henryko 09.11.2008 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Czy ktoś używał do ocieplania domu pianki zamiast tradycyjnego kleju do styropianu. Podobno jest to nowość, ciekaw jestem czy to się opłaca i jak trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 09.11.2008 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 j-j używał,jego zapytaj! Ja też zamierzam kleić tym styro, teraz docieplam fundament,używam zwykłego kleju bo są duże nierówności, pianka się nadaje na w marę równe podłoże, ze względu na koszt! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 09.11.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Z tego co pamietam to NJerzy tez uzywal pianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 09.11.2008 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Moje doświadczenia z pianką były takie-sobie.Jak zwiąże, to jest git.Ale dopóki nie zwiąże - nie trzyma, i styropian "spływa" na dół.Natomiast przy klejeniu na standardowy klej może nastąpić co najwyżej malutkie opuszczenie się (porównywalne z grubością warstwy kleju - oczywiście dla rozsądnie cienkich warstw) i już dalej nie płynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 09.11.2008 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Używałem (obu dostępnych - Tytana i Cersitu) i jak dla mnie, same zalety. Kleiłem styropian z zakładką 15 cm, pierwszy dolny rząd wymagał podparcia na kilkanaście minut, potem zero problemów. Na pewno mocniej trzyma i lepiej izoluje termicznie, można też na bieżąco łatać uszkodzenia czy zbyt wielkie szczeliny. Cenowo też mi się opłacało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 10.11.2008 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Moje doświadczenia z pianką były takie-sobie. Jak zwiąże, to jest git. Ale dopóki nie zwiąże - nie trzyma, i styropian "spływa" na dół. Natomiast przy klejeniu na standardowy klej może nastąpić co najwyżej malutkie opuszczenie się (porównywalne z grubością warstwy kleju - oczywiście dla rozsądnie cienkich warstw) i już dalej nie płynie. Ad czerwone. Od góry zacząłeś przylepiać styropian nie od "listwy startowej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 15.11.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 a czy pianka nadaje sie takze do welny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.11.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Rok temu była dyskusja na temat takiej pianki - tylko wówczas to była chyba nowość - i wówczas ktoś / nie pamiętam kto / robił kalkulacje cenową w stosunku do klasycznego kleju - i wychodziło to niezbyt opłacalnie ...Jak teraz taka piana kształtuje się cenowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 15.11.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Tu pisałem też:http://forum.muratordom.pl/dom-cieply-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy,t60908-3240.htm ale powtórzę:ma pianka swoje wady wg mnie:1. Musi być równa ściana2. Jednak rozpręża troszkę i trezba po położeniu paru płyt wrócić do poprzednich i je sprawdzić.3. Dużo szybciej chwyta niz klej, po 10-15 min. wiele już nie zwojujemy.4. Jesli najpierw dociśniemy płytę do ściany i potem okaże się że należy trochę odepchnąć to pianka może się przy większym ruchu po prostu rozerwać i ... zniknąć, dlatego raczej należy bardzo dobrze wręcz idealnie zacząć. Na nierównych też da radę ale trezba duużo wiecej pianki i trezba jej jeszcze dodawać.U mnie przy większych szparach dawałem dodatkowo zwykłą piankę bo wszystko to kasa. Ale kleić klejem bym nie chciał!!. Painką mimo to jest lepiej, szybciej i wygodniej.A dokładnym trezba być cały czas więc to żaden minus. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 15.11.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 na allegro tytan eos 30zł, ceresit ct84 39zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 16.11.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Rok temu była dyskusja na temat takiej pianki - tylko wówczas to była chyba nowość - i wówczas ktoś / nie pamiętam kto / robił kalkulacje cenową w stosunku do klasycznego kleju - i wychodziło to niezbyt opłacalnie ... Jak teraz taka piana kształtuje się cenowo ? Piankę kupisz po 30 zł, mnie na krzywych ścianach i z dodatkowym zużyciem na zaklejanie dziur, jedna wystarczała na minimum 16 płyt - czyli 8m2, tak jak podane przez producenta. Zużyłem 32 pianki na ok 250m2 styropianu, co wyszło 960 zł - nie wiem ile poszłoby kleju i w jakiej jest cenie, ale jak rok temu porównywałem to różnica była niewielka, pianka wtedy była po 40 zł. PS Pojawił się na rynku kolejny klej w piance - Illbruck, na allegro po 25 zł. Za rok - dwa pewno będzie miał taki w ofercie każdy producent pianki, i to po 15 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 16.11.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Ja używałem tego za 26 zł.: http://www.dachy.org/InfinityCMS/files/news/971.jpg pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarus72 16.11.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Odpowiedz jest tutaj na wasze pytania.http://pl.youtube.com/watch?v=sj7RycogDR0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braszyns 16.11.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 do ocieplania fundamentu używałem pianę tytana ma ona ten plus że można kleić styropian na bitumy i trzyma jak cholera zwykły klej raczej do tego się nie nadaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braszyns 16.11.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 cenowo jest to też opłacalne (mowa o cieplaniu fundamentu w wersii z pianą a klejem bitumicznym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 16.11.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 No tak a jak z trwałością?Zawsze kładłem styro na grzebień - mimo wszystko taka metoda usztywnia nieco płytę - wychodziło mi ostatnio 1 worek na 7m2 styropianu - cholera nie pamiętam ceny kleju Ale może się trzeba zreformować?na razie śledzę wątek i opisy j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 13.01.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Cena na piankę powoli spada, Tytana można dostać w Castoramie za 29.90 zaś tutaj BUDOHURT jest ceresit po 26,99 Kleiłem trochę Tytanem - rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 13.01.2009 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Cena na piankę powoli spada, Tytana można dostać w Castoramie za 29.90 zaś tutaj BUDOHURT jest ceresit po 26,99 Kleiłem trochę Tytanem - rewelacja ja kleiłem Ceresitem tym różowym akurat na lukarnach do OSB, super się klei ,ale faktem jest, że trzeba po kilku minutach poprawić dolne płyty. Po kilku godzinach trzema jak cholera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.01.2009 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Odpowiedz jest tutaj na wasze pytania. http://pl.youtube.com/watch?v=sj7RycogDR0 super podoba mi sie ale.... współczuje Waszym oknom a zwłaszcza szybom jeśli gruntują je bez zabezpieczenia - to taka uwaga do tego machania pędzlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 14.01.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 ten filmik tytana jest trochę tendencyjny - klejenie ściany bez otworów jest łatwiejsze niż takie dziubdzianie koło tych drzwi tarasowych natomiast sam pomysł fajny - spróbuję tego jak będę ocieplał dom. garaż ocieplałem tradycyjnie - klejem - nie liczyłem kosztów pytanie do KonradJot : czemu trzeba poprawiać dolne płyty? Ustawiałeś je na listwach startowych? worek kleju do klejenia można kupić już za 12-14zł - czyli z klejem wychodzi o połowę taniej o ile wydajność jest faktycznie 16 płyt z worka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts