Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolor pokrycia dachu..?

Kolor pokrycia dachu..?  

264 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kolor pokrycia dachu..?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wybierając dach kierowałam sie ceną i jakością. Pasował mi ciemny brąz, a większość producentów ma odcień czekoladowego brązu. dlatego wybrałam czarnego brassa, który ma dodatkową powłokę lumino zabezpieczająca przed nadmiernym pochłanianiem wilgoci. Ostatecznie za dach (dachówka, + wentylacyjne+ folia oraz wszystkie dodatki) po negocjacjach zapłaciłam 13.000. Sam sprzedawca dziwił sie daleczego tak mało:)

U mnie na dachu leży grafitowy Euronit Ekstra. Kolor dachu był dobrany do koloru elewacji - cegła klinkierowa Sahara cieniowana (żółta cieniowana).

Do tego elementy elewacji drewniane (drewnochron 2990) i okna mahoniowe barwione teak/gold teak. No i oczywiście jeszcze rynny i rury spustowe w kolorze ciemnoszarym. Nie żebym był perfekcjonistą, ale budynek ma bardzo prostą bryłę (na planie prostokąta + dwuspadowy dach) a to wymusza prostotę i spójność kolorów.

A poza tym jak widzę te piękne grafitowe dachy, do których ktoś w ostatniej chwili dołożył brązowe rynny...

Euronit jest oczywiście (jak chyba każda dachówka betonowa) malowany, ale w masie jest koloru analogicznego - czyli w przypadku mojej grafitowej jest w przełomie ciemno-szary.

W przypadku uszkodzenia dachówki przy montażu to nie byłby (nawet gdyby była różnica) żaden problem, bo wszystkie uszkodzone dachówki "zamontowano" w dole z gruzem... Nie wyobrażam sobie, żeby na dachu leżała narażona na deszcz i mróz obłupana dachówka. A przynajmniej na moich dachach (270 + 140m2) żadnej takiej nie zauważyłem.

• 1 month później...

nnatasza - na stroniczce http://maciek.wsc.pl/bazanowice/postepy2003.html jest kilka zdjęć pokazujących zarówno dachówkę jak i resztę kolorowych elementów: orynnowanie (szary icopal - miał być tytan cynk, ale poskąpiliśmy i nie żałujemy), okna (drewniane grunt gold teak, farba teak na mahoniu), oczywiście klinkier Sahara cieniowana i drewniana elewacja (świerkowa + Drewnochron Teak 2990). Drzwi garażowe (jest tam gdzeiś zdjęcie - być może w 2004 roku) dały wiele do myślenia i zdecydowałem się na ramę do wypełnienia (Hormann), ktorą oczywiście wypełniłem świerkową boazerią + Drewnochron 2990...

Co do tynku to u nas go będzie bardzo niewiele - ten ktory jest zamierzamy ukryć pod grubą wartwą bluszczu. A jeśli byłby widoczny to chyba albo szary albo jakiś brązowo-ziemisty. Generalnie u nas są ciepłe barwy, które w/g mnie bardzo dobrze się łączą z szarym dachem i obróbkami.