yria 09.11.2008 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Podpowiedzcie proszę czy można przy takiej pogodzie położyć gonty na dachu? Dekarz mógłby wyjść już w środę, ale odradza mi takie rozwiązanie z obawy o zbyt niską temperaturę. Mam dach dwuspadowy pn-pd kont 35 stopni, pokryty papą na włuknie szklanym. Nie położenie gontów wiąże się ze wstrzymaniem wszystkich prac na poddaszu (ta papa przecieka w kilku miejscach). Co radzicie mi robić?Macie jakieś sposoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 09.11.2008 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 a w czym przeszkadza + 10 stopni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yria 09.11.2008 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Dekarz tłumaczy, żę gonty się nie zwulkanizują i zimą wiatr je poodrywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 10.11.2008 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Dekarz tłumaczy, żę gonty się nie zwulkanizują i zimą wiatr je poodrywa. I ma racje, tylko od czego są palniki?? Oczywiście umiejętne ich używanie, żeby nie przedobrzyć. Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.11.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Dekarz tłumaczy, żę gonty się nie zwulkanizują i zimą wiatr je poodrywa. zwulkanizują sie trzeba tylko poswięcic więcej czasu, dokładności, gazu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
literkas 10.11.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 mąż ukada gont (pierwszy raz) w wolnych chwilach od końca września do dziś ( właśnie kończy kalenicę ). przy wyższych temperaturach gont wulkanizował się od razu. przy niższych temperaturach lub pochmurnych dniach płatki wulkanizowały się tylko częściowo. ponadto płatki w tej temperaturze są już dość sztywne , mało elasyczne i mogą się łamać jeśli się je mocno zgina , np przy układaniu w liniach koszowych przy lukarnach. przeczytałam na forum, że jeśli płatki gontu nie zwulkanizują się od razu to może się tam dostać kurz i woda i wtedy jest prawdopodobne że nigdy się nie zwulkanizują. aby temu zapobiec, ogrzaliśmy nasz dach promiennikiem . trochę to może nietypowe, ale nie mieliśmy palnika, a promiennik tak. wszystko z czym słonko nie dało sobie rady zwulkanizowało się po użyciu promiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yria 12.11.2008 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 dzięki stokrotne, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts