NJerzy 15.10.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Nanosiłem na profil dwa cienkie wałeczki pianki i kładłem na betonie. Docisk kilkoma cegłami na pół godziny i gotowe - trzyma doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MBUNA 15.10.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 właśnie, intersuje mnie czy: - trzeba kołkować - czy ścianę z BK czymś wcześniej zagruntować ? I jak z tym gruntowaniem betonu kom. przed klejeniem pianką? Też jestem ciekaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 15.10.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Nie widzę potrzeby gruntowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 16.10.2009 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 j.w. Nie ma potrzeby gruntowania scian z BK przed klejeniem pianka -sprawdzone w praktyce. Ja wlasnie mam skonczona (prawie) elewacje klejona EOS'em Tytana i robilem test z chlopakami od ocieplen. wieczorkiem gdy podjechalem sprawdzic co sie dzieje na budowie okazalo sie ze zonie odechcialo sie grubosci 10cm styro na slupie tarasowym i ze musi byc 5cm. Trzeba bylo odrywac styropian i tutaj wlasnie okazalo sie ze nie da sie go tak prosto oderwac, trzeba odcinac go pila od slupa -pianka jest dosyc miekka/elastyczna i dobrze sie ja tnie ale oderwac w calosci styropianu nie dalo rady. Tutaj szacun bo reklama "Tytatana" nie klamala Zdjeciach z prac ociepleniowych na scianach z BK 400, 36cm Solbetu Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MBUNA 16.10.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Zapytałem, bo mam nieco zniszczoną ścianę pólnocną (zima bez dachu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszew 19.10.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Właśnie skończyłem klejenie styropianu Tytanem EOS na ściany z betonu komórkowego budynku parterowego. Moje spostrzeżenia: - nakładanie pianki jest super, nie trzeba się bawić w mieszanie kleju; no i trochę to jest lżejsze, - płyty podpierałem wszędzie, gdzie była tylko możliwość; przez to nie potrzeba po paru minutach ponownie dociskać płyt, - ogólny czas wykonania docieplenie podobny jak przy klejeniu klejem; w reklamie bardzo przesadzili Miłe zaskoczenie ale na 140m2 poszło mi 9 puszek = 15m2 z 1 puszki. Może za mało dawałem na płyty? Ale ściany miałem tak gładkie, że żyletki nie wciśnie. Poza tym piankę dawałem po obrzeżach płyty i jeszcze 2 paski pośrodku (zamiast jednego jak w instrukcji), ale grubość warkocza mniejsza. Przeważnie łączenia płyt też kleiłem. Teraz się zastanawiam do czego by jeszcze wykorzystać 7 puszek co mi zostało. Do uszczelnienia dziur pomiędzy płytami stosuję zwykłą piankę, bo jest dużo tańsza. Będę miał ścianki działowe z g-k. Może profile przyścienne i te co do podłogi przymocować pianką Tytanem EOS? pozdrawiam kszew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 20.10.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Teraz się zastanawiam do czego by jeszcze wykorzystać 7 puszek co mi zostało. Allegro - alb zużycie jak pianki, a potem: Mi się udało wpakować cały worek po eosie (ok. 20-30 puszek) do ogniska, ale była JAZDA!!! Po prostu wszyscy się schowaliśmy w domu, a potem w promieniu 50m zbieraliśmy puszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaco181 20.10.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Mam okolo 30 puszek Tytana do klejenia styropianu na sprzedaz. Cena do dogadania Odbior w okolicach Sulejowka albo Starych Babic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 21.10.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 jeśli chodzi o klejenie do sufitu to trzeba podpierać czymś bo płyty opadają zwykły klej jak sporo nałożymy jakby "zasysa" i trzyma cały dom pianką opier... tylko jak balkony od spodu dawałem testowałem różne takie generalnie super - szybciej - owszem nie mieszasz kleju, nie nosisz worków i wiader - o ten czas szybciej a i nakładanie to moment - prosta ściana bez docinek to burzaaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kibito 22.10.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 wracając do postu z poprzedniej strony o krzywym doleganiu płyt klejonych pianką - czy przy dociskaniu występują nierówności związane z elastycznością pianki tylko w przypadku płyt styro o mniejszej grubości ( 5-12 cm ) czy prz grubych powyżej 15 też ? może sztywniejsza gruba płyta np 20 cm frezowana czy nie ale będzie równomiernie się dociskała i nie będzie odkształcała ? pytam tak na zaś bo cienkie płyty to i na zwykły klej mogą falować przy dociskaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 22.10.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 PRAWDA, dotyczy to tez plyt o grubosci 20cm.Niestety jesli masz krzywe sciany i nalozysz grubiej pianki to moze sie troszke pop*Jak wspomnialem wczesniej u mnie robili "hybryde", EOS i cemetowy zeby wlasnie nie odlazily plyty Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kibito 22.10.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 tak więc znowu wychodzi że to prawda -- jak ci od początku dobrze nie postawią ścian to później cały czas jest pod górkę i jesteś w d.. kopany czy to tynki czy gipsy, płyty a nawet elewacja zapłacisz więcej bo trzeba nadkładać ... A kiedyś ( nie wiem jak teraz ) majster na budowie zawsze mówił - "pan się nie martwi przyjdą tynkarze do wyprowadzą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 28.08.2010 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 i jak używa ktoś pianki czy już nie? Na allegro widziałem Tytana po 20 zł za puszkę więc mocno staniał. A może używal ktoś do klejenia styro na silikacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik09 01.09.2010 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Ja użyłem. Trzyma bardzo dobrze. Gdy chciałem oderwać płytę (przegapiłem poprawkę korekty położenia), żeby jej nie zniszczyć musiałem użyć piły i częściowo odciąć ją od ściany, dopiero wtedy puściło. Dlatego, żeby nie robić mostków, zdecydowałem się nie kołkować. Minusem metody, i to mnie najbardziej wnerwiało, jest potrzeba pamiętania o korekcie ustawienia przyklejonych płyt, czasem kilka razy, zwłaszcza gdy trzeba dać grubiej pianki na nierównościach (u mnie wystawał wieniec), bo wtedy pianka bardziej puchnie i odchyla płytę od ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śpioch 17.09.2010 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 Proponuję w wolnym czasie przejrzeć "kartę charakterystyki preparatu chemicznego" tego typu pianki.Sprawdzić ile pianka zawiera sybstancji szkodliwych (Xn) i jakie mają wymyślne nazwy.Zastanowić się czy warto jest na - w sumie dużej powierzchni - to przyklejać do swoich (bardzo często paroprzepuszczalnych) ścian. PS. najbardziej w karcie podobnego produktu chemicznego podobał mi się fragment:"PN-93/Z-04131.10 Ochrona czystości powietrza - Badania zawartości izocyjanianów --Oznaczanie par 2,4-toluilenodwuizocyjanianu, 2,6-toluilenodwuizocyjanianu i 4,4-dwuizocyjanianodwufenylometanu oraz produktów ich hydrolizy w powietrzu wpomieszczeniach przeznaczonych na stały pobyt ludzi metodą chromatografii gazowej zużyciem kolumny kapilarnej"i"Wartość medialnego stężenia śmiertelnego - CL50, w warunkach narażenia inhalacyjnegoszczurów wynosi (tu były trzy cyfry) mg/m3." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BUDBUD 21.10.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Witam, Nie próbowałem Tytana , więc nic nie powiem, natomiast za namową znajomego budowlańca spróbowałem amerykański klej INSTA STIK . Mogę go polecić każdemu do przyklejenia styropianu. Przyklejałem nim XPS na fundamenty i EPS 15cm na elewację . Szybko łatwo i przyjemnie. Co do cen nie wiem jak się ma 25 zł , które za niego placiłem , do polskich klejów poliuretanowych czy do kleju z worka, ale czasowo to na pewno lepiej wychodzi - a czas to pieniądz . Wydajnościowo to jedna puszka starczała mi na około 12-14m2 - ponoć dlatego polecił mi go właśnie znajomy - podobno wydajniejszy niż Tytan. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.10.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 taaa, zapomniałeś tylko jeszcze dodać gdzie go sprzedajesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 21.10.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 pianka jest fajna na powierzchniach natomiast jak trzeba docinac i kombinować to trzeba najpierw przygotować sobie front robót a dopiero potem ruszać z pianką bo lubi szybko zakleić pistolet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 11.09.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 A czy ktos kleił pianką styro do fundamentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 16.01.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Czy ktoś kleił pianę na Porotherm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts