rafsta 08.11.2008 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Witam i proszę Was o poradę Zastanawiam sie jaki sterownik mam kupić Będę miał piec CO elektryczny, który będzie ładował zbiornik 800l w II taryfie. Dalej z tego zbiornika woda będzie wysyłana na podłogówkę i kaloryfery na piętrze tak wiec dwie pompy. Zastanawiam sie czy są jakieś modele sterownia które połączą całość, czy muszę kupić oddzielny sterownik na CO inny na cyrkulacje inny na zawór trójdrożny ..... Jakie sterowniki proponujecie ??? Jak uda się wszystko spiąć to fajnie a jak nie .. trudno Też proszę i dzięki za podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulowawa 09.11.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 czy ktos z Was ma elektryczny piec CO ??? interesuje mnie to bo mysle o tym rozwiazaniu w nowym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 09.11.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Witam i proszę Was o poradę Zastanawiam sie jaki sterownik mam kupić Będę miał piec CO elektryczny, który będzie ładował zbiornik 800l w II taryfie. Dalej z tego zbiornika woda będzie wysyłana na podłogówkę i kaloryfery na piętrze tak wiec dwie pompy. Zastanawiam sie czy są jakieś modele sterownia które połączą całość, czy muszę kupić oddzielny sterownik na CO inny na cyrkulacje inny na zawór trójdrożny ..... Jakie sterowniki proponujecie ??? Jak uda się wszystko spiąć to fajnie a jak nie .. trudno Też proszę i dzięki za podpowiedz. Najprościej i chyba najtaniej to można tak Do obiegu podłogówki kupujesz zawór 3 drogowy termostatyczny z regulacja ręczną i oddzielna pompkę a obieg grzejnikowy bezpośrednio z zasobnika z własna pompką oczywiście W każdej ze stref ( grzejniki i podłogówka ) montujesz dowolny programator ( może być Euroster 2005) i podłączasz do odpowiedniej pompki Powinno działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prono 09.11.2008 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 czy ktos z Was ma elektryczny piec CO ??? interesuje mnie to bo mysle o tym rozwiazaniu w nowym domu. Ciekawe czy elektryczny piec CO i bufor się sprawdza. Jeśli elektryka to ja bym powiesił kaloryferek elektryczny z programatorem dobowym do 0.1 stC w każdym pokoju i nie bawił się podłogówki, pompy, zawory i zbiorniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 09.11.2008 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Na początek to nie kupuj kotła elektrycznego tylko wsadź grzałki do bufora. Potem kup dowolny termostat (z programowaniem czasowym abyś mógł grzać bufor tylko w II taryfie) i w razie potrzeby stycznik, podłącz i grzej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 09.11.2008 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Jeśli elektryka to ja bym powiesił kaloryferek elektryczny z programatorem dobowym do 0.1 stC w każdym pokoju i nie bawił się podłogówki, pompy, zawory i zbiorniki. I płaciłbyś za prąd w I taryfie, i nie miałbyś łatwej/taniej możliwości dołożenia innego źródła ciepła w razie potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafsta 10.11.2008 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Pomysł z grzałkami ciekawy, sprawdzałem ceny grzałek 6kw ok 800 zł a jedna to mała nie wiem czy ktoś robi większe i po ile mogą być. Ciekawy jestem czy ktoś ma tak zrobione O buforze i piecu elekt Co czytałem i sam widziałem jak to działa ale takie rozwiązanie dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 10.11.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Zamontowałem w swoim buforze 4 grzałki, każda 3x2kW, czyli razem mógłbym włączyć 24kW, kosztowały łącznie 270 zł, a tutaj strona producenta: http://www.eliko.pl/pl/Katalog+Produkt%C3%B3w,Seryjne+elementy+grzejne.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts