Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy Z14 - Dom Ani i Pawła

anna_g

Recommended Posts

Witam.

Dołączam do kolejnych miłośników tego projektu, w ciągu najbliższych tygodni zakupimy działkę z WZ i odrazu staramy się o PnB więc mamy mało czasu na finalny wybór projektu. Z14 jest najwyżej w rankingu.

Mam kilka pytań :

1)Mamy firmę do budowy domu (będzie to dom drewniany) ale musimy fundamenty zrobić sami szczerze mówiąc liczyłam 20 tys na fundamenty a tu u Was prawie 30 tys. To jest dobra cena za nie czy poprostu macie firmę kompleksową ?

2) Jak oceniacie wielkość salonu (biorę inny projekt pod uwagę z salonem 32 metry) i szanse ulokowania w nim stołu jadalnego (też chce wersję z wykuszem)

3) Jak oceniacie wielkość PG ? Mam ambitne plany zmieścić tam piec gazowy ze zbiornikiem , pralkę i suszarkę - uda się ?

4) Czy projekt jest opracowany pełnobranżowo ?

5) Jaka jest wysokość ściany kolankowej mniej więcej ?

Bardzo mi się spodobały zmiany jakie nanieśliście - zwłaszcza okienko w łazience czego wcześniej nie zauważyłam.

pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy - chociaż już teraz widać ,że domek będzie piękny

Witamy,

Miło nam, że grono Zetowców wciąż się powiększa.

Odpowiadając na Wasze pytania:

1) Jeśli o fundament chodzi, to wydaje nam się, że to jest dobra cena. Na samym początku mieliśmy do wyboru kilka ofert, od różnych ekip budowlanych. Ta która wybraliśmy była najtańsza. Jak się później okazało, również i solidna!!! W naszym formularzu kosztów widać dokładnie ile na co wydaliśmy pieniędzy i to jest kwota rzeczywiście poniesiona. Jeśli całość fundamentów będzie Wam robiła ekipa, a nie Wy osobiście, to raczej nie liczyłbym na mniejsze koszta. Nasi znajomi budując dom parterowy o powierzchni zbliżonej do naszej, za same fundamenty zapłacili ok 50 tys. zł. Przy takim porównaniu uważamy, że 30 tys to rozsądna cena.

2) Mieszkając w bloku, nasz salon miał jakieś 18 m2. teraz ma 23 m2 czyli ponad 1/4 więcej i jak dla nas jest to w sam raz. Po to wybraliśmy wersję z wykuszem, żeby móc tam właśnie wstawić stół.

3) PG jest małe. My tez jesteśmy ambitni i zmieścimy tam piec z zasobnikiem, pralkę, zbiornik na wodę i stację uzdatniania wody. A ponadto mamy tam jeszcze dodatkowe wyjście na zewnątrz. Bez tego dodatkowego wyjścia kotłownia byłaby bardziej ustawna.

4) nie rozumiem pytania :/ Jeśli chodzi o media i instalacje, to w projekcie jest wszystko. jaśniej proszę :)

5) "PostWysłany: Sro, 17 Grudzień 2008 21:17 Ściankę kolankową podnieśliśmy o jednego pustaka względem projektu, co w efekcie podniesie ja do ok. 90 cm."

Pozdrawiamy,

A. i P.

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

[ z dziennika budowy]

Witam Wstyd się przyznać ale nie wiem jak zobaczyć te koszty Czy możecie mi pomóc?

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik100787.htm

• 1 month później...
  • 2 months później...

Witam.

Jest mi miło że jeszcze ktoś czytam nasz dziennik:) Jeśli chodzi o kosztorys to szczerze powiedziawszy już dawno przestaliśmy skrupulatnie liczyć koszty ale postaramy się jak najdokładniej uzupełnić tabele. Mówiąc ogólnie to wydaliśmy 300 tyś. Na dole mamy wszystko zrobione-łącznie z meblami kuchennymi i sprzętem. Górę dopiero kończymy - właśnie malujemy pokoje dzieciom:) łazienki na górze na razie nie robimy (kupimy na razie tylko wannę aby ją wnieść na górę zanim stolarz wykończy nam schody balustradą). Many nadzieję że niebawem przeniesiemy się na górę.

Pozdrawiam

A.

Oj sledze, sledze. Swiercza i spolke sledzilam swego czasu i Was tez sledze (i paru innych). Dzieki za info bo z kazdego dziennika czlowiek sie czegos dowiaduje i odrobine madrzejszy staje na placu boju/budowy.

Jeszcze raz gratulacje i bede Wam zazdroscic dopoki sama nie zaczne malowac pokojow dzieci w swoim wlasnym Zecie :)