Krzysiek_W 09.11.2008 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Witam jako nowy na forum:) co prawda jestem już na etapie wykończenia domu (już od pół roku mieszkamy), ale były to dwa dłuuugie lata... Mam prośbę o pomoc odnośnie ogrzewania w domu. Budynek ten przed budową był parterowy z centralnym ogrzewaniem piecem węglowym na grawitację (pompa mimo wszystko była), z pojemnikiem wyrównawczym otwartym. Po dobudowaniu piętra, podłączyliśmy się pod ten piec, a hydraulik który to robił wykombinował nam zbiornik wyrównawczy zamknięty. A teraz problem: przy grzaniu w piecu, na parterze u teściów rura od pieca jest gorąca że nie da się dotknąć (na piecu temperatura 70st. C). Rura ta dochodzi do wymiennika ciepła, od którego idzie dalej do nas na piętro, tyle że ta rura do nas jest już trochę bardziej niż ciepła:/ ale do gorącej to jej brakuje jak polsce do klimatu w afryce. Co prawda też mamy pompę (obie są sprzężone do jakiegoś pudełka z elektroniką która bada ciepło i w razie zbyt niskiej temperatury na piecu wyłącza pompy), ale mimo to różnica a właściwie strata ciepła jest kolosalna... Proszę, poradzcie co można z tym fantem zrobić, jak podejść do tego tematu, czy wymiennik wymienić, jeśli tak to jaki kupić, czy coś innego zrobić? W dniu dzisiejszym wymiękłem jak po godzinie grzania dopiero zaczęło się u nas robić ciepło (tak jakby wymiennik potrzebował godziny na rozgrzanie się, ale przecież to kawałki stali, co tam mogło się zepsuć?). Instalacja była robiona rok temu, ale już jest po gwarancji sprzętu... Pomocy ps. żeby nie było, szukałem ale nie znalazłem info w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 09.11.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Jest tu na forum hydraulik, który może Ci pomoże. Pisze pod nickiem :niezły i ma założony temat : "hydraulik do usług" .Spytaj go, bo nie sądzę by zajrzał do Twego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 09.11.2008 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Beton nie bardzo rozumieć za oknem dzisiaj 20 stopni //Celsjusza+/ po co grzać wodę do 70 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 09.11.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Beton nie bardzo rozumieć za oknem dzisiaj 20 stopni //Celsjusza+/ po co grzać wodę do 70 stopni? a instalacja - czy nie trochę przechytrzona było przedłużyć o 1 piętro PS. Czy dobrze zrozumiałem że "hydraulik" przerobił instalację na zamkniętą?jeżeli tak to życzę szczęścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_W 09.11.2008 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Beton, zagrzałem więcej żeby zobaczyć czy to w jakiś sposób podziała "motywująco" na wymiennik. Normalnie grzaliśmy na 50-55 i było dobrze. Piec podobno jest wystarczający na dwa piętra (250m2) - sprawdzone przez niezależnych dwóch hydraulików. A co do układów: parter od teściów jest w układzie otwartym, nasz na piętrze jest układem zamkniętym. Z tego co rozumiem, wymiennik musi być obowiązkowo w przypadku połączenia takich dwóch układów (szkoda tylko że różnica temperatur pomiędzy nimi wynosi 20 st. - dzisiaj tak się właśnie zrobiło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 09.11.2008 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 a jakiej mocy masz wymiennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 09.11.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Beton, zagrzałem więcej żeby zobaczyć czy to w jakiś sposób podziała "motywująco" na wymiennik. Normalnie grzaliśmy na 50-55 i było dobrze. Piec podobno jest wystarczający na dwa piętra (250m2) - sprawdzone przez niezależnych dwóch hydraulików. A co do układów: parter od teściów jest w układzie otwartym, nasz na piętrze jest układem zamkniętym. Z tego co rozumiem, wymiennik musi być obowiązkowo w przypadku połączenia takich dwóch układów (szkoda tylko że różnica temperatur pomiędzy nimi wynosi 20 st. - dzisiaj tak się właśnie zrobiło) teraz zrozumiałem kocioł jest prawidłowo zabezpieczony hydraulikowi cofam " " a czemu taka różnica - nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_W 09.11.2008 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 a jakiej mocy masz wymiennik? mam dokładnie taki wymiennik: Płytowy wymiennik ciepła 3/4 OHC 15/20 AE 25kW [apv] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 10.11.2008 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 a jakiej mocy masz wymiennik? mam dokładnie taki wymiennik: Płytowy wymiennik ciepła 3/4 OHC 15/20 AE 25kW [apv] twuj problem może tkwić gdzie inndziej jakbyś mógł to wstaw zdjęcia kotłowni to pomoże w zoriętowaniu się w sposobie podłączenia systemu grzewczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 11.11.2008 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Pytanie pierwsze - gdzie masz zamontowany ten wymiennik. Mam nadzieję ,że w kotłowni na wyjściu z pieca a nie gdzieś na końcu starego pionu dla oszczędności rur. Pytanie drugie - czy nie masz zapowietrzonej instalacji w układzie zamkniętym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_W 11.11.2008 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 od pieca idzie jedna rura, która ma 3 gałązki. Dwie z nich odchodzą do teściów, jedna do mnie na piętro. Jeśli by je umiejscowić, pierwsza która odchodzi od głównej z pieca to ta, która idzie do wymiennika, więc pierwsze ciepło uderza prosto w moim kierunku... Odnośnie odpowietrzania, dzisiaj sporo czasu spędziłem przy pompie i rzeczywiście układ był/jest nieźle zapowietrzony. Jest już znacznie cieplej, ale wciąż to nie to samo (na piecu 70, na sterowniku 60, a na piętrze termometr na kolektorze 44) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.11.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 od pieca idzie jedna rura, która ma 3 gałązki. Dwie z nich odchodzą do teściów, jedna do mnie na piętro. Jeśli by je umiejscowić, pierwsza która odchodzi od głównej z pieca to ta, która idzie do wymiennika, więc pierwsze ciepło uderza prosto w moim kierunku... Odnośnie odpowietrzania, dzisiaj sporo czasu spędziłem przy pompie i rzeczywiście układ był/jest nieźle zapowietrzony. Jest już znacznie cieplej, ale wciąż to nie to samo (na piecu 70, na sterowniku 60, a na piętrze termometr na kolektorze 44) Sprawa (z pozoru) wygląda na prostą. Odpowietrz ile się da, czyli kilka razy i sprawdź rónicę temperatur bezpośrednio przed i za wymiennikiem. Jeśli będzie spora to przychodzą mi do głowy tylko 2 przypadki: 1. Za mały wymiennik 2. Zapchany wymiennik na jednej ze stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 12.11.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Nie jestem z branży, ale wygląda na to,ze po prostu wymiennik nie odbiera takiej ilości ciepła, jaka jest zapotrzebowanie po drugiej stronie. Przyczyna - Masz włączoną pompę po stronie pierwotnej? Może jej bieg jest za mały? Jaka jest temperatura na powrocie do pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_W 13.11.2008 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 pompa jest włączona w obu układach. zbigmor, czy jest możliwość "odetkania" wymiennika? rozumiem że trzeba go odkręcić, ale jak dalej, wysokim ciśnieniem, wrzątkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts