Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zewn?trzne parapety

krzysztofh

Recommended Posts

Jaki robicie parapety zewnętrzne?

Na razie mam stan surowy i w przyszłym roku planuję tynki i okna.

Obecnie mieszkam w bloku i mam blaszane parapety. Jak pada deszcz wkurza mnie to bębnienie o parapety.

Co można dać poza blachą i kształtkami klinkierowymi bo na nie chyba się nie zdecyduję (nie podoba mi się takie rozwiązanie).

• 2 months później...

Ciekawym i w sumie niedrogim sposobem na wykonanie zewnętrznego parapetu jest wykorzystanie spesjanych ceramicznych płytek parapetowych. Mają kapinos, nic nie dudni w czasie deszczu i są baddzo estetyczne. Koszt (samych płytek) to od 30 zł z mb, średnio 45-50 zł. Ja prawdopodobnie tak właśnie zrobię.

Pozdrawiam

Gość Karol N.
Jaki robicie parapety zewnętrzne?

Na razie mam stan surowy i w przyszłym roku planuję tynki i okna.

Obecnie mieszkam w bloku i mam blaszane parapety. Jak pada deszcz wkurza mnie to bębnienie o parapety.

Co można dać poza blachą i kształtkami klinkierowymi bo na nie chyba się nie zdecyduję (nie podoba mi się takie rozwiązanie).

Zakladalem dwa razy. Raz plastykowe biale i po czasie je wywalilismy. Cena okolo ok. 300 zl. Nastepnie granitowe cena ok. 600 zl (300 zl/m2) i musze stwierdzic zgodnie z zona co nam sie nie czesto zdarza, ze to jest to.

Karol N.

• 5 years później...

Blaszany parapet dudni podczas deszczu, gdy nie ma, lub ma słaby podkład. Nie będzie dudniło gdy:

-na styropian pujdzie klej do siadki, ze spadkiem i równo położony

-na tak przygotowany podkład parapet kleimy na klej montażowy lub enkolit(klej do blach)

-ważne jest aby klej rozprowadzony został na całej powierzchni parpetu równomiernie

-prawie jak marmur:) ale zdecydowanie taniej

pozdrawiam