aniace 11.11.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Kochani forumowicze pomóżcie Robię remont domku, miałam tak paskudne tynki, że po lekkim puknięciu same spadały. Dlatego razem z rodzinką skuliśmy całkowicie ściany i sufity na całym parterze, a było tego nie mało raptem 200m. Teraz jesteśmy po położeniu przez fachowców tynków gipsowych z maszyny. Co prawda chciałam cementowo-wapienne, ale męża zdecydował inaczej. Myślałam, że po takich tynkach tylko malować i gotowe. Okazało się jednak, że wymagają doszlifowania formy. Niestety kaska się skończyła i nie stać nas na fachowca. postanowiliśmy własnymi rękoma dokończyć dzieła tylko nie za bardzo wiemy od czego zacząć. I tu wasza pomoc będzie nie oceniona. Co teraz na suche już tynki gipsowe? Cekolować, gruntować .... co mamy robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniace 12.11.2008 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Czy nikt tutaj nie wie co mam robić. Pomóżcie kochani Ściany są właściwie gładkie zastanawiamy się czy je tylko pociągnąć delikatnie cekolem a potem przejechać drobnym papierem ściernym i malować czy coś innego? plisss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniace 14.11.2008 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Nikt mnie nie słyszy????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyot 16.11.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Obudziłaś mnie...Jednokrotne gipsowanie mija się z celem,prędzej x2 i szlifowanie delikatnym papierem (wysoka gradacja). Pomijam dyskusja nad celowością tego,ponieważ tynki gipsowe zrobione prawidłowo przy pomocy dobrego materiału nie odbiegają w wyglądzie od standardowej gładzi. Nie wiem co masz,i czego oczekujesz. Jeżeli gładko - gładź.Inaczej zagipsujesz 9 ubytków a 10 pozostanie widoczny .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniace 17.11.2008 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Obudziłaś mnie... Jednokrotne gipsowanie mija się z celem,prędzej x2 i szlifowanie delikatnym papierem (wysoka gradacja). Pomijam dyskusja nad celowością tego,ponieważ tynki gipsowe zrobione prawidłowo przy pomocy dobrego materiału nie odbiegają w wyglądzie od standardowej gładzi. Nie wiem co masz,i czego oczekujesz. Jeżeli gładko - gładź. Inaczej zagipsujesz 9 ubytków a 10 pozostanie widoczny . Pozdrawiam. dzięki;) i sorki za obudzenie)) Może kawki na dzień dobry? Właśnie parzę A wracając do tynków. Jak już pisałam są to nowo położone tynki na całym parterze domu, bo stare same spadały. Tynki są ładne i gładkie. Teraz już prawie wyschły (3tygodnie), ale jeszcze trochę chcemy odczekać, aby były naprawdę suche. Teraz chodzi mi o to, że chcemy z mężem sami wykończyć ściany i pomalować na biało. No i tu nie wiemy co zrobić. Wszyscy mówią, że trzeba zagruntować (ale czym zagruntować tynki gipsowe, żeby było dobrze0? Inni mówią, że teraz trzeba je przejechać czymś, aby otworzyły się "pory" w tynkach potem gruntować, cekolować i malować. Ale pytam się po co cekol czy gładż skoro one są takie gładki? Dlatego bardzo proszę o dokładną instrukcję jak je przygotować dobrze do malowania. Chcemy je pomalować tylko na biało. Może dopiero latem pomyślimy o kolorach. Dziękuję z góry za wszelkie sugestie i porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyot 17.11.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 (...) dzięki;) i sorki za obudzenie)) (...) W porządku. (...) Może kawki na dzień dobry? Właśnie parzę (...) Chętnie,ale muszę do pracy co nie znaczy,że nie mogę wyznać iż uważam kawę za najlepszy napój jaki spożywam (...) A wracając do tynków. Tynki są ładne i gładkie. (...) Rozumiem,skoro jesteście zadowoleni z faktury ścian,nic mi do tego. (...) Teraz już prawie wyschły (3tygodnie), ale jeszcze trochę chcemy odczekać, aby były naprawdę suche. (...) Bardzo dobrze,im dłużej tym lepiej,wspomagajcie wentylowanie pomieszczeń w miarę możliwości ale samemu uważać na przeciągi - katarek i te inne dzisiejsze... (...) Inni mówią, że teraz trzeba je przejechać czymś, aby otworzyły się "pory" w tynkach potem gruntować, cekolować i malować. (...) Pory przypisałbym vivaldiemu,cztery... A powyższym się nie przejmuj. (...) Ale pytam się po co cekol czy gładż skoro one są takie gładki? (...) Odpowiem - nie jest potrzebny. (...) Dlatego bardzo proszę o dokładną instrukcję (...) Emulsje gruntujące są przydatne,to nie ulega wątpliwości. Osobiście cenę je w techiologiach np., gipsowych,gdzie powierzchnie zapylone dobrze jest zagruntować,kurz zostanie związany i nie narobi problemów. Gruntowanie ścian ma dziś trochę demoniczny wymiar ,ludzie sądzą,że on załatwi wszelkie problemy... Otóż nie. Nie warto wspomagać się półśrodkiem chociażby najwyższej klasy,kosztem bagatelizowania podstawowych technologi. Moja propozycja. Kupcie najtańszy grunt jeżeli malujecie zwykłą emulsją. Zagruntujcie ściany z niewielką ilością emulsji dodanej do gruntu uważając,aby nie przesadzić z proporcjami (smugi od pędzla,wałka). Odczekać dobę,nie budząc nikogo... Pomalować jedną warstwę na biało. Odczekajcie dwa - trzy dni bo macie zapas czasowy więc warto,jeżeli nie pojawią się jakiekolwiek plamy,plamki,plameczki - fantazjujcie... Inaczej się ma rzecz przy drogich farbach,tu już dobry grunt potrzebny... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniace 17.11.2008 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 dosłownie i w przenośni zatkało mnie tak długo nikt nie chciał mi pomóc, myślałam już o poważnej skardze na forumowiczów, a tu miłe zaskoczenie dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniace 27.11.2008 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Zadałam temat dostałam odpowiedz dzięki ale teraz napiszę co robimy, może innym się przyda otóż; - chęci do pracy były duże , - zaprosiliśmy na oględziny kumpla,(zapomniałam, że co do ścian, to on podobno się zna) - pytamy: co mamy robić? - on: no cóż, wypada położyć gładz, bo są nierówności, a potem tylko dwa razy gipsar, szlif i już!!! - ja: hurrrrraaaa!!!, damy radę -on: jak ładnie położycie gładz, pamiętając, że zaczynamy od strony...potem musicie równo.....bla, bla, bla.....jak zaczął, to się za głowę chwyciłam, -ja: no, ale my nigdy takich rzeczy nie robiliśmy, na pewno spiep...., a to przecierz salon, kuchnia, miejsca reprezentatywne domu, musi być pięknie -on: no tak, no i trochę czasu wam to zajmie.. - ja: ale przecierz za dwa tygodnie wchodzi stolarz z meblami do kuchni, nie damy rady! -on: no.... - ja: a może ty masz troche czasu wolnego??? - on: hmm...pracuję do .. no nie wiem... - ja: ale my pomożemy - on: no dobra - ja: huuuurrraaa morał: jak dobrze mieć kolegów już szlifujemy kuchnię! To najgorszy etap, ale robimy to przeciez dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniace 27.11.2008 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 A wracając do tynków. Tynki są ładne i gładkie. Mówiłam, że są gładkie? uwierzcie mi, że nie znałam się na tym TEEEEERAZ to są gładkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniace 27.12.2008 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 no i po świętach;)ciesze sie, że były, bo jakaś większa mobilizacja pracy była!!Zdążyliśmy skończyć ściany, kuchnia jest pomalowana kolorkiem, został salon i przedpokój. Gdybym umiała wklejać zdjęcia to bym się pochwaliła;(Może poczytam i znajdę sposób na fotkipozdrawiam forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 02.01.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 najpierw trzeba zrzucić zdjęcia na neta, albo w Onecie, albo Fotosiku. Osobiście wolę Fotosika, jest prosty w obsłudze. Potem klikasz na zdjęciu lewym przyciskiem, wybierasz opcję "właściwości", kopiujesz adres url. Zeby wrzucić zdjęcie tutaj, klikasz na img, wklejasz adres i znów klikasz na img. Bez przerw. Img ma być na początku i na końcu adresu. Mam nadzieję, że w miarę jasno napisałam, bo karmię małą i to tak mi teraz nieporęcznie czekam na zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniace 02.01.2009 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Dzięki Aniu Twoje poddasze podglądam od dawna:P super jak tylko będę miaa więcej czasu to popróbuję z tymi fotkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts