Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian na strop czy wełna w krokwie?

Recommended Posts

Witam. Jestem właśnie na etapie ocieplania swojego domu. Jest to parterówka bez poddasza użytkowego. Jednakże chciałabym na tym poddaszu mieć mały magazyn, garderobe . Chcę także w okresie deszczowym, zimowym suszyć tam pranie. I w związku z tym moje pytanie lepiej na stropie ocieplić 10 cm styropianem i wylać 4 cm posadzki plus 15 cm wełny w krokwiach czy też ocieplić tylko dach 30 cm wełny bez ocieplania stropu i robienia tam wylewki. W związku z tym iż po całości w domu będzie ogrzewanie podłogowe ( dom grzany pompą ciepła plus kolektory słoneczne plus docelowo kominek ) boje się że jak nie ocieple stropu to całe ciepło ucieknie mi na poddasze.... :(

Bardzo prosze o rade bo mam mętlik w głowie a nie chce póżniej żałować żle przemyślanych decyzji.

Dziękuje z góry za wszystkie rady.

Pozdrawiam Wiolka

:D

Nie odpowiem dokładnie, ale proponuje użyć programu np Audytor ozc (demo) lub podobny. Zbuduj model dwa sześciany jeden na drugim i zabacz jak sie będzie rozkładać temp przy różnych konfiguracjach ocieplenia i różnej temp zewnętrznej.

jak nie ocieple stropu to całe ciepło ucieknie mi na poddasze

Nieocieplanie stropu przy nieogrzewanym poddaszu wygląda na zły pomysł.

ja mętlik rozplączę:

jak to "poddasze" będzie nieogrzewane /nigdy w planie/

to nie ocieplaj połaci dachu, tylko strop nad ogrzewanymi pomieszczeniami...

ocieplanie nieogrzewanego strychu jest bez sensu ekonomicznego i technicznego.... właduj za to jak najwięcej styropianu na posadzkę śmiało

planuj nie 10 tylko 20 cm...

no chyba że nie wiesz co robić z gotówką /lokata na czasy kryzysu finansowego/

to ocieplaj i połać dachu....

Ja bym ocieplił i to i to

ale na początek proponuję ocieplić strop, w przyszłości połać dachu, znowu nie są to aż takie koszty jeżeli przyjmiemy że masz powiedzmy 150 m2 dachu do ocieplenia i pomnożymy to przez cenę wełny np 17 zł za metr to mamy 2550 zł,

nie są to aż takie wielkie pieniądze w stosunku do całości kosztów budwy,

nie liczę robocizny ale z tym to sobie nawet dziecko poradzi :wink:

my jestesmy na etapie budowy ale tez sie zastanawiamy nad ocielpleniem i stropu drewnianego jak i dachu wełną nieda się ukryć że jak będzie góra nieocieplona to raczej niezabardzo suszenie czy chocby trzymanie tam ubrań,będzie czuć stechlizna,lepiej ocieplic,my dodatkowo damy właz do kominów zawsze można przewietrzyc gore

dla unikniecia mostkow ocieplic trzeba zarowno podloge jak i okap dachu (rozpoczynajac szczelnie od zakonczenia ociepenia elewacyjnego - jesli ono jest).

jesli ocieplisz przestrzen miedzy krokwiami a chcesz tam zrobic suszarnie, to nie zapomnij o paroizolacji na welne.

Witam. Jestem właśnie na etapie ocieplania swojego domu. Jest to parterówka bez poddasza użytkowego. Jednakże chciałabym na tym poddaszu mieć mały magazyn, garderobe . Chcę także w okresie deszczowym, zimowym suszyć tam pranie. I w związku z tym moje pytanie lepiej na stropie ocieplić 10 cm styropianem i wylać 4 cm posadzki plus 15 cm wełny w krokwiach czy też ocieplić tylko dach 30 cm wełny bez ocieplania stropu i robienia tam wylewki. W związku z tym iż po całości w domu będzie ogrzewanie podłogowe ( dom grzany pompą ciepła plus kolektory słoneczne plus docelowo kominek ) boje się że jak nie ocieple stropu to całe ciepło ucieknie mi na poddasze.... :(

Bardzo prosze o rade bo mam mętlik w głowie a nie chce póżniej żałować żle przemyślanych decyzji.

Dziękuje z góry za wszystkie rady.

Pozdrawiam Wiolka

:D

Na nieogrzewanym poddaszu nieużytkowym w okresie deszczowym i zimowym prania nie wysuszysz. Będzie wisiało tydzień i nadal będzie wilgotne, a zimą po prostu zamarznie. Wiem z własnego doświadczenia, przy dobrej izolacji stropu temparatura na takim strychu jest identyczna jak na zewnątrz budynku (w słoneczne letnie dni jest znacznie wyższa :wink: ).

Jeśli nie chcesz zakładać kufajki wchodząc na strych w mroźne dni połóż izolację w połaci dachu, nie kładź izolacji na stropie i doprowadź na ten strych ogrzewanie (wystarczy zapewnienie temperatury kilkunastu st.C) nie zapominając o wentylacji 8)

Jesli chcesz mniej wydac na ogrzewanie w miaszkaniu i mniej zaplacic za docieplenie. ociepl strop a dach zostaw w spokoju. W dni zimowe i tak nie wysuszysz tam prania nawet jak bedziesz mial izolacje na krokwiach chyba ze bedziesz tam mocno ogrzewal - bez sensu.

Latem, wiosna i jesienia w dni deszczowe duzo szybciej wysuszysz na strychu jesli nie bedzie izolacji na krokwiach bo bedziesz mial dobry przeplyw powietrza przez dachowki.

• 5 months później...

Witam. Niestety musze powrócic do tematu....Ocieplilismy strop wełna mineralna i mieliśmy także ocieplać strop i potem robić wylewke ale pojawił się problem.....otóż mamy juz położone tynki w domu i powoli nam one sobie schną a na za ok. 2 tygodnie Mamy zamówioną ekipe od wykończeniówki i boimy się że jak teraz zalejemy strop betonem to sufity znów porobia sie mokre i będziemy musieli znów czekać aż wszystko powysycha. Więc zaczelismy się zastanawiac czy wogóle ocieplać strop. Strop to terivva, ogrzewanie w domu to po całości podłogówka, w domu będzie rekuperacja, poddasze nieużytkowe. Więc czy jest sens ocieplac ten strop???? A jesli tak to czy jest inna metoda niz styropian a pózniej na to wylewka z betonu???Chodzi mi o coś co nie spowoduje ze sufity znów zrobią się mokre.....

Bardzo prosze o jakieś sugestje i pomoc.

Pozdrawiam

Witam. Niestety musze powrócic do tematu....Ocieplilismy strop wełna mineralna i mieliśmy także ocieplać strop i potem robić wylewke ale pojawił się problem.....otóż mamy juz położone tynki w domu i powoli nam one sobie schną a na za ok. 2 tygodnie Mamy zamówioną ekipe od wykończeniówki i boimy się że jak teraz zalejemy strop betonem to sufity znów porobia sie mokre i będziemy musieli znów czekać aż wszystko powysycha. Więc zaczelismy się zastanawiac czy wogóle ocieplać strop. Strop to terivva, ogrzewanie w domu to po całości podłogówka, w domu będzie rekuperacja, poddasze nieużytkowe. Więc czy jest sens ocieplac ten strop???? A jesli tak to czy jest inna metoda niz styropian a pózniej na to wylewka z betonu???Chodzi mi o coś co nie spowoduje ze sufity znów zrobią się mokre.....

Bardzo prosze o jakieś sugestje i pomoc.

Pozdrawiam

:o