Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pianka do przyklejania styropianu.

Recommended Posts

ten filmik tytana jest trochę tendencyjny - klejenie ściany bez otworów jest łatwiejsze niż takie dziubdzianie koło tych drzwi tarasowych

jak by nie było reklama.

jak pokazywali ile materiału i sprzętu jest potrzebne, na kartony z pianką nie położyli poziomnic, a potem używali

jak pokazywali prace przy użyciu kleju, film był czarno biały, z pianką życie nabrało kolorów :wink:

taki mały OT

dotyczy reklam proszków

zawsze mówią że reklamowany proszek xxx jest lepszy od zwykłego proszku

widział ktoś ten mityczny zwykły proszek? :)

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ten filmik tytana jest trochę tendencyjny - klejenie ściany bez otworów jest łatwiejsze niż takie dziubdzianie koło tych drzwi tarasowych

natomiast sam pomysł fajny - spróbuję tego jak będę ocieplał dom. garaż ocieplałem tradycyjnie - klejem - nie liczyłem kosztów

pytanie do KonradJot : czemu trzeba poprawiać dolne płyty? Ustawiałeś je na listwach startowych?

worek kleju do klejenia można kupić już za 12-14zł - czyli z klejem wychodzi o połowę taniej o ile wydajność jest faktycznie 16 płyt z worka

Ja ociepliłem fundament używając w połowie kleju w połowie pianki ii

pianka jest super!! cholernie szybko się robi, samemu to luxus niesamowity, bez żadnego mieszania i babrania

trzeba poprawiać bo i nawet opisuje to producent - pomimo że jest to pianka niskoprężna to jednak trochę pręży i trzeba chwilę po ustawieniu płyty skorygować znaczy dopchnąć płytę jeśli odeszła.

A cenowo na razie wychodzi lekko drożej niż klejem, chyba że bierzesz pod uwagę najtańszy klej - ale z nim bym uważał coby potem płyty nie odskakiwały??

Aha dziś zakupiłem produkt SOUDALA - w Castoramie za 29 zeta

Jak ceny spadną to myślę że realnie wyprze on zwykły klej.

natomiast sam pomysł fajny - spróbuję tego jak będę ocieplał dom. garaż ocieplałem tradycyjnie - klejem - nie liczyłem kosztów

pytanie do KonradJot : czemu trzeba poprawiać dolne płyty? Ustawiałeś je na listwach startowych?

worek kleju do klejenia można kupić już za 12-14zł - czyli z klejem wychodzi o połowę taniej o ile wydajność jest faktycznie 16 płyt z worka

dokładnie tak jest , pianka minimalnie pręży w pierwszym momencie,ja przyklejałem do lukarny do OSB więc tam listwy startowej nie ma i mi dolne kawałki zjeżdżały na dół.

Odpowiedz jest tutaj na wasze pytania.

http://pl.youtube.com/watch?v=sj7RycogDR0

Jeden i drugi sposób jest dobry , pianka jest na pewno dużym ułatwieniem .

Ale film reklamowy to ostre przejaskrawienie .

1. Ekipa od kleju wyglada jak menele z pod budki z piwem.

2. Gra kolorów raz są raz ich nie ma .

3. Jedni dostali długą prostą sciane , inni wykrawki z oknem

4. Przez chwlię w jednej ekipie pojawiają się trzy osoby .

5. Ekipa z pianką pracuje szybciej i jeszcze pewnie ich przypadku film jest przyspieszony.

6. odklejanie od sciany , to też mi sie podobało

A cenowo na razie wychodzi lekko drożej niż klejem, chyba że bierzesz pod uwagę najtańszy klej - ale z nim bym uważał coby potem płyty nie odskakiwały?? Aha dziś zakupiłem produkt SOUDALA - w Castoramie za 29 zeta

Jak ceny spadną to myślę że realnie wyprze on zwykły klej.

nie mam możliwości żeby płyty odskakiwały przy zwykłym kleju - nawet najtańszym za 12zł - nie popadajmy w paranoję.

Widziałem parę dni temu piankę w LM chyba ceresitu za 44zł (na opakowaniu napisali że wydajność 6m2) - porażka. :o

Natomiast co do Soudala - nie wahałbym się - szkoda że jednak cena ciągle parę razy droższa... a nie trochę. Tak czy inaczej spróbować spróbuję...

Mam pytanie czy można po zwykłej piance założyć od razu na pistolet piankę do styropianu? - bez mycia pistoletu ?

nie mam możliwości żeby płyty odskakiwały przy zwykłym kleju - nawet najtańszym za 12zł - nie popadajmy w paranoję.

kolega z którym pracuję obecnie kilka lat temu pracował w ekipie robiącej ocieplenia - opisał mi sytuację kiedy robili raz tandetnym towarem to mieli przypadek pęknięć tynku na łączeniach płyt (niefrezowane) i wyraźne odklejenia się niektórych płyt ?? jak dlaczego nie wiem. Nie kołkowali ze względu na niski budynek. Nie należy on do osób wydających na darmo pieniądze ale u siebie kleił Ceresitem, myślę że nie miał powodów opowiadać bajek.

Widziałem parę dni temu piankę w LM chyba ceresitu za 44zł (na opakowaniu napisali że wydajność 6m2) - porażka. :o

LM pod względem mat. bud to porażka, chyba tylko zasłony i firanki mają fajne :o

Tutaj jak już wcześniej pisałem masz dużo taniej. 30 zeta to maks co można teraz zapłacić - nie przepłacajcie :)

• 1 month później...
  • 4 months później...

Odświeżę temat bo mam taki problem:

W Poniedziałek przyjeżdża styropian na ściany, piankę to przyklejenia mam już kupioną ale zauważyłem że mam nierówną powierzchnię ścian

Po prostu murowali mi fachowcy jak im się podoba,nie licowali ani od środka ani od zewnątrz i nierówności są rzędu 2-3 mm !Piankę mogę oddać i z tym problemu nie będzie,,,

Czy w tym wypadku mogę kleić pianką?

hmm to dziwne :roll:

ja też stosowałem i nawet jak późno przypomniałem sobie o pistolecie to czyścik pomagał - raz zostawiłem na noc - rano niestety skrobanko

faktem jest że "łapie" szybciej niż zwykła pianka, jeszcze jak wilgotno...

ale produkt jest rewelacyjny! szybko. mocno, bez mieszania!

ja też już zakupiłem Soudala, czekam tylko na styro :roll: