Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt kotlowni

olika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to jest kocioł z zamkniętą komorą spalania (turbo) i świadczy o tym właśnie taki sposób odprowadzania kondensatu,

i nie obchodzi mnie podpis pod zdjęciem,

być może pisał go też jakiś znawca,

ale o ile pamiętam chodziło Ci o nieprawidłowe odprowadzenie kondensatu,

i tutaj też się mylisz :roll:

Tam masz zdjęcie daszków zamontowanych na wylotach kominów kotłów z zamkniętą komorą spalania (kocioł kondensacyjny też ma zamkniętą komorę spalania ale Ty pewnie doskonale to wiesz) opis pod zdjęciem napisał pewnie jakiś kominiarz bo to ich strona ale wątpie czy Cię to przekona bo widzę żeś uczulony na fachowców. Ci fachowcy pomogli wielu osobom ale Ty nie jesteś tu po to by słuchać rad fachowców Ty masz swoje zdanie .

To źle ze mam swoje zdanie i na dodatek jeszcze wątpliwości ?? to naprawdę źle ?? - no tak - dla Was to najlepiej żeby inwestor nic pytał , nic nie mówił tylko święcie przyjmował z ukłonami wszelakie zdanie wykonawców/fachowców ...

Niestety podczas budowy mojego domu miałem do czynienia z fachowcami których dobre rady i sposób wykonawstwa odbijają mi się do dzisiaj czkawką ... dlatego teraz bardzo wnikliwie pytam i czytam i mam watpliwości, bo już nie wierzę na piękne oczy nikomu ...

Oczywiście bardzo wnikliwie bedę obserwował mój daszek i oczekiwał z niecierpliwością bardzo srogiej zimy ...

PS.

Odnośnie zacytowanej przez Ciebie strony kominiarskiej - uważasz że poniższe odprowadzenie kondensatu z rury spalinowej kotła kondensacyjnego jest poprawne ?? - widzisz - jak widzę takie foty prezentowane jako przykład prawidłowego montażu , mam o całości wyrobione jednoznaczne zdanie ...

http://www.kominiarze.pl/gfx/galeria/24a5e92a4068d26d72b12b3020294b48_min.jpg

Oj wyluzuj troszkę, zastanów się czego chcesz, i więcej wiary w "fachofcuf" z forum, bo wątpie aby któryś z nich pisał pisał z zamiarami wprowadzania w błąd . Tak jak napisałem masz już swoje zdanie i nic tego nie zmieni. Pytałeś dlaczego daszek nie? dostałeś odpowiedz od fachowców "bo nie" nie czułeś się spełniony, dałem Ci przykład strony kominiarzy, i dalej mało bo jak sam twierdzisz poczekasz na ostrą zimę i będziesz obserwował daszek, i tak jak napisałem masz swoje zdanie, nic go nie zmieni. To po co w ogóle pytasz. Tak tylko żeby z fachowcami powojować? Odbić sobie za tych co Ci się czkawką odbijają? Posty nabijać?

Oj wyluzuj troszkę, zastanów się czego chcesz, i więcej wiary w "fachofcuf" z forum, bo wątpie aby któryś z nich pisał pisał z zamiarami wprowadzania w błąd . Tak jak napisałem masz już swoje zdanie i nic tego nie zmieni. Pytałeś dlaczego daszek nie? dostałeś odpowiedz od fachowców "bo nie" nie czułeś się spełniony, dałem Ci przykład strony kominiarzy, i dalej mało bo jak sam twierdzisz poczekasz na ostrą zimę i będziesz obserwował daszek, i tak jak napisałem masz swoje zdanie, nic go nie zmieni. To po co w ogóle pytasz. Tak tylko żeby z fachowcami powojować? Odbić sobie za tych co Ci się czkawką odbijają? Posty nabijać?

A po co mam nabijać posty ?? - dla mnie ten ranking mógłby nie istnieć - do niczego mi nie jest potrzebny ...

Po prostu mam wątpliwości i nie zgadzam się z kilkoma dogmatami powielanymi na tym forum oraz ośmielam się polemizować z fachowcami ...

Dodatkowo wskazałem głupotę na stronce kominiarskiej którą być może przegląda większy laik ode mnie i wyciąga fałszywe wnioski i wzoruje się na czyjejś ignorancji ...

Do kolegi 1950 - znowu się mylę ?? oczywiście chodziło mi o odprowadzenie kondensatu z rury kotła kondensacyjnego - jak było i jest opisane prezentowane zdjęcie - bo to był mój przykład głupot na stronce kominiarskiej .Bo takie odprowadzenie kondensatu z kotła kondensacyjnego jest bez sensu - oczywiście że można i tak zrobić tylko po co ?? - potwierdzisz czy zaprzeczysz ??

Natomiast dla kotłów turbo - oczywiście jest jak najbardziej prawidłowe - mało estetyczne ale prawidłowe - ale nie o kotłach turbo była ta dyskusja .

pablitoo

to jest kocioł z zamkniętą komorą spalania (turbo) i świadczy o tym właśnie taki sposób odprowadzania kondensatu,

i tutaj też się mylisz

zawsze staram się wyrażać precyzyjnie,

czyżbym tym wypadku tego nie zrobił :o

pablitoo

i tutaj też się mylisz

zawsze staram się wyrażać precyzyjnie,

czyżbym tym wypadku tego nie zrobił :o

Ciebie nie obchodzi podpis pod zdjęciem bo jesteś znawcą , natomiast laik oglądając fotę i czytając opis notuje na twardym taki sposób montażu dla takiego rodzaju kotła .

Czy naprawdę trudno to zrozumieć ?? Nieprecyzyjnie się wyrażam ?? Na tym forum jest promil znawców / czy też fachowców / reszta to laicy szukający wyjaśnienia i pomocy w swoich problemach ...

1950 należy do tego promila i jak powiedział że nie bo nie to trzeba wierzyć a nie dociekać dlaczego bo im głębiej w las i tak dalej.. :lol: :lol:

Dokładnie - tylko chyba Wy znawcy zapomnieliście o najważniejszym - to forum jest właśnie dla laików - ja jestem jednym z nich - a dla mnie , i mam nadzieję że i dla innych argumentacja tak bo tak lub nie bo nie nie jest tym czego tutaj szukają ...

pablitoo

toteż staramy Ci się pomóc,

a Ty z uporem maniaka chcesz nas przekonać że staramy się Ci zaszkodzić,

to przecież Ty od początku kwestionujesz to co napiszemy,

to chyba Twoje cytaty,

Ja generalnie jestem myślący człowiek i na wszelkie tłumaczenia że tak ma być i koniec reaguję alergicznie - argumentacja o zalodzeniu przewodów przez zastosowanie daszków wydaje mi się absurdalna - stosując tą samą argumentację / o dużej wilgotności wylatujących przezeń gazów / można by zakazać stosowania kominków wentylacyjnych z daszkami na przewodach wentylacyjnych odprowadzających parę znad okapów kuchennych lub przewodów wentylacyjnych z łazienek - tam przecie też mnóstwo wilgoci ...

Niestety wybacz - nie jesteś dla mnie autorytetem , fakt pomagasz na tym forum wielu ludziom - i za to Ci chwała , ale niestety dla mnie to nie wystarczy aby za każdym powiedzianym przez Ciebie "bo tak" klękać ...

Moje wątpliwości co do teorii lansowanej przez Was fachowców są duże / w wiadomym temacie / - i niestety jak na razie argumentacja żadnego z Was mnie nie przekonała ...

pomijam już to że starałeś się być przykry,

• 11 months później...

Prosze o informacje ile moze kosztowac oprzyrzadowanie do kotlowni vaillanat z piecem eco tec 24 kw,( bez samego piec , zasobnika i zestawu podlaczeniowego), konkretnie zestaw kominowy i te inne jakies pompki skraplacze itd .Instalator musial zakupic dodatkowo okolo 8 m rury do komina

Na ta chwile wykonawaca powiedzial ze wydal na material ponad 3000 zl i prawde mowiac oczy mi wyszly na wierzch!Oczywiscie netto bez faktury a to jeszcze z pewnoscia nie koniec.

Ogrzewanie jest podlogowe i normalne kaloryfery, podlogowka na rtl-ach.

pozdrawiam

Prosze o informacje ile moze kosztowac oprzyrzadowanie do kotlowni vaillanat z piecem eco tec 24 kw,( bez samego piec , zasobnika i zestawu podlaczeniowego), konkretnie zestaw kominowy i te inne jakies pompki skraplacze itd .Instalator musial zakupic dodatkowo okolo 8 m rury do komina

Na ta chwile wykonawaca powiedzial ze wydal na material ponad 3000 zl i prawde mowiac oczy mi wyszly na wierzch!Oczywiscie netto bez faktury a to jeszcze z pewnoscia nie koniec.

Ogrzewanie jest podlogowe i normalne kaloryfery, podlogowka na rtl-ach.

pozdrawiam

Spokijnie mogło tyle wyjść - sam komin jest drogi, a ta rura to pewni wkład do szybu kominowego do kondensata.