Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pianka do przyklejania styropianu.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

j.w.

Nie ma potrzeby gruntowania scian z BK przed klejeniem pianka -sprawdzone w praktyce.

Ja wlasnie mam skonczona (prawie) elewacje klejona EOS'em Tytana i robilem test z chlopakami od ocieplen. wieczorkiem gdy podjechalem sprawdzic co sie dzieje na budowie okazalo sie ze zonie odechcialo sie grubosci 10cm styro na slupie tarasowym i ze musi byc 5cm. Trzeba bylo odrywac styropian i tutaj wlasnie okazalo sie ze nie da sie go tak prosto oderwac, trzeba odcinac go pila od slupa -pianka jest dosyc miekka/elastyczna i dobrze sie ja tnie ale oderwac w calosci styropianu nie dalo rady. Tutaj szacun bo reklama "Tytatana" nie klamala :lol:

Zdjeciach z prac ociepleniowych na scianach z BK 400, 36cm Solbetu

Pzdr.

Właśnie skończyłem klejenie styropianu Tytanem EOS na ściany z betonu komórkowego budynku parterowego.

Moje spostrzeżenia:

- nakładanie pianki jest super, nie trzeba się bawić w mieszanie kleju; no i trochę to jest lżejsze,

- płyty podpierałem wszędzie, gdzie była tylko możliwość; przez to nie potrzeba po paru minutach ponownie dociskać płyt,

- ogólny czas wykonania docieplenie podobny jak przy klejeniu klejem; w reklamie bardzo przesadzili :lol:

Miłe zaskoczenie ale na 140m2 poszło mi 9 puszek = 15m2 z 1 puszki. Może za mało dawałem na płyty? Ale ściany miałem tak gładkie, że żyletki nie wciśnie. Poza tym piankę dawałem po obrzeżach płyty i jeszcze 2 paski pośrodku (zamiast jednego jak w instrukcji), ale grubość warkocza mniejsza. Przeważnie łączenia płyt też kleiłem.

Teraz się zastanawiam do czego by jeszcze wykorzystać 7 puszek co mi zostało. Do uszczelnienia dziur pomiędzy płytami stosuję zwykłą piankę, bo jest dużo tańsza.

Będę miał ścianki działowe z g-k. Może profile przyścienne i te co do podłogi przymocować pianką Tytanem EOS?

pozdrawiam

kszew

Teraz się zastanawiam do czego by jeszcze wykorzystać 7 puszek co mi zostało.

Allegro - alb zużycie jak pianki, a potem:

Mi się udało wpakować cały worek po eosie (ok. 20-30 puszek) do ogniska, ale była JAZDA!!! Po prostu wszyscy się schowaliśmy w domu, a potem w promieniu 50m zbieraliśmy puszki.

jeśli chodzi o klejenie do sufitu to trzeba podpierać czymś bo płyty opadają

zwykły klej jak sporo nałożymy jakby "zasysa" i trzyma

cały dom pianką opier... tylko jak balkony od spodu dawałem testowałem różne takie :)

generalnie super - szybciej - owszem nie mieszasz kleju, nie nosisz worków i wiader - o ten czas szybciej

a i nakładanie to moment - prosta ściana bez docinek to burzaaaaa

wracając do postu z poprzedniej strony o krzywym doleganiu płyt klejonych pianką - czy przy dociskaniu występują nierówności związane z elastycznością pianki tylko w przypadku płyt styro o mniejszej grubości ( 5-12 cm ) czy prz grubych powyżej 15 też ? może sztywniejsza gruba płyta np 20 cm frezowana czy nie ale będzie równomiernie się dociskała i nie będzie odkształcała ?

pytam tak na zaś :) bo cienkie płyty to i na zwykły klej mogą falować przy dociskaniu.

tak więc znowu wychodzi że to prawda -- jak ci od początku dobrze nie postawią ścian to później cały czas jest pod górkę i jesteś w d.. kopany :) czy to tynki czy gipsy, płyty a nawet elewacja zapłacisz więcej bo trzeba nadkładać ...

A kiedyś ( nie wiem jak teraz ) majster na budowie zawsze mówił - "pan się nie martwi przyjdą tynkarze do wyprowadzą" :D

• 10 months później...
Ja użyłem. Trzyma bardzo dobrze. Gdy chciałem oderwać płytę (przegapiłem poprawkę korekty położenia), żeby jej nie zniszczyć musiałem użyć piły i częściowo odciąć ją od ściany, dopiero wtedy puściło. Dlatego, żeby nie robić mostków, zdecydowałem się nie kołkować. Minusem metody, i to mnie najbardziej wnerwiało, jest potrzeba pamiętania o korekcie ustawienia przyklejonych płyt, czasem kilka razy, zwłaszcza gdy trzeba dać grubiej pianki na nierównościach (u mnie wystawał wieniec), bo wtedy pianka bardziej puchnie i odchyla płytę od ściany.

• 3 weeks później...

Proponuję w wolnym czasie przejrzeć "kartę charakterystyki preparatu chemicznego" tego typu pianki.

Sprawdzić ile pianka zawiera sybstancji szkodliwych (Xn) i jakie mają wymyślne nazwy.

Zastanowić się czy warto jest na - w sumie dużej powierzchni - to przyklejać do swoich (bardzo często paroprzepuszczalnych) ścian.

PS. najbardziej w karcie podobnego produktu chemicznego podobał mi się fragment:

"PN-93/Z-04131.10 Ochrona czystości powietrza - Badania zawartości izocyjanianów --

Oznaczanie par 2,4-toluilenodwuizocyjanianu, 2,6-toluilenodwuizocyjanianu i 4,4-

dwuizocyjanianodwufenylometanu oraz produktów ich hydrolizy w powietrzu w

pomieszczeniach przeznaczonych na stały pobyt ludzi metodą chromatografii gazowej z

użyciem kolumny kapilarnej"

i

"Wartość medialnego stężenia śmiertelnego - CL50, w warunkach narażenia inhalacyjnego

szczurów wynosi (tu były trzy cyfry) mg/m3."

• 1 month później...

Witam,

Nie próbowałem Tytana , więc nic nie powiem,

natomiast za namową znajomego budowlańca spróbowałem amerykański klej INSTA STIK .

Mogę go polecić każdemu do przyklejenia styropianu.

Przyklejałem nim XPS na fundamenty i EPS 15cm na elewację .

Szybko łatwo i przyjemnie. Co do cen nie wiem jak się ma 25 zł , które za niego placiłem , do polskich klejów poliuretanowych czy do kleju z worka, ale czasowo to na pewno lepiej wychodzi - a czas to pieniądz :D .

Wydajnościowo to jedna puszka starczała mi na około 12-14m2 - ponoć dlatego polecił mi go właśnie znajomy - podobno wydajniejszy niż Tytan.

Pozdrawiam

• 10 months później...
  • 4 months później...