dusia2006 07.11.2008 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 chciałam Was zapytać o najlepsze orzechy na świecie Pecan, Carya illinoinensis, http://tree-species.blogspot.com/2008/02/pecan-tree-carya-illinoinensis.html niby wytrzymuje do -26, czy ktoś to może potwierdzić? i co zrobić żeby wykiełkował? czy orzeszek ze sklepu się nadaje do eksperymentów sadzonkowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 08.11.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 W arboretum w Rogowie rośnie. 5 szt.Owocuje około 30 lat od siewu...Zresztą poczytaj:http://www.ibro.pl/Pliki/wynik.php?id=325&ref=s_appearWidziałem bardzo ładne hikory pod Szczecinem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 08.11.2008 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Mirku piszesz o pięciolistkowym czy o pekanie? pięciolistkowe posadziłam z zebranych nasion bo sporo tych drzew rośnie koło mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 08.11.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Podobne wymagania glebowo klimatyczne. To co piszą o korzeniu palowym, to prawda, niestety, dlatego wszystkie Juglandaceae nie lubią przesadzania. W Rogowie pekan rośnie. Centralna Polska.A czy z handlowych nasion skiełkuje? Szczerze mówiąc, pojęcia nie mam. Pewno zależy, jak to suszone było (temperatura). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
warsawyak 09.11.2008 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Relacja ze Szwajcarii: Stratyfikacja w lodówce od II do V. Wysiew do doniczki (wystawionej na bezpośrednią operację słońca) w ogrodzie 1 VI. 26 VI skiełkowały 3 nasiona. http://www.exoten-forum.de/vb/showthread.php?t=21164 Lepiej kupić sadzonkę. W niemieckim sklepie Flora Toskana można było dostać parę lat temu 4 odmiany ('Cape Fear', 'Wichita', 'Shawnee', 'Kiowa') orzesznika - oferta 2006/07. Ponadmetrowa sadzonka kosztowała 49 euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 11.11.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Właśnie - lepsze są z sadzonek. Lepiej owocują niz siane samemu. Co do stanowiska: osłoniete od wiatru, ziemia żyzna, pH 6-6,5, jeśli sadzisz więcej niż 1 to w rozstawie 8x8 m. Pekany są co prawda samopylne, ale często kwiaty męskie otwierają się wcześniej niż żeńskie - więc dla pewności zapylenia lepiej mieć 2 osobniki Pierwsze owoce można zbierać już po około 5 latach, ale pełna zdolność owocowania osiąga dopiero po 15-20 latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 11.11.2008 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi, dostałam na 100*tegoroczne nasiona i spróbuję sama wyhodować, dzięki warsawyak za link, trochę się obawam o sadzonki, u nas jest jednak ostrzejszy klimat...a one pewnie trochę pędzone, flora-toskana ma go w tej chwili na swojej stronie, to forma szczepiona pecan.flora-toskanaStratyfikacja od lutego? a co teraz? mają schnąć? znalazłam tylko takie info, zresztą ciekawostkę jak dla mnie rozmnażanie leszczyny tureckiejczęść posadzę w doniczkach i zadołuję od razu w gruncie tak jak radziłeś Mirku jak pytałam o nasiona pięciolistkowego, ciekawe dlaczego on jest rzadkością, bo pięcio i siedmiolistkowe są często spotykane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts