Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pianka do przyklejania styropianu.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moje doświadczenia z pianką były takie-sobie.

Jak zwiąże, to jest git.

Ale dopóki nie zwiąże - nie trzyma, i styropian "spływa" na dół.

Natomiast przy klejeniu na standardowy klej może nastąpić co najwyżej malutkie opuszczenie się (porównywalne z grubością warstwy kleju - oczywiście dla rozsądnie cienkich warstw) i już dalej nie płynie.

Używałem (obu dostępnych - Tytana i Cersitu) i jak dla mnie, same zalety. Kleiłem styropian z zakładką 15 cm, pierwszy dolny rząd wymagał podparcia na kilkanaście minut, potem zero problemów. Na pewno mocniej trzyma i lepiej izoluje termicznie, można też na bieżąco łatać uszkodzenia czy zbyt wielkie szczeliny. Cenowo też mi się opłacało.

Moje doświadczenia z pianką były takie-sobie.

Jak zwiąże, to jest git.

Ale dopóki nie zwiąże - nie trzyma, i styropian "spływa" na dół.

Natomiast przy klejeniu na standardowy klej może nastąpić co najwyżej malutkie opuszczenie się (porównywalne z grubością warstwy kleju - oczywiście dla rozsądnie cienkich warstw) i już dalej nie płynie.

Ad czerwone. Od góry zacząłeś przylepiać styropian nie od "listwy startowej" :o

Tu pisałem też:

http://forum.muratordom.pl/dom-cieply-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy,t60908-3240.htm

ale powtórzę:

ma pianka swoje wady wg mnie:

1. Musi być równa ściana

2. Jednak rozpręża troszkę i trezba po położeniu paru płyt wrócić do poprzednich i je sprawdzić.

3. Dużo szybciej chwyta niz klej, po 10-15 min. wiele już nie zwojujemy.

4. Jesli najpierw dociśniemy płytę do ściany i potem okaże się że należy trochę odepchnąć to pianka może się przy większym ruchu po prostu rozerwać i ... zniknąć, dlatego raczej należy bardzo dobrze wręcz idealnie zacząć. Na nierównych też da radę ale trezba duużo wiecej pianki i trezba jej jeszcze dodawać.

U mnie przy większych szparach dawałem dodatkowo zwykłą piankę bo wszystko to kasa.

Ale kleić klejem bym nie chciał!!. Painką mimo to jest lepiej, szybciej i wygodniej.

A dokładnym trezba być cały czas więc to żaden minus.

pzdr

Rok temu była dyskusja na temat takiej pianki - tylko wówczas to była chyba nowość - i wówczas ktoś / nie pamiętam kto / robił kalkulacje cenową w stosunku do klasycznego kleju - i wychodziło to niezbyt opłacalnie ...

Jak teraz taka piana kształtuje się cenowo ?

Piankę kupisz po 30 zł, mnie na krzywych ścianach i z dodatkowym zużyciem na zaklejanie dziur, jedna wystarczała na minimum 16 płyt - czyli 8m2, tak jak podane przez producenta. Zużyłem 32 pianki na ok 250m2 styropianu, co wyszło 960 zł - nie wiem ile poszłoby kleju i w jakiej jest cenie, ale jak rok temu porównywałem to różnica była niewielka, pianka wtedy była po 40 zł.

PS

Pojawił się na rynku kolejny klej w piance - Illbruck, na allegro po 25 zł. Za rok - dwa pewno będzie miał taki w ofercie każdy producent pianki, i to po 15 zł :-( :cry:

• 1 month później...
Cena na piankę powoli spada,

Tytana można dostać w Castoramie za 29.90 zaś tutaj

BUDOHURT

jest ceresit po 26,99

Kleiłem trochę Tytanem - rewelacja :)

ja kleiłem Ceresitem tym różowym akurat na lukarnach do OSB, super się klei ,ale faktem jest, że trzeba po kilku minutach poprawić dolne płyty.

Po kilku godzinach trzema jak cholera :wink:

ten filmik tytana jest trochę tendencyjny - klejenie ściany bez otworów jest łatwiejsze niż takie dziubdzianie koło tych drzwi tarasowych

natomiast sam pomysł fajny - spróbuję tego jak będę ocieplał dom. garaż ocieplałem tradycyjnie - klejem - nie liczyłem kosztów

pytanie do KonradJot : czemu trzeba poprawiać dolne płyty? Ustawiałeś je na listwach startowych?

worek kleju do klejenia można kupić już za 12-14zł - czyli z klejem wychodzi o połowę taniej o ile wydajność jest faktycznie 16 płyt z worka