Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja w salonie?

czlowiek

Recommended Posts

witam. odebralem wlasnie warunki kominiarskie na moje poddasze.

zaznaczona jest na nich do pierwszego komina:

-wentylacja lazienki,

-kuchni otwartej na salon,

do drugiego komina:

-miejsce podlaczenia kominka w salonie

i tuz obok kratka wentylacyjna w salonie.

do kominka chcialbym doprowadzic powietrze z za sciany. czy to nomalne ze w salonie bede mial wywietrznik? w dodatku jako nr2 bo w kuchni (otwartej) mam jeden.

dziwi mnie to bardzo. przeciez przez ten ciag bedzie ulatywalo moje cieple powietrze (znajduje sie tuz obok pionu gdzie podlacze kominek)

:(

wentylacji nigdy za wiele. wiem coś o tym, bo po smażeniu ryby pamiętam o niej ładnych parę godzin. wentylacja przy kominku to przepis pr. budowlanego. jak ci szkoda ciepłego powietrza, to się przeprowadź do niemiec - tam jest wymóg całkowitej szczelności, tyle, że jakoś ręczniki nie chcą schnąć w łazience(?). ciekawe, jak rozwiązują napływ powietrza do kominka? a jak ci żal cieplutkiego smrodku, to zamontuj żaluzje na kratkach i po sprawie.

W moim projekcie jest równiez kratka wentylacyjna w salonie, przy kominku. Nie wygląda zbyt elegancko. Obiecalem żonie, że po wyrównaniu stopnia wilgotnosci w domu ( mieszkamy od 2 tygodni ) , przy najblizszym malowaniu, zamuruje ją. Na tym poziomie są jeszcze 3 kanaly wentylacyjne + osobny kanał dla okapu ( kuchnia otwarta).