langerob25 24.07.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Ja kleiłem styro na fundament.Bloczki z 2 różnych fabryk 24 i 25 cm szerokości,a więc idealnie nie było.Ale bez problemów się pracowało.Kupiłem 2 pistolety i Toya od razu zapchana, soudala bezproblemowy.Więc może to wina pistoletów? Kleiłem Tytanem,na końcu miałem też jednego Ceresita.Nie zauważyłem różnic,tylko ten kolor Ceresita mi nie odpowiadał.Za mało męski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekipa MARkA 24.07.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Dla mnie to jest masakra, no ale ja dokładny jestem jak szlak To co, kleić pianką mogę ? PS. Idealne to mi sufity wyszły przy większych nierównościach należy stosować tak zwane wklejki z rużnych grubości styropianu, płyty sklejasz ze sobą. Rużnicę między pianką a klejem najlepiej widać podczas pruby przyczepności. Ceresit daje do 3 kartonów pistolet. Bez względu na to w jakiej technologii będziesz pracował trzeba to zrobić dokładnie, szkoda czasu na tarcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.07.2009 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Od wczoraj przyklejam styro tą pianką , idzie jak po maśle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 28.07.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Od wczoraj przyklejam styro tą pianką , idzie jak po maśle Ja przykleilem ~200m2 piwnicy pianka - wszystko fajnie super, pozostale 100m2 sprobowalem zwyklym klejem cementowym do styropianu i jest o NIEBO lepiej jezeli chodzi o ROWNOSC i DOKLADNOSC ukladania! Jak plyte wysmarowana klejem "piankowym" docisniesz gdzies za mocno to juz kaplica - plyta bedzie krzywa i bedzie od cholery szlifowanka Nie wspominajac, ze jak o minute za pozno przylozysz do sciany to pianka juz "zwiaze" (na powierzchni tworzy sie taka troche twardsza powloka ktora juz nie chce sie do sciany kleic). Wszystko zalezy tez od temperatury stosowania.. Zwykly klej jest ok. 30-40% tanszy (w stosunku do jego wydajnosci) i zdecydowanie latwiej uzyskac idealna i rowna plaszczyzne z plyt. Mozna korygowac ustawienie. Takze ja juz TYTANowi EOSowi mowie PAPA PS Do klejenia fundamentow i innych elementow ktore beda zasypane / nie bedzie ich widac - jak ktos chce szybko to rzeczywiscie pianka jest ZNACZNIE szybciej Smarujemy, przyklejamy i jedziemy dalej. Ale idealnie rowne (przy czym dla mnie idealnie = przylozenie laty 2,5m i MAX 1mm roznicy) toto nie bedzie pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 28.07.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Od wczoraj przyklejam styro tą pianką , idzie jak po maśle Ja przykleilem ~200m2 piwnicy pianka - wszystko fajnie super, pozostale 100m2 sprobowalem zwyklym klejem cementowym do styropianu i jest o NIEBO lepiej jezeli chodzi o ROWNOSC i DOKLADNOSC ukladania! Jak plyte wysmarowana klejem "piankowym" docisniesz gdzies za mocno to juz kaplica - plyta bedzie krzywa i bedzie od cholery szlifowanka Nie wspominajac, ze jak o minute za pozno przylozysz do sciany to pianka juz "zwiaze" (na powierzchni tworzy sie taka troche twardsza powloka ktora juz nie chce sie do sciany kleic). Wszystko zalezy tez od temperatury stosowania.. Zwykly klej jest ok. 30-40% tanszy (w stosunku do jego wydajnosci) i zdecydowanie latwiej uzyskac idealna i rowna plaszczyzne z plyt. Mozna korygowac ustawienie. Takze ja juz TYTANowi EOSowi mowie PAPA PS Do klejenia fundamentow i innych elementow ktore beda zasypane / nie bedzie ich widac - jak ktos chce szybko to rzeczywiscie pianka jest ZNACZNIE szybciej Smarujemy, przyklejamy i jedziemy dalej. Ale idealnie rowne (przy czym dla mnie idealnie = przylozenie laty 2,5m i MAX 1mm roznicy) toto nie bedzie pozdr. Każdy robi jak umie pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 28.07.2009 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 hmm kolega nie wspomina o rytuale mieszania kilkudziesięciu worków z woda wiertareczka dostaje po dup..., tak samo jak nasze ręce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 28.07.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 hmm kolega nie wspomina o rytuale mieszania kilkudziesięciu worków z woda wiertareczka dostaje po dup..., tak samo jak nasze ręce Ło rany, wymieszanie jednego worka kleju to 2 minuty, potem 2 min przerwy i przemieszanie minute. Tyle kleju starcza na te ok. ~6m2. Mocna wiertarka i mieszanie to przyjemnosc A ze rece dostaja po dupie.. Bylo nie budowac! pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 28.07.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Bynajmniej nie należę do tych "delikatnych" - robiłem tym i tym i zdecydowanie pomimo może nieco droższego systemu polecam piankę skoro można lepiej to po co sobie utrudniać czas też kosztuje ale żeby nie powstałą kłótnia wyższości świat wielkanocnych nad ..... proponuje każdemu wypróbować - kupić worek i puchę pianki i opierdzielić dolną warstwę najpierw jednym później drugim każdy sam sprawdzi - koszty w zależności od "prostości" ścian mogą wyjść prawie zbliżone na korzyść kleju cem. ja z kolegą tu z forum zakupiliśmy chyba z 80 pianek i są dwa domki do opierdzielenia - będzie co wspominać i z pewnością będzie doświadczenie podzielę się wrażeniami - a jakże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarrabat 26.08.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 ja wlasnie ocieplam styropianem 10cm scianke kolankowa (czesc ktora bedzie nad podbitka) i uzywam TYTAN EOSa - REWELACJA!!! to ze rozpreza to troszke racja i trzeba co kilka plyt wrocic i lekko docisnac. co do nierwonosci... cementowego to wiecej nie wchodzi??? mi po kilku paczkach styr wyzlo zuzycie 7m2/puszki czyli nieco gorszy wynik niz podaje producent ALE dopiero sie ucze polecam piane! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.08.2009 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Uwaga na Tytan Eos, trafiłem na paczkę wadliwą, tzn. leci,nie leci,leci,nie leci Dniówka stracona i 3 puchy do wyrzucenia, a ile nerwów ! Reszta była ok, klei sie przyzwoicie! Jeśli będziecie mieli problemy z jedną puszką to lepiej wszystkie wymieńcie od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 27.08.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Podobno jeszcze GED stosował piankę do klejenia styro. Pewnie wszystko w jego dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 27.08.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Opier…liłem 300m2 EOS-em łącznie z sufitami nad tarasamiSuper – dodatkowy plus to możliwość sklejenia płyt między sobą w narożach (owszem pianką też można) – Przy mojej 20 styropianu to zupełnie inna konstrukcja, i nie wyobrażam sobie żeby nie skleić narożników Co do upierdliwości rozwiązania – a i owszem:1) wietrzna pogoda uniemożliwia pracę – warkocz odlatuje w siną dal. 2) Czasami też pianka ni z tego ni z owego potrafi spuchnąć zwłaszcza w okolicy otworów – a więc może czekać nas szlifowanie chodź to żaden problem 3) Pierwsza warstwa jak nie stosuje się listwy startowej tylko przenośny profil ( w moim przypadku CD 60) wymaga podparcia przez kilka minut.4) Przy klejeniu sufitów pianka jest w stanie utrzymać styropianu o maksymalnej grubości 100 mm; Grubsze płyty wymagają podparcia lub klinowania Teraz plusy Wydajność średnia około 7 płyt z 1 pianki dla ściany z BK na zaprawę wapienną Siła wiązania – po 2h nie sposób oderwać próbki – piana dosłownie wtapia się w styropian Szybkość operacji nieporównywalnie większa Po 10 - 15 minutach od przyłożenia styropianu z warstwą pianki do ściany można uzupełnić szczeliny między płytami przy pomocy tego samego kleju (mnie przynajmniej wychodził taniej jak pianka niskoprężna) dzięki czemu uzyskujemy spójną konstrukcje – odczuwalne przy szlifowaniu Ponadto nie widać wówczas łączeń płyt nawet na mokrym klejuW woli wyjaśnienia zastosowałem po raz kolejny płyty gładkie bo tak i już Generalnie polecam chodź z ograniczeniami PS – szlifowanie styro to żadne wyzwanie, gdy posiada się dobrą packę i długą listwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 27.08.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 pblochu a kołkowałeś później ten styropian ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 27.08.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 No wlasnie ja zamowilem EOS'a 90 pojemnikow i bede dawal go do elewacji i styro w garazu-wewnatrzElewacje 20cm styro a garaz 10cm na sciany i 20cm na sufitElewacje bede kolkowal, 2 kolki na plyte, sciany w garazu juz pozostawie na samym kleju -3m wysokosci styro 10cm nie wymaga kolkowania, tylko sufity w garazu dokolkuje ale EOS moze ich nie utrzymac, moze jednak na sufity kupie "zwykly" klej do styro...Ilosc pianki-kleju pewnie niewystarczajaca ale wole domowic niz mam martwic sie co z tym zrobic Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 27.08.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 pblochu a kołkowałeś później ten styropian ???? właśnie, intersuje mnie czy: - trzeba kołkować - czy ścianę z BK czymś wcześniej zagruntować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 27.08.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 kołkowałeś później ten styropian A i owszem 1000 kołków/300m2 [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 15.10.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Jakieś nowe wieści odnośnie piana kontra klej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goike 15.10.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 A jak taka pianka spisuje się przy styrodurze???? i na powierzchniach poziomych np. przy docieplaniu tarasu lub sufitu???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 15.10.2009 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Kleiłem nią bardzo różne rzeczy, nawet szkielet ścian g-k do posadzki - wszystko trzyma conajmniej od pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 15.10.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 nawet szkielet ścian g-k do posadzki Jak to wykonywałeś? Pasek pianki i wciskałeś w nią profil? rzeczywiście trzyma? Profil się nie "buja" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts