Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cuchnie z .... pralki

statysta

Recommended Posts

1. kto zna przyczynę: po ostatnim praniu w 60 st. (zawsze pralka pozostaje otwarta) z wnętrza wydobywa się nieprzyjemny zapach, jak z kanalizacji; kilkukrotne płukanie wodą i czyszczenie filtra (wyleciało sporo skamieniałego szlamu (?), który oderwał się z grzałki ) nic nie dało; 2. jak to zlikwidować?

U mnie jak pralka śmierdziała pomogło puszczenie długiego programu w wys temp. z sodą oczyszczoną (wsypana do bębna). Można też spróbować płyn do czyszczenia zmywarek (taki w małych buteleczkach). A jeśli chcesz dodatkowo odkamienić, to długi program, wysokla temp. i ocet. Chyba warto spróbować zanim wyrzucisz pralkę. A jesteście pewni, że to z pralki ani e bezpośrednio z rury odpływowej tak śmierdzi?

1. kto zna przyczynę: po ostatnim praniu w 60 st. (zawsze pralka pozostaje otwarta) z wnętrza wydobywa się nieprzyjemny zapach, jak z kanalizacji; kilkukrotne płukanie wodą i czyszczenie filtra (wyleciało sporo skamieniałego szlamu (?), który oderwał się z grzałki ) nic nie dało; 2. jak to zlikwidować?

Sprawdź koniecznie czy nie wciągło czegoś do zbiornika pralki(odchyl max do środka unosząc do góry i sprawdź świecąc latarką)bardzo często jakaś część bielizny wpada do zbiornika nie wyschnie gdyż na dnie zawsze jest trochę wody i śmierdzi-trzeba to usunąć

tak i na innych forach.

Np. ocet, ale ile litrów? Czy ta mieszanka ma długo zostać w pralce, czy ma to być normalny cykl prania? Dotychczasowe próby z "praniem" w 60-tce z sodą (1 mała torebka), a potem jeszcze raz to samo, ale z 0,5l octu i... NIC !! dalej cuchnie. Może trzeba to jednak robić na zmianę kilka razy? Może zmieszać ocet z sodą i tą mieszanką potraktować (znam takich co to pili) - ale ile czego , w jakiej temperaturze i jak długo? Mam obawy co do ACE , Domestosa, "krecików"- czy przypadkiem nie uszkodzą elementów gumowych i z tworzywa? Czy zdecydowanie może pomóc użycie calgonitu i temu podobne lub np. specjalnych środków do zmywarek? Tu raczej powinni wypowiedzieć się serwisanci, a najlepiej producenci (i odpowiedzieć na pytanie DLACZEGO tak śmierdzi po kilku latach używania (winne proszki, płyny do płukania?).

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
Przyczyn brzydkiego zapachu może być kilka - można wymienić gumę zbiornik filtr i wąż odpływowy, przeczyścić filtr. Spec od pralek powiedział mojej koleżance, że wąż od wody, który znajduje się z tyłu pralki nie moze leżeć na podłodze tylko musi być uniesiony ku górze, ponieważ pralka nie pompuje prawidłowo brudnej wody i zbierają sie zanieczyszczenia. A może zrobił się grzybek i stąd nieprzyjemny zapach. Są specjalne środki do przeczyszczania pralek - wlewa się całą butlę i nastawia pralkę. Jeśli to nie pomoże radzę wlac do środka butelkę octu + 2 szklanki wody, zostawic na kilka godzin a potem nastawić pralkę na 60 albo nawet 90 stopni i zrobić puste pranie. Po praniu pralkę uchylać niech się porzadnie wywietrzy i przeschnie.

śmierdzi - czyli pierwsze co zakładamy

brud gdzieś śmierdzi /śmierdzą produkty przemiany materii różnych

żyjątek będących częścią składową tego brudu/

trzeba je wyzabijać najlepiej jakimś płynem zawierającym związek chloru

np wybielaczem do prania chlorowym /cena np ace ok 5 zł butelka/

puścić pranie wlać tego wybielacza

jak nie pomoże myśleć dalej

Sugeruję sprawdzić sukcesywnie wszystkie gumowe rurki wewnątrz pralki, nawet te do hydrostatu !

Po latach eksploatacji jest wielce prawdopodobne, że na ściankach przewodów (gumowe przewody są porowate) narosły grube osady organicznych odpadów prania (zmydlony tłuszcz?).

Podstępnie ... jak cholesterol w żyłach.

Włóż drut w przewody, jak jest w nich "aromatyczny smar" to wymień przewody na nowe.

Jak ?

Zaklinować bęben, pralkę kładziemy na szmaty na bok i nura do wnętrza.

Ostrożnie wypinamy wężyki bez uszkadzania zacisków. Czyścimy lub wymieniamy.

• 2 weeks później...
Teraz po każdym praniu wykręcam filtr, wypuszczam resztę wody i tak zostawiam do następnego prania, a ponadto do pustego bębna ...wrzucam skórki z cytrusów (nawet trochę pachnie). Jednak, gdy od razu nie wykręcę filtra tylko np. po 2 dniach, to ta woda trochę cuchnie. Wniosek-musi zachodzić (w przewodach ?) jakiś proces gnilny. Jeżeli te gumy i tworzywa potraktować nawet rozcieńczoną bielinką czy czymś ACE podobnym, to czy te elementy nie zostaną uszkodzone?

Podejrzewam że w samej pralce lub którymś wężu pozostał jakiś odpadek który nie pozwala na całkowite oprożnienie z wody

Pozostająca gdzieś woda zaczyna po prostu śmierdzieć. Oprócz sprawdzenia rurek sprawdziłbym okolice filtra, wąż spustowy i to czy czy nie pozostąły jakieś śmiecie pod gumową osłoną bębna

U mnie pralka owszem śmierdziała ale po dłuższym postoju spowodowanym awarią

Wystarczyło jedno pranie na sucho i było po kłopocie

...a może proszek zmienić, ja jak prałam małej rzeczy w specjalnym proszku, to zapach był naprawdę nieprzyjemny, zmieniłam na inny i już po kłopocie...zresztą moja LG już niejedno przeszła...pranie butów, plecaków, zabłoconych kombinezonów i żaden brzydki zapach się nigdy z tego powodu nie ulatniał...

• 3 weeks później...