Sadams 16.10.2003 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Ponad dachem kominy są wymurowane z cegły klinkierowej niepełnej, Robena. Dekarz wykonał obróbke blacharską z blachy miedzianej i pokrył dach dachówką. Przy większym deszczu kominy na poddaszu są mokre, a nawet cieknie woda na podłogę. Dekarz trzykrotnie oglądał blacharke i stwierdził że jest ona wykonana poprawnie i uszczelniona silikonem. Uważa on, że woda przesącza się przez fugi które są wykonane z zaprawy do klinkieru i otworami w cegle przedostaje się niżej. Czy możliwe jest takie przesiąkanie, jeśli tak, to jak i czym owe fugi uszczelnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 16.10.2003 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Nomen- omen, właśnie parę godzin temu dyskutowałem o tym samym z moim majstrem. Przy budowie kominów z klinkieru chciałem zrobić popularne rozwiązanie polegające na zostawieniu "gzymsiku" z poszerzonej cegły na drugie warstwie klinkieru od końca komina. A majster uparcie mnie namawia do zrobienia zupełnie prostego komina, a następnie nakrycie go "czapką" z odpowiednio wyprofilowanej blachy. Jako korzyści takiego rozwiązania podaje: 1. Deszcz spływający po "gzymsiku" wypłukuje fugę, która następnie, spływając w dół brudzi (przebarwia) klinkier. 2. Uniemożliwienie przesączania się wody przez fugi, a przez to ochrona komina przed zamakaniem. Ten drugi argument przyjmowałem trochę z przymróżeniem oka, ale jak czytam Twój post, to kto wie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.10.2003 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 u mnie jest taki gzymsik, ale cała góra komina jest obrobiona blachą z miedzi. Kominy z cegły klinkierowej pełnej. Obróbka połączenia dachu z kominem, też z blachy a na kominie zrobili szlifierką kątową rowek, tam włożyli koniec z ok. 1 cm wygiętej blachy i zafugowali. Podobno ma być na wieki Ale jak będzie, pożyjom - uwidim. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts