Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odgromówka

krzychu11

Recommended Posts

Mam juz zrobioną odgromówkę i mogę śmiało potwierdzić opinię

Bardzo Tanio

Jeśli ktoś ma wątpliwości proszę popytać się w hurtowniach, choć spora część kasy to np koszt ew. bednarki otokowej (chyba że istnieje możliwość podłączenia się do zbrojenia w ławach...), ale pozostałe elementy też nie są za darmo.

Poza tym w cenie masz wykonanie zgodnej z normami i bezpiecznej instalacji - nie interesuje Cię, czy wbijane pręty spełnią normę czy konieczny będzie dodatkowy otok ...

Pozdrawiam.

P.S. Przy okazji dowiedziałem się, że i wykonawcy mają różne sposoby, aby zbić wartość rezystancji w celach pomiarowych ...

Mam juz zrobioną odgromówkę i mogę śmiało potwierdzić opinię
Bardzo Tanio

Jeśli ktoś ma wątpliwości proszę popytać się w hurtowniach, choć spora część kasy to np koszt ew. bednarki otokowej (chyba że istnieje możliwość podłączenia się do zbrojenia w ławach...), ale pozostałe elementy też nie są za darmo.

Poza tym w cenie masz wykonanie zgodnej z normami i bezpiecznej instalacji - nie interesuje Cię, czy wbijane pręty spełnią normę czy konieczny będzie dodatkowy otok ...

Pozdrawiam.

P.S. Przy okazji dowiedziałem się, że i wykonawcy mają różne sposoby, aby zbić wartość rezystancji w celach pomiarowych ...

No, ale te 2000 PLN to bez bednarki (bednarkę już wcześniej wkopałem przy okazji drenażu). Elektryk w miarę tanio zrobił mi instalacje i nie wiem czy nie chce sobie "wyrównać" przy okazji odgromu :-?

Ile płaciliście za instalację odgromową.

Czy 2000 PLN (montaż z materiałem) to dobra cena? (W ziemi mam już bednarkę)

Robiłem instalację odgromową 2 tygodnie temu. Robocizna i materiał = 2300 zł brutto. Odgromiona kalenica, 2 kominy, 3 zejścia do bednarki dookoła domu. W cenie bednarka i kopanie koparką rowu pod nią.

• 4 years później...

Odgrzewam kotleta. Ceny z 2013 roku.

Koszt robocizny od 1000-1200 Dobra cena oraz do 2ooo-3000 drogo.

Materiały jakby kupował w lokalnych pseudo "hurtowniach" ok 2500 zł

Dobra hurtownia lokalna /miasto wojewódzkie, nie żadne pipidówy z wysoką marżą/ lub sklepy internetowy ok 1200 zł.

Bednarkę mam zrobioną - podpięta do fundamentów.

Więc można mieć odgromówkę za 2200 zł jak i za 5500 zł. Wszystko zależy od marży sklepu i fachowca.