Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pianka do przyklejania styropianu.

Recommended Posts

Ja kleiłem styro na fundament.Bloczki z 2 różnych fabryk 24 i 25 cm szerokości,a więc idealnie nie było.Ale bez problemów się pracowało.Kupiłem 2 pistolety i Toya od razu zapchana, soudala bezproblemowy.Więc może to wina pistoletów? Kleiłem Tytanem,na końcu miałem też jednego Ceresita.Nie zauważyłem różnic,tylko ten kolor Ceresita mi nie odpowiadał.Za mało męski :D

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dla mnie to jest masakra, no ale ja dokładny jestem jak szlak :-?

To co, kleić pianką mogę ?

PS. Idealne to mi sufity wyszły :wink:

przy większych nierównościach należy stosować tak zwane wklejki z rużnych grubości styropianu, płyty sklejasz ze sobą.

Rużnicę między pianką a klejem najlepiej widać podczas pruby przyczepności.

Ceresit daje do 3 kartonów pistolet. Bez względu na to w jakiej technologii będziesz pracował trzeba to zrobić dokładnie, szkoda czasu na tarcie :lol: :lol:

Od wczoraj przyklejam styro tą pianką , idzie jak po maśle :wink:

Ja przykleilem ~200m2 piwnicy pianka - wszystko fajnie super, pozostale 100m2 sprobowalem zwyklym klejem cementowym do styropianu i jest o NIEBO lepiej jezeli chodzi o ROWNOSC i DOKLADNOSC ukladania! Jak plyte wysmarowana klejem "piankowym" docisniesz gdzies za mocno to juz kaplica - plyta bedzie krzywa i bedzie od cholery szlifowanka :) Nie wspominajac, ze jak o minute za pozno przylozysz do sciany to pianka juz "zwiaze" (na powierzchni tworzy sie taka troche twardsza powloka ktora juz nie chce sie do sciany kleic). Wszystko zalezy tez od temperatury stosowania..

Zwykly klej jest ok. 30-40% tanszy (w stosunku do jego wydajnosci) i zdecydowanie latwiej uzyskac idealna i rowna plaszczyzne z plyt. Mozna korygowac ustawienie. Takze ja juz TYTANowi EOSowi mowie PAPA ;)

PS Do klejenia fundamentow i innych elementow ktore beda zasypane / nie bedzie ich widac - jak ktos chce szybko to rzeczywiscie pianka jest ZNACZNIE szybciej :) Smarujemy, przyklejamy i jedziemy dalej. Ale idealnie rowne (przy czym dla mnie idealnie = przylozenie laty 2,5m i MAX 1mm roznicy) toto nie bedzie :)

pozdr.

Od wczoraj przyklejam styro tą pianką , idzie jak po maśle :wink:

Ja przykleilem ~200m2 piwnicy pianka - wszystko fajnie super, pozostale 100m2 sprobowalem zwyklym klejem cementowym do styropianu i jest o NIEBO lepiej jezeli chodzi o ROWNOSC i DOKLADNOSC ukladania! Jak plyte wysmarowana klejem "piankowym" docisniesz gdzies za mocno to juz kaplica - plyta bedzie krzywa i bedzie od cholery szlifowanka :) Nie wspominajac, ze jak o minute za pozno przylozysz do sciany to pianka juz "zwiaze" (na powierzchni tworzy sie taka troche twardsza powloka ktora juz nie chce sie do sciany kleic). Wszystko zalezy tez od temperatury stosowania..

Zwykly klej jest ok. 30-40% tanszy (w stosunku do jego wydajnosci) i zdecydowanie latwiej uzyskac idealna i rowna plaszczyzne z plyt. Mozna korygowac ustawienie. Takze ja juz TYTANowi EOSowi mowie PAPA ;)

PS Do klejenia fundamentow i innych elementow ktore beda zasypane / nie bedzie ich widac - jak ktos chce szybko to rzeczywiscie pianka jest ZNACZNIE szybciej :) Smarujemy, przyklejamy i jedziemy dalej. Ale idealnie rowne (przy czym dla mnie idealnie = przylozenie laty 2,5m i MAX 1mm roznicy) toto nie bedzie :)

pozdr.

Każdy robi jak umie ;)

pzdr

hmm kolega nie wspomina o rytuale mieszania kilkudziesięciu worków z woda

wiertareczka dostaje po dup..., tak samo jak nasze ręce :(

Ło rany, wymieszanie jednego worka kleju to 2 minuty, potem 2 min przerwy i przemieszanie minute. Tyle kleju starcza na te ok. ~6m2. Mocna wiertarka i mieszanie to przyjemnosc ;-) A ze rece dostaja po dupie.. Bylo nie budowac! :D

pozdr.

Bynajmniej nie należę do tych "delikatnych" - robiłem tym i tym i zdecydowanie pomimo może nieco droższego systemu polecam piankę

skoro można lepiej to po co sobie utrudniać

czas też kosztuje :)

ale żeby nie powstałą kłótnia wyższości świat wielkanocnych nad ..... proponuje każdemu wypróbować - kupić worek i puchę pianki i opierdzielić dolną warstwę najpierw jednym później drugim

każdy sam sprawdzi - koszty w zależności od "prostości" ścian mogą wyjść prawie zbliżone na korzyść kleju cem.

ja z kolegą tu z forum zakupiliśmy chyba z 80 pianek i są dwa domki do opierdzielenia - będzie co wspominać i z pewnością będzie doświadczenie :)

podzielę się wrażeniami - a jakże :)

• 4 weeks później...

ja wlasnie ocieplam styropianem 10cm scianke kolankowa (czesc ktora bedzie nad podbitka) i uzywam TYTAN EOSa - REWELACJA!!! to ze rozpreza to troszke racja i trzeba co kilka plyt wrocic i lekko docisnac.

co do nierwonosci... cementowego to wiecej nie wchodzi???

mi po kilku paczkach styr wyzlo zuzycie 7m2/puszki czyli nieco gorszy wynik niz podaje producent ALE dopiero sie ucze ;)

polecam piane!

Uwaga na Tytan Eos, trafiłem na paczkę wadliwą, tzn. leci,nie leci,leci,nie leci :evil:

Dniówka stracona i 3 puchy do wyrzucenia, a ile nerwów !

Reszta była ok, klei sie przyzwoicie! Jeśli będziecie mieli problemy z jedną puszką to lepiej wszystkie wymieńcie od razu.

Opier…liłem 300m2 EOS-em łącznie z sufitami nad tarasami

Super – dodatkowy plus to możliwość sklejenia płyt między sobą w narożach (owszem pianką też można) – Przy mojej 20 styropianu to zupełnie inna konstrukcja, i nie wyobrażam sobie żeby nie skleić narożników

Co do upierdliwości rozwiązania – a i owszem:

1) wietrzna pogoda uniemożliwia pracę – warkocz odlatuje w siną dal.

2) Czasami też pianka ni z tego ni z owego potrafi spuchnąć zwłaszcza w okolicy otworów – a więc może czekać nas szlifowanie chodź to żaden problem

3) Pierwsza warstwa jak nie stosuje się listwy startowej tylko przenośny profil ( w moim przypadku CD 60) wymaga podparcia przez kilka minut.

4) Przy klejeniu sufitów pianka jest w stanie utrzymać styropianu o maksymalnej grubości 100 mm; Grubsze płyty wymagają podparcia lub klinowania

Teraz plusy

Wydajność średnia około 7 płyt z 1 pianki dla ściany z BK na zaprawę wapienną

Siła wiązania – po 2h nie sposób oderwać próbki – piana dosłownie wtapia się w styropian

Szybkość operacji nieporównywalnie większa

Po 10 - 15 minutach od przyłożenia styropianu z warstwą pianki do ściany można uzupełnić szczeliny między płytami przy pomocy tego samego kleju (mnie przynajmniej wychodził taniej jak pianka niskoprężna) dzięki czemu uzyskujemy spójną konstrukcje – odczuwalne przy szlifowaniu Ponadto nie widać wówczas łączeń płyt nawet na mokrym kleju

W woli wyjaśnienia zastosowałem po raz kolejny płyty gładkie bo tak i już

Generalnie polecam chodź z ograniczeniami

PS – szlifowanie styro to żadne wyzwanie, gdy posiada się dobrą packę i długą listwę

No wlasnie ja zamowilem EOS'a 90 pojemnikow i bede dawal go do elewacji i styro w garazu-wewnatrz

Elewacje 20cm styro a garaz 10cm na sciany i 20cm na sufit

Elewacje bede kolkowal, 2 kolki na plyte, sciany w garazu juz pozostawie na samym kleju -3m wysokosci styro 10cm nie wymaga kolkowania, tylko sufity w garazu dokolkuje ale EOS moze ich nie utrzymac, moze jednak na sufity kupie "zwykly" klej do styro...

Ilosc pianki-kleju pewnie niewystarczajaca ale wole domowic niz mam martwic sie co z tym zrobic

Pzdr.

• 1 month później...