stukpuk 26.01.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Podciągam temacik bo właśnie stoję przed dylematem: tradycyjnie z woreczka czy zaszaleć i kleić pianką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Futokom 30.01.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Witam, jestem tutaj nowy, jednak mam jakąś wiedzę praktyczną, która może sie komuś przydać- wobec czego: kleiłem styropian zwykłą zaprawą, a także kilkoma rodzajami pianki. Pianka jest o wiele wygodniejsza bo: - ma mniejszy ciężar (transport itd, ze sklepu i na miejscu robót transportowanie jest łatwiejsze) - nie trzeba zaprawy wyrabiać w wiadrze (i wnosić na górę, rusztowanie itd) - CZAS! zaoszczędzony, zamiast wyrabiać zaprawę itd, wystarczy wstrząsnąć tubę, nakręcić na pistolet i można kleić - koszt- zależy jaki klej(zaprawę) wybierzemy do porównania, jednak wg producentów zwykle jedna tuba pianki to ponad 2 worki zaprawy cementowej. zakładając że klej w worku kosztuje ok 15-20 zł za worek a pianka w okolicach 25 zł, wynika, że pianka wychodzi taniej. do tego jest wygodniejsza. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to to że po każdym używaniu pianki, trzeba wytrzeć dyszę (żeby nie zaschła do następnego nakładania na kolejną płytę- po chwili), jak i również po skończonym dniu pracy (a najlepiej po każdej zużytej tubie) przeczyścić pistolet czyścikiem do pian PU. (to dodatkowy koszt, w okolicach 20 zł za puszke, ale starcza na długo-ok 2-3 kartony pianek). Od siebie- ze swojego doświadczenia polecam jedną markę- produkt, ale nie chcę żeby było że to jakaś reklama czy kryptoreklama, więc jeśli ktoś zainteresowany, zapraszam do pisania na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.04.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 klejem soudala chcę przyklejać styro do styro już przyklejonego do styroobecny styro to platinium macie jakieś spostrzeżenia wieczorem zrobiłem próbę to pięknie trzyma w sumie ściana równa [znaczy się ta pierwsza warstwa styropianu]chcę to sam zrobić ponieważ trochę jestem załamany jak mi ekipa przykleiła 25cm styro-ale to pewnie przez frez na styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.04.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 aha ta druga warstwa nie byłaby kolkowana tylko ta pierwsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.04.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Ja na poddaszu kleiłem platinium plus 12 cm do platinium super poddasze 15 cm klejem tytan i trzyma jak złoto , zerwie sie styro a klej nie puści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 08.04.2012 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 ja kleiłem na soudala bez kołkowania - trzyma jak diabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.04.2012 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Czyli jest z czego wybierać ( Tytan, Soudal ) kto próbował czegoś innego w piance do styro ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Futokom 25.05.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Czyli jest z czego wybierać ( Tytan, Soudal ) kto próbował czegoś innego w piance do styro ? jest jeszcze m.in Ravl i Insta stik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubek 28.05.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Insta stik jest bardzo dobry. Przy nakładaniu paskami faktycznie starcza na 12-14m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 28.05.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 kleililismy na ceresit ct 84, tytana eos i insta stik - roznic pomiedzy nimi na chwile obecna nie widze, wszystko trzymaxps do sciany maznietej na czarno dysperbitem; xps+xps; oraz poprawki (jak sie okazalo - ekipa za szybko przykryla dysperbit i nie wszedzie dobrze zwiazal z klejem :/) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob 03.08.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Robiłem Insta stik a teraz dokupiłem Tytan Eos i uważam że jest troche przereklamowany.Może i trzyma mocno ale nie zastyga tak szybko jak Insta stik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bob76 27.09.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Witam wszystkichw nawiązaniu do tematu musze was zapytac bo obecnie kleje styr. na painke tytana, ale chodzi mi o odpowiedz czy trzeba kołkować( na standardowym kleju z worka ponoc do pewnej wysokości nie trzeba) czy jest to tak jak z normalnym klejem. Kto z was kołkował i jak ( czy tylko naraoża czy całość). Ja mam ściane z porotherma wiec mam problem bo kołeczki drogie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 28.09.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Skoro zewanie następuje w masie styropianu bez względu czy klej z worka czy puszki to i wysokość po której trzeba kołkować będzie taka sama. Ja mając u siebie max wysokoć 8m w kalenicy i klejąc klejem z worka (po obwodzie i dwa placki) nie kołkowałem. Próbowałem kleić na klej DEN BRVEN poliuteranowy i jescze jakiś innej firmy ale nie pamiętam nazwy i stwierdzam że w porównaniu do kleju z worka to to masakra jakaś. Może to i trzyma tak samo ale zanim złapie to katorga jakaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 01.11.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Witam. Widzę że temat troszeczkę zamarł- odświeżył bym go z chęcią bo obecnie przed wyborem stoję, klej czy pianka. Czytam po całym internecie opinie i wpisy na ten temat ale jakoś tak ciężko nabrać przekonania i podjąć decyzję za tym czy za tym. Tu widzę większość jest za. Chyba nic innego jak przekonać się osobiście i zrobić próbę na poszczególnych ścianach. A może na dzień dzisiejszy ktoś dysponuje większym doświadczeniem i będzie potrafił jednoznacznie powiedzieć co lepsze i dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Truteń1719510061 01.11.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Ktoś z forumowiczów robił eksperymenty z klejeniem styro piankami i wychodzi że klei OK tylko jeśli styro będzie przesunięty choć odrobinę a to jest nagminne to z pianki robi się sitko i idea zamykania powietrza pomiędzy styro a ścianą idzie w piach. Nawet fotki były umieszczone, jak znajdę wątek to podkleję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Switala18 02.11.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 WitamMam zapytanie odnośnie klejów w puszce a mianowicie czy można przyklejać je do blachy.Chodzi o to że mam barak który obity jest blachą i chciał bym go ocieplić styropianem.Postanowiłem wybrać piankę ponieważ można ja wykorzystać do łączenia blachy ze styropianem.Pytanie też do was czy w takim wypadku trzeba kołkować czy już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.11.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 nie wiem co masz pod blachą, ale jeśli coś do czego mozna przykleić styro to ja bym blachę zdjął, sprzedał chocby na złom i pianka a moze i trochę styropianu wyszłoby z tego interesu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert Domu Modelow 25.09.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Jeśli chodzi o przyklejenie styropianu do metalu to spokojnie możesz użyć kleju Tytan EOS. Klej ma doskonała przyczepność do pustaka, cegły czy drewna, metalu, itd. Co do samego kołkowania to raczej należy stosować się do zalecenia producenta i kołkować. Natomiast w przypadku tego kleju kołkowanie można zrobić już po 2 godzinach od przyklejenia płyt. Klej szybko wiąże co znacznie przyśpiesza kolejne prace. Porównując trwałość łączenia to zwykła zaprawa daje przyczepność - na poziomie 0,1 kN. Klej Tytan zapewnia przyczepność na poziomie 0,3 kN co doje w efekcie 3 x lepszą przyczepność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brayans77 15.04.2016 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Witam. Chciałbym troszkę odkopać temat. Jestem zainteresowany wykorzystaniem kleju Tytan Eos (lub Insta Stik) do ocieplenia mojego domu. Dom ma ponad 60 lat i "obrzucony" betonowym tynkiem. Powierzchnia tego tynku jest chropowata (z biegiem lat poodpadały kamyczki z zaprawy) Więc ogólnie przypomina tarkę Grubość styropianu :150 i nie wiem właśnie czy pójść w klej czy zakupić piankę do tego rodzaju powierzchni ? Proszę o podpowiedź czy na takim "tynku" pianka się sprawdzi ? Nie będzie się mocniej odprężała poprzez te nierówności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 28.09.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Czy przed klejeniem styropianu (insta stik) trzeba najpierw zagruntować ścianę?Ściana to porotherm 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts