ersste 07.11.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 prosze o fotki muru pruskiego ,czy robił ktos imitacje ,czyli naklejenie cienkich desek na nowa siane i miedzy nie recznie formowany tynk lub cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olorider 08.11.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 witam, może się przydac, gdzieś się na te fotki natknąłem:http://www.aksoj.ao.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 10.11.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 witam, może się przydac, gdzieś się na te fotki natknąłem: http://www.aksoj.ao.pl/ Tylko, że to to jest mur zewnętrzny, a autorowi tematu chodziło o wykonanie "imitacji". Ja tego nie robiłem widziałem tylko w starym egzemplarzu Selber-Bau'a - deski przykręcane, a śruby maskowane za pomocą kołków ociosanych tak, że udają przetyczki w miejscu krzyżowania się "belek". Pomiędzy to licówki - tutaj jest wiele do wyboru, ale na pewno najładniej będzie z imitacją ręcznie formowanej cegły klinkierowej. Przyklejone na dość grubą warstwę kleju, żeby po dociśnięciu można było z niego uformować jeszcze fugę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eellaa 09.01.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Nam też marzy się mur pruski na ścianie dwuwarstwowej ze styropianem. Między belkami/listwami tynk. Słyszałam, że nabijane cienkie listwy łatwo się odkształcają i po kilku latach wyglądają nieładnie. Czy ma ktoś może doświadczenie w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 09.01.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 zgłaszam się z murem jakby coś, to mów w czym pomóc pozdrower! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eellaa 09.01.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Interesuje nas jakich wymiarów belki zastosowaliście, jak je mocować, jakie drewno zastosować- podobno musi być dwukrotnie suszone i koszt takich nie jest najniższy, jak je ochronić przed zabrudzeniem w czasie tynkowania.Czy sposób wykonania zalecił Wam architekt, czy sami kombinowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 09.01.2009 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Interesuje nas jakich wymiarów belki zastosowaliście, jak je mocować, jakie drewno zastosować- podobno musi być dwukrotnie suszone i koszt takich nie jest najniższy, jak je ochronić przed zabrudzeniem w czasie tynkowania. Czy sposób wykonania zalecił Wam architekt, czy sami kombinowaliście? po kolei: 1. po podjęciu decyzji o obłożeniu stajenki ociepleniem starałam się znaleźć inny rodzaj ozdoby niż schowany już pod stryropianem mur - padło na mur pruski, bo jest dość popularny w Brandenburgii, której częścią jest moja ziemia 2. projekt wyrysował architekt, ale nie do końca profesjonalnie bo zastrzały nie przechodziły przez belki 3. z projektem poszłam do tartaku, gdzie w projektach siedziała moja koleżanka, która poprawiła w programie nieszczęsne wypociny architekta czym wprowadziła mnie w stan euforii spróbuję poszperać w kompie i poszukać tych plików i wkleić je tutaj - tylko nie wiem czy będę umiała, bo wklejałam tylko zdjęcia. Jeżeli mi nie wyjdzie to poproszę na priva maila i wyślę pliki na kompa - tam są wymiary podane i ślicznie rozrysowane 4. nie obyło się bez sytuacji lekko podbramkowych, kiedy okazało się, że przywieziona konstrukcja jest centymetrowo większa od ściany i trzeba było na miejscu docinać było śmiesznie ... 5. trzeba pamiętać, że warto pod te belki dać styropian (cieńszy) aby uniknąć postawania mostków ciepła - i tak będą, ale zminimalizowane. 6. u nas pomiędzy belkami jest styropian i na to struktura - można pójść dalej i dać fajną cegłę formowaną, ale ja chciałam mieć jasny domek - mam jeszcze starą chałupę i może tam tak zadziałam tyle na teraz, pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 09.01.2009 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 zaczołem ten post aby zobaczyc czy ktos chciałby kupowac taki materiał imitacje muru pruskiego ,jako producent podłogi dwuwarstwowej szerokiej ,mam w ofercie takze deski które sa idealne na takie zastosowanie ,warstwa wierzchnia 4 mm dab i warstwa poprzeczna 12 mm stabilizuje i nie pozwala skorytkowac sie desce,,cena 20 zł mb mocno sztoktowana postrzezna ,barwiona nw stary dab lub inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 09.01.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 zgłaszam się z murem jakby coś, to mów w czym pomóc pozdrower! ASIA, z nieba mi spadłas! My właśnie stawiamy domek ze ściany 3 warstwowej - parter będzie z czerwonej cegły ręcznie formowanej, ale poziom piętra ma byc mur pruski czarno-biały. No i tu leży problem. Nasz architekt odmówil wyrysowywania konstrukcji drewnianej twierdząc ,ze to projekt wykonawczy a nie budowlany i sami musimy sobie to wyrysowac, a my nie wiemy, jak sie za to zabrac Jakies tam kombinacje alpejskie wyczyniamy, ale grubosc belek, jakośc drewna , sposób łączenia itd- to dla nas czarna magia , niestety Ponadto zastanawiamy sie jak wykonac tę ostatnią warstwę ,gdy ściana nośna jest z ytonga, a następnie należy ją oblożyc wełną o grubości odpowiedniej do grubości ściany parteru (wełna + cegla ) i w tym umieścic wspomnianą konstrukcje drewnianą. Czy da sie dociąc wełne do skosów konstrukcyjnych muru, na jakich kotwach i jak to przytwierdzac do ściany ? Sporo wątpliwości... Byłabym wdzieczna za każdą podpowiedz, zdjecia z waszego wykonania, linki, rysunki, cokolwiek, co ulatwi nam wykonanie projektu oraz naszego wymarzonego szachulca MOze moglabys przeslac mi to na priva? Z góry wielkie dzieki. Pozdrowienia z Kaszub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 09.01.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Interesuje nas jakich wymiarów belki zastosowaliście, jak je mocować, jakie drewno zastosować- podobno musi być dwukrotnie suszone i koszt takich nie jest najniższy, jak je ochronić przed zabrudzeniem w czasie tynkowania. Czy sposób wykonania zalecił Wam architekt, czy sami kombinowaliście? widzę, że jeszcze dwie rzeczy mi uciekły przy odpowiedzi: - podczas tynkowania trochę się brudzi ale wystarczy sobie odłożyć impregnat, ktory wczesniej zastosowaliśmy - nasz miał brązowy kolorek - i potem poprawić troszkę po tynkarzach i strukturze - zapewniam cię, że moje drewno nie było suszone dwa razy, bo nie było na to czasu - ale za to pięknie popękało wzdłuż w niektorych miejscach i wygląda tak, jakby bylo tam od zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 09.01.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 zgłaszam się z murem jakby coś, to mów w czym pomóc pozdrower! ASIA, z nieba mi spadłas! My właśnie stawiamy domek ze ściany 3 warstwowej - parter będzie z czerwonej cegły ręcznie formowanej, ale poziom piętra ma byc mur pruski czarno-biały. No i tu leży problem. Nasz architekt odmówil wyrysowywania konstrukcji drewnianej twierdząc ,ze to projekt wykonawczy a nie budowlany i sami musimy sobie to wyrysowac, a my nie wiemy, jak sie za to zabrac Jakies tam kombinacje alpejskie wyczyniamy, ale grubosc belek, jakośc drewna , sposób łączenia itd- to dla nas czarna magia , niestety Ponadto zastanawiamy sie jak wykonac tę ostatnią warstwę ,gdy ściana nośna jest z ytonga, a następnie należy ją oblożyc wełną o grubości odpowiedniej do grubości ściany parteru (wełna + cegla ) i w tym umieścic wspomnianą konstrukcje drewnianą. Czy da sie dociąc wełne do skosów konstrukcyjnych muru, na jakich kotwach i jak to przytwierdzac do ściany ? Sporo wątpliwości... Byłabym wdzieczna za każdą podpowiedz, zdjecia z waszego wykonania, linki, rysunki, cokolwiek, co ulatwi nam wykonanie projektu oraz naszego wymarzonego szachulca MOze moglabys przeslac mi to na priva? Z góry wielkie dzieki. Pozdrowienia z Kaszub szkoda, że mieszkamy tak daleko, bo pewnie tartak, który rysował dla mnie zrobiłby to też dla Was, tylko oni robią to gratis do drewna ... ale poszukam te rysunki - wcisnęlam je tak głęboko, że muszę poszperać - i może ktoś inny na ich podstawie takie coś zrobi. Zresztą, warto zapytać w tartakach, które stawiają na zamówienie domy w tym systemie - jest ich trochę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 10.01.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 kochani, w poniedziałek będę miała dostęp do komputera, na którym pracuję w pracy i tam powinnam mieć maile z rysunkami - przeszukałam cały komp i na tym nie mam muru, mam tylko daszki na drzwiami, ktore robił mi ten sam tartak jak tylko je znajdę, to zapodam pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 10.01.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Asia, super! Juz się cieszę pozdro z zaśnieżonej Północy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 04.02.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Właśnie przejrzałam stare posty i natknęłam się na stronkę aksoj.ao.pl - my robiliśmy dokładnie taki sam stelaż, tylko zamiast cegieł wypełnialiśmy ociepleniem i tynkowaliśmy na kremowo ... Grubość belek taka sama jak u aksoj'a. Odnośnie docieplonej ściany - to chyba się udało, już drugą zimę z rzędu śpimy w szczytowej sypialni, gdzie ta konstrukcja się znajduje i jest ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eellaa 18.02.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Rozmawiłam otatnio z ewentualnym wykonawcą naszego domu (z duzym doświadczeniem). Powiedział, że belki powinny być z klejonego, dobrze wysuszonego i zaimpregnowanego drewna. Podobno jesli zastosować lite drewno ocieplenie i tynk będzie odchodzić i porobią się nieładne szpary. Czy macie podobne doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 18.02.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Musiałabym pochodzić naokoło domu i przeprowadzić inspekcję ... a na poważnie, to nie zauważyłam szpar między tynkiem a balami. Jeżeli chodzi o rozeschnięte drzewo, to czekałam na to z niecierpliwością, bo obawiałam się, że się nigdy nie zestarzeje. Wszystkie domy z pruskim murem mają takie fajne wyschnięte bale a moje w pierwszym roku były takie nówki ... Teraz wygląda duuuużo starzej a o to mi chodziło w końcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina.k 28.07.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 witam,interesuje mnie Wasze zdanie na temat rekonstrukcji starego MURU PRUSKIEGO. Dostaliśmy w spadku domek właśnie w takim stylu, dół z cegły, góra z muru pruskiego. Zastanawiamy się nad tym, aby pouzupełniać szczeliny mieszanką z gliny, odnowić belki. Proszę o podpowiedzi jak to najlepiej zrobić. Czy można samemu przygotować taką mieszankę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 28.07.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Muszę Cie zmartwić. Mur pruski i renowacja, jeszcze we własnym domowym zakresie, to zupełnie szalone wyzwanie. Mur pruski należny do tzw. konstrukcji "nieodnawialnych". Generalnie zniszczone szachulce się burzy i stawia od nowa.Nie wiem jakie masz wypełnienie i w jakim stanie są szkielety i rygle. Jeśli tylko szwankuje wypełnienie można się jeszcze pokusić o naprawę ubytków. Pytanie tylko z czego ono jest, wówczas można myśleć dalej.W chwili obecnej na rynku polskim jedynie Baumit i Bayosan posiadaj w miarę odpowiednia wiedzę i chemie do renowacji materiałów ilastych stosowanych w większości konstrukcji słupowo ryglowych.Podobno wypełnienie wiklinowo- gliniane można uzupełniać współczesnymi mieszankami glinianymi - zobacz "Dom gliniany" (wyd. Murator) albo którąś z eko firm budujących z gliny - obojętnie jaką, muszą znać technologie trzcinowo- glinianą . Badania nad warunkami cieplnym murów pruskich po ich renowacji prowadziły w Polsce AR w Krakowie wraz z niemieckim Instytutem Fraunchofera.Wyniki są ogólnodostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlaczynski 28.07.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Asia, Czy dobrze zrozumiałem, że Twój mur pruski jest 'udawany'? W naszym projekcie cała elewacja pokryta jest deskami ale na razie brak funduszy i przekonania. Ale dom bez tych desek wygląda jakoś tak ... pusto. Plan był taki, projekt zresztą też, żeby do elewacji mocować deski ale wszędzie piszą, że to złe rozwiązanie bo się rozeschnie, odejdzie, wykrzywi itp.Ale ponieważ elewacja już skończona to albo zrobimy z tymi deskami mocowanymi do elewacji, albo wogóle. P.R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Callahan 28.07.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 2112wojtek. W mojej okolicy mur pruski jest na porządku dziennym. Sam mam ścianę wykonaną w ten sposób, gdzie wypełnieniem były sosnowe klocki wymieszane z zaprawą. I zrobiłem to sam, w pojedynkę. Tylko że u mnie fasada jest z desek. Więc nie widać tego muru, więc dałem tam wełnę. Ale co do muru pruskiego, który jest ozdobą. Wystarczy że się przejdę z pracy do domu, gdzie mam jakiś kilometr, a dostarczę Ci co najmniej kilka dowodów na to, że mur pruski da się normalnie odbudować bez rozbiórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts