Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie sterowanie do C.O + bufor+cyrkulacja

rafsta

Recommended Posts

Witam i proszę Was o poradę :D Zastanawiam sie jaki sterownik mam kupić

:-? Będę miał piec CO elektryczny, który będzie ładował zbiornik 800l w II taryfie.

Dalej z tego zbiornika woda będzie wysyłana na podłogówkę i kaloryfery na piętrze tak wiec dwie pompy. Zastanawiam sie czy są jakieś modele sterownia które połączą całość, czy muszę kupić oddzielny sterownik na CO inny na cyrkulacje inny na zawór trójdrożny ..... Jakie sterowniki proponujecie ??? Jak uda się wszystko spiąć to fajnie a jak nie .. trudno Też proszę i dzięki za podpowiedz.

Witam i proszę Was o poradę :D Zastanawiam sie jaki sterownik mam kupić

:-? Będę miał piec CO elektryczny, który będzie ładował zbiornik 800l w II taryfie.

Dalej z tego zbiornika woda będzie wysyłana na podłogówkę i kaloryfery na piętrze tak wiec dwie pompy. Zastanawiam sie czy są jakieś modele sterownia które połączą całość, czy muszę kupić oddzielny sterownik na CO inny na cyrkulacje inny na zawór trójdrożny ..... Jakie sterowniki proponujecie ??? Jak uda się wszystko spiąć to fajnie a jak nie .. trudno Też proszę i dzięki za podpowiedz.

Najprościej i chyba najtaniej to można tak

Do obiegu podłogówki kupujesz zawór 3 drogowy termostatyczny z regulacja ręczną i oddzielna pompkę a obieg grzejnikowy bezpośrednio z zasobnika z własna pompką oczywiście

W każdej ze stref ( grzejniki i podłogówka ) montujesz dowolny programator ( może być Euroster 2005) i podłączasz do odpowiedniej pompki

Powinno działać

czy ktos z Was ma elektryczny piec CO ???

interesuje mnie to bo mysle o tym rozwiazaniu w nowym domu.

Ciekawe czy elektryczny piec CO i bufor się sprawdza. Jeśli elektryka to ja bym powiesił kaloryferek elektryczny z programatorem dobowym do 0.1 stC w każdym pokoju i nie bawił się podłogówki, pompy, zawory i zbiorniki.

Jeśli elektryka to ja bym powiesił kaloryferek elektryczny z programatorem dobowym do 0.1 stC w każdym pokoju i nie bawił się podłogówki, pompy, zawory i zbiorniki.

I płaciłbyś za prąd w I taryfie, i nie miałbyś łatwej/taniej możliwości dołożenia innego źródła ciepła w razie potrzeby :-(