Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wyliczyć zbrojenie?

Pearl

Recommended Posts

Jak wyliczyć zbrojenie na taras i schody na zewnątrz budynku?

Taras będzie podparty na 8 słupach 37x37cm z klinkieru, a jego wymiary to 2,8mx6m + 1,5mx1m. Jaką grubość musi mieć płyta żelbetowa? Schody natomiast będą oparte na dwóch słupach 37x37cm, oraz zakotwione w ziemi swoim dolnym końcem. Szerokość schodów nie przekroczy 2m, wysokość najwyższego stopnia 2,5m. Stopni będzie 13 lub 14. Jak się to liczy?

Pozdrawiam

Pearl

rozumiem, że trafiłem właśnie na absolwenta takiego technikum: wink: ...

Przepraszam, ale chodziło mi raczej o Wasze doświadczenia, bym mógł sprawdzić takiego właśnie konstruktora. Nie chciałbym nikogo okradać z jego wiedzy, ale z drugiej strony może czasem warto zrobić coś bezinteresownie Arsen? Cóż, myślałem, że taka jest właśnie idea tego forum: "coś wiem, więc o tym piszę, bo jutro dowiem się czegoś o czym nie wiem". Widocznie nie :( . Kończę wątek, a Arsenowi życzę wielu odpowiedzi na Jego posty

Pozdrawiam

Pearl

rozumiem, że trafiłem właśnie na absolwenta takiego technikum: wink: (...)

(..) Cóż, myślałem, że taka jest właśnie idea tego forum: "coś wiem, więc o tym piszę, bo jutro dowiem się czegoś o czym nie wiem"

Jestem absolwentem technikum elektrycznego a potem Uniwerku, więc się mylisz, ale mam w rodzinie budowlańca i wiem, ile wysiłku wymaga wyliczenie tego, czego wymagasz na forum. A co do idei, to określiłeś ją dobrze, ale mocno przesadziłeś z wymaganiami :wink: właściwie zamieściłeś w swoim pierwszym poscie konkretne zamówienie na obliczenia konstrukcyjne, a forum nie służy do tego, zeby ktoś robił dla kogoś zlecenia za friko, i tu się zgodze całkowicie z wypowiedzią Jankesa.

PS choć jak przeanalizowac posta, to jest to prosba o korepetycje z budownictwa, a nie zlecenie :lol: