Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szkło wodne do zaprawy murarskiej

Recommended Posts

Witam. Bede murował kanał i wylewał w nim posadzke. Mam szkło wodne do zaprawy i niebardzo wiem ile tego dodać do betonioarki. Może jeszcze ktoś orjentuje sie czym ewentualnie można posmarować ścianie od zewnątrz żeby powstrzymać wodę. Dziękuje za pomoc.

Szkło wodne to nie najlepsy pomysł ( mało trwałe )

zstosuj np. Ceresit CR65 jako powłokę zewnętrzną, alo dodaj do zaprawy jakiś wodouszczelniacz, który będzie najtańszym i najlepszym rozwiązaniem.

to zastosuj ciężką izolację przeciwwodna (dysperbit jest tylko przeciwwilgociowy), poszukaj na stronach producentów albo zorientuj się w hurtowniach, albo wylej posadzkę i ściany kanału z betonu wodoszczelnego

widziałem też w LeroyMerlin srodek do betonu o nazwie Betoszczel, wg etykiety posiada właściwości uszczelniające beton (jak sama nazwa wskazuje ;) ), ale na ile to jest skuteczne to nie mam pojęcia

masz dwa przypadki;

wilgoś ogólna/dookólna = wodouszczelniacz do zaprawy,

wilgośc z zewnątrz = bariera np. CR65 ( zbiornki wodne ), dysperbit ( grunt )

bądź jedno i drugie.

Przeczytaj DTR obydwu grup produktów, a stanie się jasność.

Łatwo znaleźć z necie.

klucz do odpowiedzi tkwi w części pytania

bloczku/pustaku/cegle...?

każdy matriał ma określoną nasiąkliwość,

każdy ( rzetelny ) producent ten parametr podaje.

Łączenie jakim jest zaprawa, albo tynk, zabezpiecza się wodouszczelniaczem, albo powłoką zewnętrzną; przeciwwilgociową, lub przeciwwodną.

dysperbit = przeciwwilgociowy,

np. CR65 -1-2mm przeciwwilgociowy, a 3-4 mm = "przeciwwdony" do wysokjosci słupa wody do 5 m ( jak dobrze pamiętam, bo stosowałem )

Szczegóły w DTR-ce.

treba byłoby nałożyć jak szpachle:)

Mam szkło wodne cały baniak zastanawiam sie czy tego nie dodać ale nie bardzo wiem w jakich proporcjach.

Myśle że jak wymuruje kanał z blaczkow fundamentowych to obsmaruje je z zewnątrz dysperbitem i folja i będzie spoko.

Szkło wodne ma właściwości "chwilowe", tzn. dobrze uszczelnia, ale procesy chemiczne powodują, że po 1-2 latach drastycznie zmniejszają się jego poczatkowe własności.

jesli do 2 m słupa wody to pędzlem,

jak większe ciśnienie to szpachlą,

U mnie robiłem oczko wodne, powierzchnię 2x pędzlem. Max głębokość 1,2 m.

Zgodnie z zaleceniem producenta.

przy 50 m2 powierzchni cena znośna. Efekt genialny.

Wylewkę z siatkobetonu i murki oporowe z dodatkiem wodouszczelniacza,

ale to nie tak konieczne. Lubię jednak dobrą robotę.

Jak nie musisz mieć wody czystej ( zbiorniki wody pitnej ) możesz zastosować środek mniej szlachetny.

http://www.wodan.pl/cards/products/mdos/t_07.php?g=1

http://www.farbykolor.pl/CERESIT+CR65+powoka+wodoszczelna+25kg_p268.html

Polecam CR 65

ale podkreślam, jest kilka innych środków,

piszę o tym bo stosowałem i łatwo jest mi go wskazać. Nie łatwo go też kupić, dostałem w sieci Sewera.

Dużo szukałem i czytałem. Do oczka wodnego z siatkobetonu, moim zdaniem nie ma lepszego. do fundamentów można zastosować spokojnie kilka tańszych produktów.

Zależy co potrzbujesz.