Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

chcę samemu zrobić w piwnicy w łazience instalację wodną, zrobię ją w plastiku, przykręcaną do ściany, jest umywalka, prysznic, bojler elektryczny, toaleta, widziałem że można zrobić to korzystając z gotowych złączek platkikowych łączonych klejem - i teraz mam pytanie, czy macie jakieś linki do podstaw montażu, jakiś poradnik z początkami i jakie narzędzia warto mieć
https://forum.murator.pl/topic/111615-jak-samemu-wykona%C4%87-inst-wod-w-%C5%82azience-w-plastiku-natynku/

normalnie masz zmywacz i klej smarujesz zmywaczem kształtek(w srodoku) oraz rurke na zewnatrz potem to samo klejem, wkładasz, okrecasz aby klej sie rozprowadził i ustawiasz porzadany kat i sklejone.proste jak drut.

Ten klejony system to jest totalne dno... Ja bym z tym nie ryzykował bo szkoda późniejszy płytek :( Hmm... Samemu to najlepiej zrób to w jakim systemie alupex... Wypożycz zaciskarke z hurtowni skąd będziesz brał rury i kształtki i już :)

A sama robota w tym nie jest zbyt skomplikowana :) aha.. tj system zaprasowywany :)

Pozdr.

chcę samemu zrobić w piwnicy w łazience instalację wodną, zrobię ją w plastiku, przykręcaną do ściany, jest umywalka, prysznic, bojler elektryczny, toaleta, widziałem że można zrobić to korzystając z gotowych złączek platkikowych łączonych klejem - i teraz mam pytanie, czy macie jakieś linki do podstaw montażu, jakiś poradnik z początkami i jakie narzędzia warto mieć

Nie ma chyba prostszego systemu niż hepworth http://www.rurex.pl/hepworth.html

Narzędzia jakie musisz posiadać to :

- miarka

- nóż (specjalny do cięcia rury koszt około 30zł ).

System bardzo nie lubiany przez ekipy hydrauliczne , powód :

jak klient zobaczy jak to się robi to nie chce płacić tyle co za normalą technologię .

dokładnie chodzi mi o jakąś taniochę, bo za rok jak będzie remont to ta instalacja zostanie wywalona, robiłbym w stali ale chyba teraz to wyjdzie drożej niż plastik klejony, jak myślicie ?

ja robiłem własnoręcznie - zgrzewane

robota prosta miła i przyjemna

wszystkiego "potrzebnego" dowiedziałem się od gościa co wypożyczał zgrzewarkę (i sprzedawał rury)

przymierzasz na długość, docinasz i zgrzewasz - prościzna

ja robiłem własnoręcznie - zgrzewane

robota prosta miła i przyjemna

wszystkiego "potrzebnego" dowiedziałem się od gościa co wypożyczał zgrzewarkę (i sprzedawał rury)

przymierzasz na długość, docinasz i zgrzewasz - prościzna

ps. po dwóch latach nadal nie cieknie.... ;-

sprzedawca w castoramie polecał jeszcze system PAX (czy PEX) jest to gięty przewód aluminiowy w osłonce z platiku, mozną go giąć o 90 stopni, złaczki drogie ale metalowe i wielokrotnego użytku, i montuje się je na wcisk do rurki i zakręcanie, prawie jak wąż ogrodowy, nadaje się do 95 stopni celsjusza, facet mówił że może złaczki są droższe ale metr jest po 2 zł

tu jest trochę o nich:

http://www.purmo.com/pl/products/1728.htm

Ja tam robiłem w systemie KISAN czy jak to się pisze

Generalnie tradycyjnie skręcasz wszystko do kupy żadnego klejenia zgrzewania cudowania. Brzeszczot żaba lub Francuz + pakuły

Lub Zaciskasz - zaciskarkę wypożyczasz za friko - nie da się tego spieprzyć robota miodzio - Instalację w 3 łazienkach w 2 dni sam wykonałem :D

Na pochybel hydraulikowi :D

sprzedawca w castoramie polecał jeszcze system PAX (czy PEX) jest to gięty przewód aluminiowy w osłonce z platiku, mozną go giąć o 90 stopni, złaczki drogie ale metalowe i wielokrotnego użytku, i montuje się je na wcisk do rurki i zakręcanie, prawie jak wąż ogrodowy, nadaje się do 95 stopni celsjusza, facet mówił że może złaczki są droższe ale metr jest po 2 zł

tu jest trochę o nich:

http://www.purmo.com/pl/products/1728.htm

W necie złączki kupisz za połowę ceny z Castoramy, rurę też sporo taniej. To nie jest "przewód" aluminiowy tylko z PE a aluminium ułatwa gięcie i stanowi barierę antydyfuzyjną. Dzięki możliwości gięcia jest mniej łączeń (zależy to od konkretnego przypadku). Do montażu potrzeba nożyc kalibratora i klucza do dokręcania złączek.

Gięcie rur Pex-Al-Pex należy wykonywać przy pomocy specjalnej sprężyny najlepiej zewnętrznej. Inaczej można załamać rurę. Sprężyna umożliwia wykonanie gięcia o promieniu nawet zaledwie kilku centymetrów.
W necie złączki kupisz za połowę ceny z Castoramy, rurę też sporo taniej. To nie jest "przewód" aluminiowy tylko z PE a aluminium ułatwa gięcie i stanowi barierę antydyfuzyjną. Dzięki możliwości gięcia jest mniej łączeń (zależy to od konkretnego przypadku). Do montażu potrzeba nożyc kalibratora i klucza do dokręcania złączek.

na allegro ? czy gdzieś indziej ? bo jako, że u mnie będzie to rozwiązanie tymczasowe więc jakość nie musi być kosmiczna a najzwyczajniej dobra (jestem z wrocławia)

Może być i na allegro. Ja kupowałem w hurtowni ale też wystawiają sie na allegro. Co do jakości -ja akurat nic do zarzucenia nie mam zresztą nie jest to jakaś kosmiczna technologia - zwykły mosiężny poniklowany i obrobiony odlew.