Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile styropianu na strop poddasza nieu?ytkowego ?

Gość

Recommended Posts

Ale w temacie pisze nie o dachu tylko o stropie !!! w podaszu nie uztkowym !!!

Ale na forum są ludzie a nie "jasnowidzowie" ...

Poza tym to pytanie brzmiało : " ile steropianu na storp poddasza nieużtkowego ?" - CYTAT

Dla co po niektórych strop poddasza nieużytkowego jest wykonany z płyt gipsowych na których leży ocieplenie , nie każdy musi wiedzieć że ten strop jest betonowy bo w takim razie co stoi na przeszkodzie aby poddasze było użytkowe ( przynajmniej strych jeżeli nie pokoje )???

A na marginesie dach to dach - a poddasze nieużytkowe to poddasze nieużytkowe !!!

Nikt więc nie pisał o docieplaniu dachu pomiedzy krokwiami tylko o stropie nad częścią użytkową !!!

Poprawcie mnie proszę jeśli się mylę

Ja dałam 20 cm styropianu Fs 15 - 2 płyty 10 cm przesunięte względem siebie - tak aby nie było mostków termicznych. Na to będzie folia i ew. dechy do chodzenia, płyta OSB bądź najtańsze panele (widziałam takie za 15 zł m.kw.) - założyłam że strych nie będzie użytkowany nawet jako graciarnia.

Już odpowiadam :p

Kładę styropian FS 15 z założeniem że nie będzie to strych użytkowy - przewiduję jego odwiedziny 2-3 razy w roku aby:

1. umyć okno (mam łukowe okno nad wejściem)

2. sprawdzić przed i po zimie jak się ma szczelność dachu.

Graciarni na strychu nie przewiduję - od tego będzie piwnica :wink:

Pozdrawiam budujących, Pa!

• 14 years później...
Ja dałam 20 cm styropianu Fs 15 - 2 płyty 10 cm przesunięte względem siebie - tak aby nie było mostków termicznych. Na to będzie folia i ew. dechy do chodzenia, płyta OSB bądź najtańsze panele (widziałam takie za 15 zł m.kw.) - założyłam że strych nie będzie użytkowany nawet jako graciarnia.

A ja słyszałem że styropian powinien zostać odcięty od dostepu powietrza bo w przeciwnym razie sie utlenia. Czy ktoś mógłby to potwierdzić?