpis hipoteki). W necie znajdziesz wiele kalkulatorów tych opłat (na stronach biur nieruchomości i portalach z ogłoszeniami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts