Allanah 08.11.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 WitamMam pytanie dotyczące podłączenia kozy do komina Schiedla.Mam w domu przewód dymowy Schiedla, wkład dylatowany od pustaków keramzytowych na całej długości, zdylatowany również od czapy kominowej za pomocą specjalnego szalunku, który był w zestawie. Trójnik 45 stopni przechodzi przez ścianę gr 24 cm nie stykając się z nią. Firma montująca kozę wykonała połączenie rury i trójnika w ten sposób, że równo z płaszczyzną ściany prostopadle do ściany osadzili mufę, a szczelinę pomiędzy trójnikiem ceramicznym a mufą stalową wypełnili szczelnie zaprawą (Haftmortel). W momencie podpisywania umowy była mowa o przejściówce i kolanie 45st, przy montażu zrezygnowali z tego i wykonali sobie kolano z tej zaprawy wypełniając przy tym szczelnie przerwę dylatacyjną pomiędzy trójnikiem a ścianą. W mufę zamierzają włożyc rurę stalową od kozy. Moje obawy budza dwie kwestie:1. szczelnośc i trwałość połączenia pomiędzy mufą a trójnikiem2. szczelina dylatacyjna pomiedzy ścianą a trójnikiem wypełniona zaprawą. panowie twierdzą ze zaprawa jest elastyczna i nic sie nie stanie, ja boje się że trójnik może pęknąć. Proszę o ocenę tego podłączenia, bo w temacie kominków czuję się zielona zupełnie. Wydawało mi się, że w przypadku montażu kozy niewiele można zepsuć ale okazuje się że jednak można. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/111470-pod%C5%82%C4%85czenie-kozy-do-komina-schiedel-rondo/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts