Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy teraz kłaść gonty?

yria

Recommended Posts

Podpowiedzcie proszę czy można przy takiej pogodzie położyć gonty na dachu? Dekarz mógłby wyjść już w środę, ale odradza mi takie rozwiązanie z obawy o zbyt niską temperaturę. Mam dach dwuspadowy pn-pd kont 35 stopni, pokryty papą na włuknie szklanym.

Nie położenie gontów wiąże się ze wstrzymaniem wszystkich prac na poddaszu (ta papa przecieka w kilku miejscach).

Co radzicie mi robić?

Macie jakieś sposoby?

mąż ukada gont (pierwszy raz) w wolnych chwilach od końca września do dziś ( właśnie kończy kalenicę ).

przy wyższych temperaturach gont wulkanizował się od razu.

przy niższych temperaturach lub pochmurnych dniach płatki wulkanizowały się tylko częściowo. ponadto płatki w tej temperaturze są już dość sztywne , mało elasyczne i mogą się łamać jeśli się je mocno zgina , np przy układaniu w liniach koszowych przy lukarnach.

przeczytałam na forum, że jeśli płatki gontu nie zwulkanizują się od razu to może się tam dostać kurz i woda i wtedy jest prawdopodobne że nigdy się nie zwulkanizują.

aby temu zapobiec, ogrzaliśmy nasz dach promiennikiem :o :D . trochę to może nietypowe, ale nie mieliśmy palnika, a promiennik tak. wszystko z czym słonko nie dało sobie rady zwulkanizowało się po użyciu promiennika.