agnieszkal11 10.02.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Witam serdecznie! Państwa dziennik budowy a co za tym idzie doświadczenia w budowie Z14 są ciekawą i pomocną lekturą.... Jak widzę są Państwo bardzo zadowoleni z wielkości pomieszczerń na górze, dlatego też nasuwa mi się pytanie czy rzeczywiście miało na to wpływ podniesienie ścianki kolankowej? Czy moze bez tego posunięcia te pokoje też wcale nie byłyby małe? Wciąż się wacham z decyzją, a nie ukrywam że każdy dodatkowy koszt ma duże znaczenie dla funduszy budowlanych Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.jacek 12.02.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 podniesienie kolanka- to wz 14 raczej koniecznosc niż wybor{no chyba że nie zależy nam na przestrzeni}.Podniesienie kolankowej do wys. przy której cos sie tam mieści daje niezłe efekty...w porównaniu z nakładami poniesionymi na ten cel...ALE - inną sprawą jest wtedy ogólna bryła domu...wyglad niestety się zmienia...i trzeba by wydłużyć krokwie i przemodelować daszek ..po tych zabiegach "bywa" sie zadowolonym...rodzaj wykończenia elewacji także sporo zmienia w charakterze domu...i trzeba to wszystko wziąc pod uwagę...znaczy się upraszczając - na samym poczatku trzeba sobie odpowiedziećź na pytanie w jakim stopniu jesteśmy w stanie poświęcić cechy zewnętrzne - kosztem funkcjonalności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zojka10 13.02.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Witajcie, łączymy się z Wami we wspólnym chorowaniu grypa dpopadła również całą naszą rodzinę, najmłodszy synek ma powikłania w postaci zapalenia uszu...koszmar Wracając do tematu, fajnie przejść się po domu z namiastką sufitu nawet mimo licznych stempli ,widzimy, ze domek nie wydaje sie już tak mały jak w momencie fundamentów. Salonik tez OK. a otwarcie na korytarz i kuchnie czyni go całkiem przestronnym Czy ze schodami mieliście jakieś problemy? Nasi budowlańcy coś często ,gęsto namawiją nas na drewniane...może coś sknocili przy wymiarowaniu...wiadomo, że trzeba dobrze przeliczyć odległości, zwłaszcza pierwszy i ostatni stopień...no cóż zobaczymy jak to wyjdzie, panowie stwierdzili, że schody zrobią dopiero po zalaniu stropu a nie równocześnie z nim. Kuchnia rzeczywiście jest mało ustawna, chcemy zrezygnować ze spiżarki i pod schodami zrobic zabudowę z szafek...nie wiem czy to dobry pomysł, bo jeszcze nie wiemy jak bedzie wyglądać ta wnęka pod schodami... A z oknami dachowymi to nam zabiliście klina ŻYCZYMY WAM ZDROWIA i czekamy na dalsze relacje z placu boju. agnieszkal11 my również podnosimy ściankę kolankową o jeden pustak, do tego niestety musi dojść dodatkowy wieniec, podobno można zastosować jakieś szpilki, czy bolce zamiast wieńca i wtedy jest taniej, ale My woleliśmy nie ryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budziki 13.02.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Witamy i życzymy szybkiego powrotu do zdrowia Wasz dziennik, jak i innych buduacych z 14 jest naszą lekturą obowiazkową Bardzo fajnie się czyta i można dużo się dowiedzieć Szczególnie pomocna jest zakładka koszt Pozwolicie ,że nadal będziemy tu zaglądać i kibicować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_g 14.02.2009 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Witam serdecznie! Państwa dziennik budowy a co za tym idzie doświadczenia w budowie Z14 są ciekawą i pomocną lekturą.... Jak widzę są Państwo bardzo zadowoleni z wielkości pomieszczerń na górze, dlatego też nasuwa mi się pytanie czy rzeczywiście miało na to wpływ podniesienie ścianki kolankowej? Czy moze bez tego posunięcia te pokoje też wcale nie byłyby małe? Wciąż się wacham z decyzją, a nie ukrywam że każdy dodatkowy koszt ma duże znaczenie dla funduszy budowlanych Pozdrawiam Witamy nowych czytelników naszego dziennika Uważamy, że podniesienie ścianki kolankowej faktycznie wpłynęło na ustawnosć pokoi. Co prawda nie wiemy jak by to wyglądało bez podniesienia ścian, ale jak mówią nasi budowlańcy, oraz nasi znajomi, dzięki podniesieniu cianki można swobodnie ustawić łóżko i nie obawiać się, że podczas wstawania zaboli głowa Poza tym pokój wydaje się być bardziej ustawnym. Żeby bryła domy zachowała swoje proporcje i nie wydawała się zniekształcona, wydłużyliśmy krokwie do 80 cm i zmieniliśmy lekko konstrukcję daszku przed wejściem, co można zobaczyć na zdjęciach. Myślimy, ze podniesienie tej ścianki wiązało się z większymi kosztami, choć teraz trudno nam je oszacować. Chyba największe koszty związane z podniesieniem ścianki dotyczyły dachu. Życzymy powodzenia w budowie, oraz zdrowia, coby grypa Was nie dosięgła A. i P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_g 14.02.2009 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Witamy i życzymy szybkiego powrotu do zdrowia Wasz dziennik, jak i innych buduacych z 14 jest naszą lekturą obowiazkową Bardzo fajnie się czyta i można dużo się dowiedzieć Szczególnie pomocna jest zakładka koszt Pozwolicie ,że nadal będziemy tu zaglądać i kibicować Witamy serdecznie, Cieszymy się, że dołączcie do grona budujących Z14. Niedługo co trzeci dom w Polsce to będzie z14 My również przez krótki czas zastanawialiśmy się nad budową Agatki, tak jak to wyczytaliśmy na Waszym dzienniku. Domek jest uroczy, ale wydał nam się z mały, głównie przez mały pokoik na dole, na którym bardzo nam zależało. Widzieliśmy również zdjęcia z budowy tego domu, włącznie z wyposażeniem i wydaje się być naprawdę malutki. Z sentymentu do projektu Agatki, chcemy wymalować naszego Zeta na zielono Brązowy dach już jest Pozdrawiamy i życzymy szybkiego otrzymania pozwolenia na budowę A. i P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorisline 20.02.2009 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Witam! przeglądając projekty pracowni Z500 natrafiliśmy na projekt domku Z14, który bardzo nam się podoba. Również chcielibyśmy wybudować ten domek w okolicach Wrocławia. Wspólnie z mężem chcielibyśmy zobaczyć ten domek "na żywo" poniewaz zawsze inaczej wyglada na papierze niż w rzeczywistości. Czy byłaby taka możliwość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.jacek 21.02.2009 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 DORISLANE...popytaj zet-owców...to bardzo mili ludzie {sam kilku znam} napewno spotkasz sie z zyczliwością z ich strony {sam tego doświadczyłem} mój niestety dopiero w "0"...wiosną pnę się do góry ...a swoją droga Z14 - to kompromis między wielkością a kosztami...zwał jak zwał - powodzenia życzę ! ZOJKA10...hhhmmm - schody po zalaniu...ty zapytaj ich co oni kombinują? zabudowa z szafek pod schodami...chylę czoła za odwagę okna dachowe...no jest to problem...{ jak dla mnie-niecierpię ich} ,z drugiej strony okno w dachu od południa=roleta przez cały dzień ...eeee przerost formy nad treścią...ale to jest dylemat jak najbardziej - indywidualny! POZDRAWIAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kate_Sz 03.03.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 puk puk mam nadzieję, że juz wszyscy zdrowi co nowego na budowie hm ? pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zojka10 07.03.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Witajcie, domek wygląda coraz ładniej Współczuję z powodu grypy my też polegliśmy i długo nie mogliśmy dojść do siebie. Ocieplenie wieńca robiliśćie na etapie szalunków, czy póżniej? Nasi panowie zapomnieli mamy już zaszalowany wieniec i w tym tygodniu będziemy wylewać strop z wieńcem i zastanawiam się czy można jakoś ten styropian przykleić w pózniejszym etapie Mam jeszcze jedno pytanie jaką wysokość będzie miał Wasz parter od chudziaka do stropu (potem dojdzie jeszcze styropian i wylewka ostateczna, ogrzewanie podłogowe wodne planujecie?) Jesteśmy na etapie okien i zastanawiamy się nad odległościami i osadzeniem drzwi tarasowych. Ojej, pomyliłam wieniec z murłatą No więc, wieniec też ocieplaliście? I przepraszam, że gnębię Was pytaniami, ale nasza budowa już niedługo będzie miała ten sam etap co Wasza i wszystko Nas interesuje Ile kominków wentylacyjnych zrobiliście? Obiecuję, że będę gnębić Was dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_g 19.03.2009 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Witajcie, domek wygląda coraz ładniej Współczuję z powodu grypy my też polegliśmy i długo nie mogliśmy dojść do siebie. Ocieplenie wieńca robiliśćie na etapie szalunków, czy póżniej? Nasi panowie zapomnieli mamy już zaszalowany wieniec i w tym tygodniu będziemy wylewać strop z wieńcem i zastanawiam się czy można jakoś ten styropian przykleić w pózniejszym etapie Mam jeszcze jedno pytanie jaką wysokość będzie miał Wasz parter od chudziaka do stropu (potem dojdzie jeszcze styropian i wylewka ostateczna, ogrzewanie podłogowe wodne planujecie?) Jesteśmy na etapie okien i zastanawiamy się nad odległościami i osadzeniem drzwi tarasowych. Ojej, pomyliłam wieniec z murłatą No więc, wieniec też ocieplaliście? I przepraszam, że gnębię Was pytaniami, ale nasza budowa już niedługo będzie miała ten sam etap co Wasza i wszystko Nas interesuje Ile kominków wentylacyjnych zrobiliście? Obiecuję, że będę gnębić Was dalej Witamy, Wysokość pomieszczeń na dole bez wylewki to 285 cm. od tego odejdzie 16 cm styropianu i wylewki. A z tym ociepleniem, to nasza ekipa zrobiła to już na końcu, tak naprawdę, to jak już dach zaczęli układać. Wtedy ocieplili między murłatą a krokwiami. (chyba że mówimy o czymś innym). W obydwu łazienkach, kuchni i korytarzu na dole planujemy podłogówkę wodną. Wg naszej ekipy nie ma to znaczenia przy ustalaniu wysokości wylewki. Po prostu przed zalaniem układa się rurki i tyle. Jeśli chodzi o kominy wentylacyjne, to w każdym kominie jest jeden ciąg (do pieca lub do kominka) i jeden przewód wentylacyjny. W obu kominach ten sam zestaw. Pozdrawiamy, A. i P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zojka10 28.03.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Witajcie U nas już (albo dopiero ) w tym tygodniu będzie stawiana więżba. Ścianki na poddaszu częściowo są zrobione i można mniej więcej zobaczyć jak duże będą pomieszczenia na górze. Też się miło rozczarowałam jak dla mnie, mieszkanki bloków, to salony Oczywiście jak położymy dach to optycznie, pokoje się zmniejszą ,ale i tak są spore i w miarę ustawne. Mam pytanie do Zetowców odnośnie tych nieszczęsnych schodów, jaka wysokość stopnia Wam wyszła, mąż wyrysował szkic i wychodzi Mu prawie 19cm. wydaje mi się to trochę dużo i nie wiem czy będą wygodne....czytałam że, niby do 19cm jest norma dla domków jednorodzinnych. Niższych stopni chyba nie da rady, bo za mało przestrzeni... trzeba by było wypuścić schodek bardziej na holl ,ale to nie specjalnie mi się widzi Jakie wymiary schodów są u Was? Jak rozwiązaliście wentylację górnej łazienki? Czekamy na obiecane zdjęcia i pozdrawaimy Was ciepło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kate_Sz 09.04.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Żeby Wielkanoc w tym roku przyszła z sukcesem u bokuAby żyło się Wam zdrowoprywatnie i zawodowo Wielu, wielu chwil radosnych i cudownej, ciepłej wiosny !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zojka10 11.04.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 http://images40.fotosik.pl/98/ae959bc9bcc0ecda.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_g 14.04.2009 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Witamy serdecznie. Bardzo dziękujemy za życzenia świąteczne!Jest nam bardzo miło że ktoś o nas pamięta, tym bardziej, że my ostatnio rzadko uzupełniamy dziennik.Poprawimy się! Pozdrawiamy serdecznie.Wszystkiego dobrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kate_Sz 30.04.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Witamy serdecznie. Bardzo dziękujemy za życzenia świąteczne!Jest nam bardzo miło że ktoś o nas pamięta, tym bardziej, że my ostatnio rzadko uzupełniamy dziennik.Poprawimy się! Pozdrawiamy serdecznie.Wszystkiego dobrego no i się pytam, gdzie ta poprawa? Aniu - co tam u Was?nieśmiało pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.jacek 30.04.2009 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 ...PODPIERAM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czar_ni 07.05.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Witam.Dołączam do kolejnych miłośników tego projektu, w ciągu najbliższych tygodni zakupimy działkę z WZ i odrazu staramy się o PnB więc mamy mało czasu na finalny wybór projektu. Z14 jest najwyżej w rankingu. Mam kilka pytań :1)Mamy firmę do budowy domu (będzie to dom drewniany) ale musimy fundamenty zrobić sami szczerze mówiąc liczyłam 20 tys na fundamenty a tu u Was prawie 30 tys. To jest dobra cena za nie czy poprostu macie firmę kompleksową ? 2) Jak oceniacie wielkość salonu (biorę inny projekt pod uwagę z salonem 32 metry) i szanse ulokowania w nim stołu jadalnego (też chce wersję z wykuszem) 3) Jak oceniacie wielkość PG ? Mam ambitne plany zmieścić tam piec gazowy ze zbiornikiem , pralkę i suszarkę - uda się ? 4) Czy projekt jest opracowany pełnobranżowo ?5) Jaka jest wysokość ściany kolankowej mniej więcej ? Bardzo mi się spodobały zmiany jakie nanieśliście - zwłaszcza okienko w łazience czego wcześniej nie zauważyłam. pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy - chociaż już teraz widać ,że domek będzie piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kate_Sz 09.05.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 ...PODPIERAM!!! coś cicho tu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagienka77 31.05.2009 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Witam serdecznie wszystkich Zet-owców. Nieśmiało przyznam, że pierwszy raz piszę na tym forum, choć czytam go już od daaawna. Jak zdecydowana większość na tym forum, jestem zainteresowana budową domu według projektu Z14. Projekt jest już w moim posiadaniu. Wybraliśmy domek w technologii szkieletu drewnianego, z jednostanowiskowym garażem, bez wykuszu. Załatwiania na razie są na etapie koszmarnej papierologii... Ponieważ jestem z małopolski, mam pytanie do czar_ni, czyli Ani i Tomka: skąd macie ekipę budowlaną? Widzę, że jesteście z okolic Chrzanowa, to także moje okolice Pozdrawiam serdecznie wszystkich budujących i planujących budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts