Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Droga dojazdowa do działki (długie)

Gość krzysztofl

Recommended Posts

Gość krzysztofl

Mam następującą sytuację:

Chcę kupić pewną działkę, jestem w stałym kontakcie z jej właścicielem. Dojazd do działki jest drogą gruntową. Przy tej drodze znajduje się kilka innych działek, a na jednej z nich nawet stoi nowo zbudowany dom. Droga o której piszę przez długi czas była drogą gminną. Jednakże jakiś rok temu znalazł się dawny właściciel tej drogi i niektórych okalających ją działek (oczywiście nie tej którą chcę kupić). W związku z tym jeżeli kupię działkę to zostanę (i kilka innych osób) de facto pozbawiony ogólnie dostępnego dojazdu. Działka mi się podoba i raczej jestem zdecydowany ją kupić - wstrzymują mnie tylko istotne wątpliwości o drogę. Czy spotkaliście się kiedyś z takim przypadkiem - co zrobić w takiej sytuacji? W chwili gdy poprzedni właściciel nabywał tą działkę (kilkanaście lat temu) droga była uważana za gminną i nie było tego problemu.

Czy są jakieś zapisy prawne dotyczące zachowania dojazdu do działki?

W warunkach zabudowy (przynajmniej u mnie) jest obowiązek zapewnienia sobie dostępu do drogi publicznej, bez tego rzeczywiście nici z budowy. Spróbujcie się skrzyknąć i po prostu wykupić drogę. Podejrzewam że inni sąsiedzi są w podobnej sytuacji. A droga pewnie jest tak usytuowana że nie da się jej wykorzystać jako część działki tj właściciel powinien być zainteresowany sprzedaniem jej bądź udziału w niej. Problemem może być to że on może uważać że wy jesteście jeszcze bardziej zainteresowani.

Odpowiedni, tzn spełniający wymagania zawarte w ustawie:

"§ 14. 1. Do działek budowlanych oraz do budynków i urządzeń z nimi związanych należy zapewnić dojście i dojazd umożliwiający dostęp do drogi publicznej, odpowiednie do przeznaczenia i sposobu ich użytkowania oraz wymagań dotyczących ochrony przeciwpożarowej, określonych w przepisach odrębnych. Szerokość jezdni nie może być mniejsza niż 3 m.

2. Dopuszcza się zastosowanie dojścia i dojazdu do działek budowlanych w postaci ciągu pieszo-jezdnego, pod warunkiem że ma on szerokość nie mniejszą niż 5 m, umożliwiającą ruch pieszy oraz ruch i postój pojazdów.

3. Do budynku i urządzeń z nim związanych, wymagających dojazdów, funkcję tę mogą spełniać dojścia, pod warunkiem że ich szerokość nie będzie mniejsza niż 4,5 m."

"§ 14. 1. Do działek budowlanych oraz do budynków i urządzeń z nimi związanych należy zapewnić dojście i dojazd umożliwiający dostęp do drogi publicznej, odpowiednie do przeznaczenia i sposobu ich użytkowania oraz wymagań dotyczących ochrony przeciwpożarowej, określonych w przepisach odrębnych. Szerokość jezdni nie może być mniejsza niż 3 m.

2. Dopuszcza się zastosowanie dojścia i dojazdu do działek budowlanych w postaci ciągu pieszo-jezdnego, pod warunkiem że ma on szerokość nie mniejszą niż 5 m, umożliwiającą ruch pieszy oraz ruch i postój pojazdów.

3. Do budynku i urządzeń z nim związanych, wymagających dojazdów, funkcję tę mogą spełniać dojścia, pod warunkiem że ich szerokość nie będzie mniejsza niż 4,5 m."

Te przepisy dotyczą właściela gruntów, który chce podzielić większą działkę na kilka mniejszych. Wtedy to on zobowiązany z swojej działki wydzielić wspomniane drogi, dojazdy do szerokości wskazannych. Możesz na drodze cywolno prawnej wystąpić o służebność na dojazd, jeżeli jesteś właścicielem działki bez dojazdu do drogi publicznej. Dlatego lepiej nie ryzykuj z kupnem tej działki, bo w przyszłości możesz mieć trudności.

Te przepisy dotyczą właściela gruntów, który chce podzielić większą działkę na kilka mniejszych. Wtedy to on zobowiązany z swojej działki wydzielić wspomniane drogi, dojazdy do szerokości wskazannych. Możesz na drodze cywolno prawnej wystąpić o służebność na dojazd, jeżeli jesteś właścicielem działki bez dojazdu do drogi publicznej. Dlatego lepiej nie ryzykuj z kupnem tej działki, bo w przyszłości możesz mieć trudności.

He... A gdzie jest zawarta informacja, że przepis ten dotyczy właściela gruntów, który chce podzielić większą działkę na kilka mniejszych ???

Przepis ten między wierszami mówi (a raczej pisze :) ), że aby otrzymać pozwolenie na budowę, należy zapewnić dojście i dojazd umożliwiający dostęp do drogi publicznej o szerokości itd. Jezeli ten warunek nie będzie spełniony to aloha. Urzedu nie interesuje w jaki sposób dojazd do posesji będzie zrealizowany. Dla sfinalizowania procedury budowlanej... ma być i już. To inwestor musi o to zadbać. Wiem, bo przerabiałem ten motyw dwukrotnie :).

Pozdrawiam