Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian pod podłogówką - 15 cm

tamtu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam 8 cm styropianu, w projekcie było 5cm. Podłoga usiadła około 3mm. i to dopiero po roku. Widze to bo mam w jednym z pokoi zrobione cokoły z płytek

A skąd pewność, że to usiadł styropian, a nie grunt?

Nie strasz :o

Jak po roku to chyba nie jest tak źle. Rozbawia mnie jak osoby, które jeszcze nawet się nie wprowadziły i twierdzą, że u nich jest bardzo dobrze bo nic nie osiadło.

Ja mam 8 cm styropianu, w projekcie było 5cm. Podłoga usiadła około 3mm. i to dopiero po roku. Widze to bo mam w jednym z pokoi zrobione cokoły z płytek

no i u mnie też tam gdzie mam cokół to trochę siadło bo cokół odkleił się od płytek.

I co zrobić z tym fantem?

Planuję latem tą szparę zarobić fugą, ale nie wiem, czy może wlać tam rzadkiego cementu i dopiero zafugować?

Co radzicie?

no i u mnie też tam gdzie mam cokół to trochę siadło bo cokół odkleił się od płytek.

Planuję latem tą szparę zarobić fugą, ale nie wiem, czy może wlać tam rzadkiego cementu i dopiero zafugować?

Co radzicie?

Myśle że problem ten dotyka wielu ludzi, przy nowo wybudowanym domu nic nie widać usterki zaczynają się po 2,3 latach i więcej. Oto cytat który znalazłem na forum w internecie

Z mojego doświadczenia - ubiłem 30 cm piasku wibratorem, położyłem chudy beton, folię, styropian, wylewka właściwa. Po dwóch latach od zamieszkania miejscami podłoga "siadła" 5 - 8 mm.

Powstałą szczeline chce wypełnić silikonem

Nie strasz :o

Jak po roku to chyba nie jest tak źle. Rozbawia mnie jak osoby, które jeszcze nawet się nie wprowadziły i twierdzą, że u nich jest bardzo dobrze bo nic nie osiadło.

Uściślam prawie po 2 latach :wink:

Co radzicie?

Myśle że problem ten dotyka wielu ludzi, przy nowo wybudowanym domu nic nie widać usterki zaczynają się po 2,3 latach i więcej. Oto cytat który znalazłem na forum w internecie

Z mojego doświadczenia - ubiłem 30 cm piasku wibratorem, położyłem chudy beton, folię, styropian, wylewka właściwa. Po dwóch latach od zamieszkania miejscami podłoga "siadła" 5 - 8 mm.

najlepszy to ten wibrator. :lol:

Co radzicie?

najlepszy to ten wibrator. :lol:

:D :D :wink:

Sądzę, że to jednak siada styropian. Grunt pod pierwszą wylewką zagęściłem stopą (skoczkiem) - on ubija głęboko i dobrze. Podłoga usiadła mi tylko tam gdzie mam podłogówkę a więc jest ciepło. W salonie mam parkiet i nie ma oznak obniżenia. Pamiętacie kiedyś była taka moda na przyklejanie płyt "ozdobnych" ze styropianu na sufity. Można było przykleić szczelnie bok do boku, a i tak po kilku miesiącach robiły się szczeliny. To od gorącego powietrza pod sufitem. Sądzę, że mamy doczynienia z tym zjawiskiem pod posadzką, dodatkowo ta jakość syropianu...

Sądzę, że to jednak siada styropian. Grunt pod pierwszą wylewką zagęściłem stopą (skoczkiem) - on ubija głęboko i dobrze. Podłoga usiadła mi tylko tam gdzie mam podłogówkę a więc jest ciepło. W salonie mam parkiet i nie ma oznak obniżenia. Pamiętacie kiedyś była taka moda na przyklejanie płyt "ozdobnych" ze styropianu na sufity. Można było przykleić szczelnie bok do boku, a i tak po kilku miesiącach robiły się szczeliny. To od gorącego powietrza pod sufitem. Sądzę, że mamy doczynienia z tym zjawiskiem pod posadzką, dodatkowo ta jakość syropianu...

izolacja fundamentow, pod pierwsza wylewke a ta ze zbrojeniem i na to, kolejna izolacja juz dla oddzielenia podlogowki i ta moze byc ciensza, ciaglosc izolacji fundament - elewacja.

• 3 months później...

Witam wszystkich.

Jestem przed generalnym remontem domu i mam mieć zamontowane ogrzewanie podłogowe elektryczne.Zastanawiam się jak najlepiej zrobić tą podłogę,ponieważ opinie fachowców są różne.

Z tego co tu przeczytałam,wyciągnęłam wniosek,że najtrwalszą podłogę trzeba zrobić następująco:

1.Ubić grunt ubijakiem

2.Folia budowlana

3.Chudy beton 10 cm,równy

4.folia

5.styropian 5 cm

6.wylewka cienka,zbrojona

7.styropian 10 cm

8.ekran(folia aluminiowa)

9.wylewka cienka,zbrojona siatką (fi4)

10.Kable grzejne

11.beton 12 cm (akumulacyjny)

12.terakota

Bardzo proszę o konstruktywne i rzeczowe uwagi i porady.

• 3 weeks później...

A po wuja ten beton między warstwami styropianu, – co on tam generuje poza zbytecznymi kosztami i kłopotem podczas układania

Ponadto powinieneś pod warstwę betonu kładzionego na warstwę izolacji termicznej zawsze położyć folię, która zabezpiecza przed dostaniem się wody z wylewki w głębsze warstwy izolacji.

„6.wylewka cienka,zbrojona” to minimum 40-50mm – Lepiej zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na dobry elastyczny klej do planowanej wyżej terakoty

Prace będą wykonywane na wiosnę, mam już wykonawców zarówno wylewki jak i hydraulika, który zrobi całą instalację wodną i c.o. (2 różne firmy)

W trakcie rozmowy z wykonawcą podłogówki wyszło, że rzeczywiście tego styropianu jest sporo. Pan może położyć cały styropian - będzie tego 2 warstwy, ale jego zdaniem lepiej byłoby (biorąc po uwagę duży zapas) najpierw połozyć 1 warstwę styropianu, zalać cienką warstwą wylewki, a dopiero na tym układać styropian z folią do podłogówki.

No i jak, za trzy tygodnie lato, więc już pewnie skończone? na co się zdecydowaliście?

Zgodnie z tym co już ustaliłem (głównie na forum) 6 to za mało na 15 styro i wykonawcy tego nie polecają, a niektórzy o ile wiem nie podejma się takiego zlecenia.

To wykonawcy bo np. mój architekt bez mrugniecia zaprojektował 20cm styro pod 6 cm wylewki....

Faktycznie bezwładność rośnie, ale kiedy to stanowi problem? W dużym uproszczeniu raz na jesieni i raz na wiosnę, kiedy chcesz to wyłaczyć. No chyba, że chcesz istotnie róznicować temperaturę w ciągu doby... Poza tym na 15 styro zaleca sie ok 8-9cm wylewki, nie 12

PS.przepraszam janzar`a za przekręcenie jego nicka. Sorry, to z pośpiechu.

Zgodnie z tym co już ustaliłem (głównie na forum) 6 to za mało na 15 styro i wykonawcy tego nie polecają, a niektórzy o ile wiem nie podejma się takiego zlecenia.

To wykonawcy bo np. mój architekt bez mrugniecia zaprojektował 20cm styro pod 6 cm wylewki....

Faktycznie bezwładność rośnie, ale kiedy to stanowi problem? W dużym uproszczeniu raz na jesieni i raz na wiosnę, kiedy chcesz to wyłaczyć. No chyba, że chcesz istotnie róznicować temperaturę w ciągu doby... Poza tym na 15 styro zaleca sie ok 8-9cm wylewki, nie 12

PS.przepraszam janzar`a za przekręcenie jego nicka. Sorry, to z pośpiechu.

A w tym wątku jakby inne opinie :o

http://forum.muratordom.pl/20-cm-styro-na-podlogi-jak-gruba-zrobic-wylewke,t160128.htm