Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom 20 metrów od kotłowni - nie za daleko?

Recommended Posts

Witam!

Buduję dom i oddzielnie garaż - stoją kilkanaście metrow od siebie. Pierwotnie kotłownia z piecem na węgiel lub ekogorszek miała być w domu. Teraz powstał pomysł, aby umieścić ją w garażu i dobrze zaizolowanymi rurami puścić wodę do domu. W sumie byloby to ok. 30 metrów w tym z 20 po dworzu.

Nie musze pisac jakie sa zalety wyprowadzenia kotłowni z domu.

Czy jednak nie będzie zbyt dużego ubytku ciepła po drodze.

Poza tym jaki byłby koszt wykonania tego poprowadzenia rur?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Na pewno musisz pomyśleć o tym, żeby średnice rur były trochę większe niż tradycyjnie się daje ;) Rury najlepiej stalowe preizolowane :) Możesz je ułożyć w jakimś kanale :) i dodtakowo jeszcze jakoś zaizolować :) co do średnicy to myślę, że ok 1 1/4" / 1 1/2' byłaby ok :) A co do cen to zadzwoń do jakiegoś hydraulika i dowiesz się dokładnie co i jak :)

Strat za dużych nie będzie :) W końcu to nie jest aż taka odległość ;)

w znośna rura bezpieczeństwa to rura która biegnie prosto od kotła do zbiornika wyrównawczego który powinien znajdować sie nad najwyższym punktem instalacji min. chyba 30cm

rura ta też powinna biegnąć jak najprostszą droga ograniczając się chyba max .do czterech kolan

Zbiornik założy przy piecu.

w znośna rura bezpieczeństwa to rura która biegnie prosto od kotła do zbiornika wyrównawczego który powinien znajdować sie nad najwyższym punktem instalacji min. chyba 30cm

rura ta też powinna biegnąć jak najprostszą droga ograniczając się chyba max .do czterech kolan

hmmmm a jak grzejniki będą w domu też na pięterku :o

PS. przy okazji kocioł nie piec

hmmmm a jak grzejniki będą w domu też na pięterku :o

PS. przy okazji kocioł nie piec

Jak zwał tak zwał.

Grzejniki mogą być na pięterku,a zbiornik przy piecu (w górach nie znają nazwy kocioł :wink: )

Mam kotłownię w budynku gospodarczo-garażowym, oddalonym od domu o 14 m. Pomiędzy budynkami położone są rury preizolowane, ale nie żadne stalowe, które mają tendencje do korodowania i odkładania się kamienia na ściankach, tylko z tworzywa sztucznego. Rury umieszczone są w specjalnej, karbowanej otulinie, wypełnionej poliuretanem. Całość jest elastyczna i b. łatwa w montażu. Jest to system firmy Uponor, u mnie zastosowano rurę Quattro.

http://www.uponor.com.pl/pl/?page_id=134

Aha, co do wznośnej rury czy też zbiornika wyrównawczego: garaż mam z użytkowym poddaszem, więc tam jest zainstalowany.

Ja mam tak samo, czyli mógłbym zrobić tak samo. Generalnie chodzi o to aby rura wznośna i zbiornik były wyzej niz grzejniki w domu, dobrze zrozumiałem?

To znaczy gdzie się je z reguły instaluje? Na strychu, czy w górnej łazience?

Aha, co do wznośnej rury czy też zbiornika wyrównawczego: garaż mam z użytkowym poddaszem, więc tam jest zainstalowany.

Ja mam tak samo, czyli mógłbym zrobić tak samo. Generalnie chodzi o to aby rura wznośna i zbiornik były wyzej niz grzejniki w domu, dobrze zrozumiałem?

To znaczy gdzie się je z reguły instaluje? Na strychu, czy w górnej łazience?

Ad czerwone. W miarę dobrze

http://www.rakoczy.rze.pl/gfx/rys1.gif

KOCIOŁ na paliwo stałe = otwarta instalacja = otwarte naczynie wyrównawcze /wzbiorcze nazywa się też jak na rysunku

czyli musi być najwyżej, rura bezpieczeństwa to rura wychodząca z kotła /bez żadnych zaworów/ umożliwiająca awaryjny samoczynny wyrzut wody/pary wodnej z przegrzanego kotła zazwyczaj jest zakańczana właśnie w naczyniu wyrównawczym...

Bardzo ładny rysunek wydrukuj go i pokaż ew. instalatorowi,

bo może nie wiedzieć co to rura bezpieczeństwa :o