Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Przytulnego D12a Marioli w Łodzi :)

Recommended Posts

Ha ha

Maren

pewno startowałyśmy do tego samego Pana od gazu :lol:

Co do gazu w lutym...zrób tak jak i my pewno zrobimy - butle z gazem :wink:

a oczyszczalnię jaką masz? za ile.? ile nitek rozsączających (ile m) a zbiornik na tę wodę do ewentualnego wykorzystania też masz? I my oczyszczalnię biologiczną mieć będziemy :D :D :D stąd przed nami wybór a Ty już po 8) Fotki fotki

A jak myślisz, skoro my mamy zamieszkać dopiero wiosną to chyba oczyszczalnię lepiej strzelić sobie wiosną niż teraz na zimę? :roll: Tylko wyobraźcie sobie, że będzie woda w kranach, a oczyszczalni niet :roll: Całą zimę fachowcy od wykończeniówki i my będziemy ganiać do sławojki na dworze? :roll: 8)

• Odpowiedzi 440
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ha ha

Maren

pewno startowałyśmy do tego samego Pana od gazu :lol:

Co do gazu w lutym...zrób tak jak i my pewno zrobimy - butle z gazem :wink:

a oczyszczalnię jaką masz? za ile.? ile nitek rozsączających (ile m) a zbiornik na tę wodę do ewentualnego wykorzystania też masz? I my oczyszczalnię biologiczną mieć będziemy :D :D :D stąd przed nami wybór a Ty już po 8) Fotki fotki

A jak myślisz, skoro my mamy zamieszkać dopiero wiosną to chyba oczyszczalnię lepiej strzelić sobie wiosną niż teraz na zimę? :roll: Tylko wyobraźcie sobie, że będzie woda w kranach, a oczyszczalni niet :roll: Całą zimę fachowcy od wykończeniówki i my będziemy ganiać do sławojki na dworze? :roll: 8)

z tym gazem z butli to jakas mysl :roll: musze zapytac o to swojego hydraulika

odnosnie oczyszczalni to mam firmy Eko-pol, drenaz 3 nitki, razem 40mb, zbiornika na dodatkowa wode nie mam, ja zaplacilami 6200 zl netto, doplacilam 200 zl poniewaz u nas troche glina na dzialce i zeby to lepiej dzialalo to podsypalismy na sam dol piach, wiec wyszlo 200 zl dodatkowo za ten piach, normalnie byloby 6000 zl netto

to kiedy zrobisz oczyszczalnie bez znaczenia, jesli kasa Was nie ogranicza to chyba nawet teraz lepiej, zawsze bedzie mozna z niej korzystac :roll: skoro planujecie zima leciec z wykonczeniowka :lol:

odnosnie oczyszczalni to mam firmy Eko-pol, drenaz 3 nitki, razem 40mb, zbiornika na dodatkowa wode nie mam, ja zaplacilami 6200 zl netto, doplacilam 200 zl poniewaz u nas troche glina na dzialce i zeby to lepiej dzialalo to podsypalismy na sam dol piach, wiec wyszlo 200 zl dodatkowo za ten piach, normalnie byloby 6000 zl netto

to kiedy zrobisz oczyszczalnie bez znaczenia, jesli kasa Was nie ogranicza to chyba nawet teraz lepiej, zawsze bedzie mozna z niej korzystac :roll: skoro planujecie zima leciec z wykonczeniowka :lol:

Ta cena obejmuje montaż?

Cześć

Czy porównywałaś ceny w innych firmach montujących oczyszczalnie??

I jaki VAT bo rozumiem że 6000 netto

:wink:

dzwonilam pytajac o cene w firmie Marie Polyester, teraz juz nie pamiętam dokladnie ceny, w kazdym badz razie nie chcieli przyjechac do mnie na dzialke zobaczyc na miejscu jak to wyglada, wiec poszukalam kogos innego i jestem zadowolona,

cena 6000 zl netto, do tego trzeba doliczyc 22% vat-u

Ta cena obejmuje montaż?

tak, jest to cena z materialem, kruszywem i montazem

Maren

jeszcze się upewnię

oczyszczalnia jest biologiczna nie ta zwykła drenażowa?

Bo jak ja z pół roku temu przeglądałam oferty oczyszczalni to taka dla nas to był wydatek ok 10 000zł :o a ty piszesz 6000 (no brutto 7320)

Swoją drogą czemu podajesz cenę netto, przecież vatu i tak nie możesz sobie odliczyć :roll:

Maren

jeszcze się upewnię

oczyszczalnia jest biologiczna nie ta zwykła drenażowa?

Bo jak ja z pół roku temu przeglądałam oferty oczyszczalni to taka dla nas to był wydatek ok 10 000zł :o a ty piszesz 6000 (no brutto 7320)

Swoją drogą czemu podajesz cenę netto, przecież vatu i tak nie możesz sobie odliczyć :roll:

Odnosnie oczyszczalni to chyba wprowadzilam (nieswiadomie :oops: ) Was w blad :( Moja oczyszczalnia to ta zwykla - ekologiczna, nie biologiczna 8) Nazwy mi sie pokrecily :roll:

Witaj!! :lol:

wpadłam z rewizyta a u Ciebie już prawie gotowy domek stoi :lol: :lol: :lol:

śliczny masz dach!!!

wyczytałam ,że zapłaciłaś za instalacje alarmową 2500 ??? :o

a my za sam materiał dalismy ponad 3000 !!!

możesz napisać jakieś szczegóły o swojej instalacji?????

witam

niestety prawie robi wielka roznice :wink: :D Domek stoi, ale do zamieszkania jeszcze troszke :roll:

odnosnie alarmu info na priv

pozdrawiam i zapraszam :lol:

Maren, bardzo się cieszę, że zajrzałaś do mojego dziennika, a przez to ja trafiłam do Twojego. Jestem naprawdę pod wrażeniem. Widzę, że niestety od samego początku borykacie się z różnymi przeciwnościami, ale mimo to idziecie do przodu i to w chyba w całkiem niezłym tempie. Świetnie, że podajesz precyzyjnie koszty kolejnych etapów - to jest wielce pomocne we własnym planowaniu. Mamy nieco mniejszy metraż, więc można mniej więcej posiłkować się Twoimi kosztami. My planujemy budowę w podobnym systemie, czyli samemu załatwiać materiały i brać ekipy do poszczególnych etapów. Niektórzy mówią jednak, że potem wykonawcy zrzucają odpowiedzialność jedni na drugich, ciężko jest załatwić cały materiał na czas i nawet niezałatwienie np gwoździ może wstrzymać robotę, a budowlańcy będą chcieli wynagrodzenie. Jak to się jednak sprawdza w praktyce? Czy załatwiałaś każdy materiał, czy tylko te największe, czy dostawałaś jakieś rabaty jako indywidualny klient? Jak przy Waszym metrażu dostaliście kredyt z dopłatami? Tam jest ograniczenie do 140m2 pow. użytkowej? Czy nie liczyli Wam w ogóle poddasza? Jaki rekuperator wybraliście? Na razie to tyle. Dodaję Twój dziennik do śledzenia i postaram się co jakiś czas zaglądać, jak idzie Wasza budowa. Pozdrawiam

Mamy nieco mniejszy metraż, więc można mniej więcej posiłkować się Twoimi kosztami. My planujemy budowę w podobnym systemie, czyli samemu załatwiać materiały i brać ekipy do poszczególnych etapów. Niektórzy mówią jednak, że potem wykonawcy zrzucają odpowiedzialność jedni na drugich, ciężko jest załatwić cały materiał na czas i nawet niezałatwienie np gwoździ może wstrzymać robotę, a budowlańcy będą chcieli wynagrodzenie. Jak to się jednak sprawdza w praktyce? Czy załatwiałaś każdy materiał, czy tylko te największe, czy dostawałaś jakieś rabaty jako indywidualny klient? Jak przy Waszym metrażu dostaliście kredyt z dopłatami? Tam jest ograniczenie do 140m2 pow. użytkowej? Czy nie liczyli Wam w ogóle poddasza? Jaki rekuperator wybraliście?

witam serdecznie :D

Materialy kupowalam zawsze sama, no moze czasem zdazylo sie, ze zaraklo gwozdzi itp., to wowczas prosilam wykonawce, aby podjechal i wzial co potrzeba, a ja pozniej ureguluje naleznosc :wink: :D Nie bylo z tym problemow, tym bardziej, ze do najblizszego skladu budowlanego mam 1 km. Jako indywidualny klient spokojnie dostawalam rabaty :lol: I raczej nie robilam tak jak wiekszosc osob uwaza - kupuj w jednym skladzie a na wszystko dostaniesz wiekszy rabat :roll: Niekoniecznie, trzeba porownac. Ja kupowalam poszczegolne rzeczy tam gdzie taniej: porotherm w jednym skladzie, dachowke w drugim a orynnowanie w trzecim 8)

Od poczatku zakladalismy, ze potrzebujemy kredyt (niestety :cry: ) i chcemy ten z doplatami, wiec w projekcie poddasze jest jako nieuzytkowe :p

Reuperator frmy ILTO model W-100 :)

zapraszam czesciej :D

tak sobie wpadłam z wizytą pooglądać Wasze zmagania i pod wrażeniem jestem, piorunem pędzicie, trzymam kciuki :D

fakt, tempo mamy calkiem niezle, ale to jest tak - teraz nie mamy gdzie mieszkac (wlasne M sprzedane, co by kasa byla na budowe) i wynajmujemy 45m2 a dzieciaki nawet samochodami nie maja gdzie pojezdzic bo wszedzie ciasno to czlowiekowi az chce sie do swojego :wink: :lol: jakby bylo inaczej to pewnie budowali bysmy na spokojnie :roll: A teraz jedna mysl goni druga i jedna ekipa czeka az druga skonczy :wink: :D

Ładny masz ten daszek. Skąd brałas Robena? Ile wyniosło Cię pokrycie dachowe?

Ja chciałabym Robena średzką falistą antracytową angobę. Jednak tam, gdzie dawałam do wyceny dach, na złość nie mają Robena (3 składy). Może zasugerujesz mi, gdzie mogę się jeszcze wybrać?

Robena sredzka falista mozesz kupic w Domco, maja na ta dachowke dobra cene, my kupowalismy w firmie Peamco, ale my mamy dachowke Bornholm, ponoc duzo lepsza jakosciowo od typowego Fleminga czy tym bardziej MonzyPlus a i wygladowo nam sie bardziej podobala, ale wiadomo, kazdy sam decyduje co chce

odnosnie kosztow za dach podalam dokladnie w dzienniku

pozdrawiam