Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia czy papa do izolacji?

Recommended Posts

Witam. Mam dylemat jak w temacie.Czym zaizolować ławę fundamentową. Niby w projekcie jest "podwójna papa na lepiku" ale murarz mówi, że lepsza będzie folia. Jeżeli tak to jaka? Na rynku są zarówno 0,2 mm jak i 1 mm. A może dać dysperbit a na to jeszcze folię? Sam już nie wiem. :roll:

Zapewne chodzi o izolacje poziomą??

JA zrobiłem tak: w szalunkach (szer. 50 cm) wylałem 5 cm podkłądu z betonu, na to dałem folie do izolacji fundamentów o szerokości 60 cm, zaginając po 5 cm do góry przy krawędziach, do szalunkó oczywiście zbrojenie, beton, a na wierzchu ław przykleiłęm jedną warstwe papy wiwrzchniego krycia na lepiku.

Papa szerokości 1 m czyli po 25 cm zakłądki wyszlo na boki ławy.

Ława ma wysokość 30 cm , wiec teoretycznie papa zeszła sie z folią.

Czyli jest "opatulona" z każdej strony.

JA mam tak, myśłe że lepiej sie już chyba nie da, tym bardzoiej że sytuacja tego nie wymagałą bo buduje na piasku.

Pozdro !!!

Witam. Mam dylemat jak w temacie.Czym zaizolować ławę fundamentową. Niby w projekcie jest "podwójna papa na lepiku" ale murarz mówi, że lepsza będzie folia. Jeżeli tak to jaka? Na rynku są zarówno 0,2 mm jak i 1 mm. A może dać dysperbit a na to jeszcze folię? Sam już nie wiem. :roll:

tradycyjnie:

na budowie najważniejszy "murarz" który chce mieć jak najmniej pracy

/podejrzewam że za tą samą wypłatę/

projekt won, kierownik budowy wirtualny itd...

Twój dom, Twój wybór tylko pamiętaj, że nie murarz będzie

w nim mieszkał tylko Ty :-?

przy okazji - to początek budowy, jak miło się zaczyna - i - ciekawe

co jeszcze ob. Murarz ma w planie "zracjonalizować"....

lepik nie będzie się "gryzł" ze styropianem

za papa na lepiku przemawiają własciwości mechaniczne (jesli np. nie będzesz jedził po folii taczkami z metalowym kólkiem, rzucał stempli, stawał na ostro zakończonych fragmentach gruzu - mozesz stosowac folie)

Murarz nie uchyla się od pracy :D. Decyzje pozostawił mnie. Co przemawia za papą? Czy po wielu latach nie skruszeje? Folia może leżeć i 200 lat. Jeszcze jedno, czy lepik z papy nie będzie gryzł się ze styropianem?

ad czerwone. hmmmmmm..... folie istnieją /przynajmniej na naszym rynku/

od kilkunastu lat - tak że skąd te 200 lat się wzięło?????? :-?

w kombinacji lepik-papa lepik może jest i ważniejszą izolacją,

a co do kruszenia papy to widziałem rozbierane budynki przedwojenne /czyli ok 70-letnie/ z taką izolacją i ta papa była jeszcze całkiem całkiem....

Murarz nie uchyla się od pracy :D. Decyzje pozostawił mnie. Co przemawia za papą? Czy po wielu latach nie skruszeje? Folia może leżeć i 200 lat. Jeszcze jedno, czy lepik z papy nie będzie gryzł się ze styropianem?

Ta jest ok

http://www.doerken.de/bvf-pl/produkte/mauer/mauerwerkssperren/produkte/mauerwerkssperre.php

Swoją drogą zjawisko ciekawe :)

Domy inwestorzy budują takie,że izolacja wytrzyma 200 lat, strop jak żelbetowy to ze 120 spokojnie a ściana z gazobetonu 60 lat.

Zrobiłem dziś mały rajd po sklepach. Wynik - o papę trochę lepszą coraz trudniej. Folii dostatek. Jednak cienka ok 0,4 mm. Znalazłem natomiast na allegro 1 mm.

http://www.allegro.pl/item479571805_folia_fundamentowa_muzimer_fol_1mm_gr_atest_ce.html

Jak myślicie, może być?

Pewnie, że może byc.Taka folia to przetrzyma caly dom. Papa i lepik to przeżytek.Sluchaj swojego murzarza, dobrze ci sie trafil, ma facet rację, widac, że jest na bieżąco w branży budowlanej.I trafil na rozsadnego inwestora.))))Jak ja lubie takie pytania.Co wybrac,? (tylko odpowiadajcie tak, by mnie utwierdzic w wyborze!)

Zrobiłem dziś mały rajd po sklepach. Wynik - o papę trochę lepszą coraz trudniej. Folii dostatek. Jednak cienka ok 0,4 mm. Znalazłem natomiast na allegro 1 mm.

http://www.allegro.pl/item479571805_folia_fundamentowa_muzimer_fol_1mm_gr_atest_ce.html

Jak myślicie, może być?

na papie sie nie znam, w projekcie jako izolację poziomą miałem napisaną folię 0,4 mm i taką też miałem kupić

na składzie budowlanym (Minox W-wa) facet polecił mi folię Izofol, która ma 0,8 mm grubości

była droższa o około 15% od standardowych folii bo kosztowała 5,5 zł m2 ale okazała się warta swej ceny folia jest taka jakby trochę gumowa, nie rwie sie na byle kamyku i doskonale układała się na ławie i bloczkach fundamentowych ... kierbud był zadowolony moim zakupem, powiedział że lepszej folii na izolację poziomą jeszcze nie widział

ja kupowałem trzy rozmiary: 30, 40 i 60 cm w rolkach 30mb

może ta muzimer ma podobne właściwości

tą której ja używałem mogę śmiało polecić

a chciałeś folię położyć na fundamencie bez zagruntowania dysperbitem lub też innym preparatem o podobnych (lepszych) parametrach? czy źle zrozumiałem twoją wypowiedź.

dobra izolacja pozioma to podstawa.

a czy to będzie dobra folia (z dodatkami plastycznymi), czy też papa. to bez różnicy

ważne aby przed położeniem - najpierw wyczyścić wylewkę z nierówności punktowych - które mogłyby pod naciskiem przebić folię/papę,

następnie dobrze przesmarować wierzch fundamentu, położyć folię/papę - i czymś obciążyć aby wiatr nie podrywał jej do góry i nie wciskał piasku pomiędzy.

Gość KOWAR

Położyłem tkz. PLASTPAPE czyli folie o grubości 0,9mm przeznaczoną właśnie do tego celu- Grubość jest ważna ze względu na możliwość przebicia na nierównościach ławy. Dodatkowo pod folie beton wysmarowałem DYSPERPITEM - tak na wszelki wypadek - koszt niewielki a zawsze człowiek śpi spokojniej :wink:

Przy zakupie folii uważaj na grubość - w składach budowlanych folia to folia - a jak to mawiają nie jednemu psu BUREK :D . Nazwa PLASTPAPA to chyba nazwa handlowa jakiegoś producenta ale już nie pamiętam.

Od czasu położenia foli i murowania ścianki fundamentowej upłyneło trochę czasu (1,5 roku) i w jedynym miejscy gdzia mam jeszcze dostęp do styku ława-ścianka fundamentowa (nie otynkowany pogłębiony schowek pod schodami) nie widać wilgoci na ściance.

pozdro

• 10 years później...

a co do kruszenia papy to widziałem rozbierane budynki przedwojenne /czyli ok 70-letnie/ z taką izolacją i ta papa była jeszcze całkiem całkiem....

Ale obecne papy to raczej asfaltowe, czy kiedyś nie były smołowe?

Sam się zastanawiam czy papa czy plastpapa. Obawiam się o reakcję ze styropianem, jeśli taka papa termozgrzewalna wyjdzie poza mur, będzie miała styczność ze styropianem. Ale "ponoć" asfalt nie reaguje ze styropianem (smoła niby tak), aczkolwiek nie chciałbym tego sprawdzać. U mnie jeszcze mam jeden dylemat. Mam budynek podpiwniczony i strop robiony był na kształtkach wieńcowych przez co krawędzie wyglądają tak:

b1de79888b997f82gen.jpg

Nie chce mi się tego już dłubać więc zastanawiam się czy folia (plastpapa) nie poprzerywa się. Czy może smarnąć to dysperbitem lub masą KMB? A może jednak lepiej jakaś 5mm papa termo? Na fundament kładłem Izobud 5mm i papa wydaje się solidna.