Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozjaśnić fugę?

Gamiga

Recommended Posts

Witam,

Zrobiłam straszny błąd, wybrałam za ciemną fugę na ściany w łazience i im dłużej na to parze tym gorzej się z tym czuje. Na początku pomyślałam -przyzwyczaję się, nie ma tragedii ale teraz przez sen mnie prześladuje, że takie piękne ściany oszpeciłam ciemnobrązową fugą.

Wiem, że jest możliwość wydłubania ich ale tego bym nie chciała.

Czy jest jakiś sposób odbarwienia(nawet do białego), przemalowania fug?

Można spróbować przemalować jednak niektóre pigmenty przy ( które barwią fugę ) mogą przebijać przez warstwę farby da ci to efekt mozaiki na fudze. Ja na Twoim miejscu bym spróbował w mało widocznym miejscu lub przykleił na płycie G-K 4 płytki zafugował i wtedy można poeksperymentować. Wydłubanie fug to moim zdaniem ostateczność - masa roboty, można uszkodzić płytki i jeśli nie wydłubiesz dostatecznie głęboko nowa fuga może wypadać lub stara będzie przebijać- szczególnie przy brzegach płytek. Jeśli przemalujesz - napisz jak wyszło.

• 9 months później...
Mam taki sam problem jak autorka wątku. Co prawda ja chcę trochę rozjaśnić fugę, która na wzorniku była o wiele jaśniejsza, a w rzeczywistości jest szarobura i nie pasuje do kremowych płytek. Ma ktoś jakieś sposoby na rozjaśnienie? Przyszło mi do głowy, żeby umyć płytki Cifem i to co wejdzie w fugi to może zostanie, ale nie wiem, czy to dobry pomysł. Płytek jest niewiele, stanowią pas między meblami w kuchni i pod wyciąg kominowy. Jak na ironię, płytki w starym mieszkaniu, które miały być w kolorze toffi, zawsze były siwe :lol:

• 6 months później...

Podbijam wątek.

Mam ten sam problem. Kupiłam fugę beż i wydawało mi się, że będzie ok, ale jednak jest trochę za ciemna. Planuję ją przemalować, bo nie chcę ryzykować i wydłubywać fugi, położonej przed dwoma tygodniami.

Czy ktoś już przemalował fugi i podzieli się doświadczeniem? Czy ktoś ma propozycje, jakiej farby użyć?

• 11 months później...

Podbijam temat!!!! Mam dziwnego majtra, płytki położył pięknie, ale do białych, lekko szrawych płytek polerowanych położył mi burą, ciemną fugę- tragedia, nie mogę na to patrzeć! Fuga ma dopiero 2 dni, czy zmiana tak świerzej fugi to również taki problem?

Czy ten preparat to tylko jeden kolor? Czy można wybrać odcienie?

Edytowane przez Czarna_Inez

ja zastosowałam preparat fugaremix, ok 17zł tylko miałam odwrotny problem, ale to działa, do preparatu dodajemy pigment następnie malujemy fugę, a po ok 10 min ścieramy nadmiar z płytek, tylko najpierw należy zrobić próbę!

pan w sklepie chemicznym tak mi doradził

odradzam rozjaśnianie fugi preparatami typu fuga remix, sama próbowałam i skończyło się na wydrapywaniu fugi. U mnie nie wyglądało to dobrze, mimo, że położyłam chyba z 3 warstwy. Najlepiej wydrapać i położyć właściwy odcień (.W gruncie rzeczy oszczędza się robotę ), albo się przyzwyczaić;).

takie preparaty działają chyba najlepiej na jasne podłoża, jak się np. chce odświeżyć białą fugę

Uffff, własnie dodzwoniłam się do swego majstra i powiedział, ze jeszcze nie ma problemu, aby fugę usunąć, bo dość świeżo połozona :) Uratowana!!!!!

A wydrapywania własnie się bałam, bo wiem, ze to po prostu wydrapywanie cementu spomiędzy płytek! Tragedia! Mój Pan powiedział, ze jeszcze można je łatwo wyciąć, więc nie zajmie mu to dużo czasu i od razu położy najjaśniejszą jaka ma w tym kolorze ;)