Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wełna mity i błędy zalecane przez producentów

locust

Recommended Posts

No chyba faktycznie jesteś przewrażliwiony.... :o

Ja mam halogeny w płycie wiórowej i nic się nie dzieje - t za mała do zapłonu.

LEDy to ciekawa alternatywa, ale niech mi ktoś powie jaka jest równowartość Watażu pomiędzy LED a halogen, tak jak na przykład pomiędzy:

świetlówka energooszczędna 21W = żarówka zwykła 100W

Innymi słowy - jak mocno może LED świecić?

Pod podbitką mam ledy 24 diody coś około 1,5 wat jedna żarówka w sumie na podbitce 11 szt, barwa zbliżona do naturalnego światła ( chciałem takie bo będe mieć tynk w wżółtych barwach) efekt oczywiście nie taki jak z żarówki halogenowej ale igły pod domem szukać nie będe, kluczyki od samochodu już szukałem i zanalzłem :D . W domu w kuchni zainstalowane 6 szt takie cuda http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=473225787, i jestem zadowolony , moc takiej żarówki to w przybliżeniu 35-40 wat żarowka halogenowa, moc którą pobiera to 3,5 wat szt. Polecam jak na razie te żarówki ,bezproblemowa, nie nagrzewa się. Mam jeszcze takie żarówki zamontowane w łazience, przedpokoju

Co do nagrzewania się halogenowych żarowek to mam jeden taki punkt w domu w okapie kuchennym cały ze stali, po 15 min od ich włączenia idzie się poparzyć

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a zrobcie sobie zamiast rigipsow normalny 'strop' betonowy nie peka trwalszy itd itp

Na skosach????? Możesz rozwinąć?

Tak, tak... Można, można... Można skosy, jak "lany strop", można płyty żelbetowe lub inne stropowe... wiedziałem też skosy, jak strop Ackermana zrobione...

I nie jest to złym rozwiązaniem...

3 sasiadow moich tak robilo kratka z drutu np. fi 10 suchy beton wylany z pompy pozniej tylko zatarty paca z drewna - cos na lata te rigipsy to sobie wsadzcie pozniej tylko tynk i gotowe pozar sie nie chwyci nie speka i powiedzial bym ze tansze wykonanie mam chyba gdzies zdjecia z realizacji jak to robili to moge pokazac

Oba te materiały bez problemu

przepuszczają ciepło w postaci promieniowania.

Jakoś tak nikt tego nie rozwinął. Jestem bardzo ciekaw co z tego wynika.

Czy powinno się w takim razie stosować folie odbijające promieniowanie, czy może płyty gipsowe wystarczą żeby nic nam poprzez promieniowanie nie uciekło?

• 3 weeks później...

Hey.

Takie pytanie,ułozona wełna miedzy krokwiami,teraz czas na druga warstwe i stelaż.

Poniewaz połowe poddasza ocieplalem sam i układałem druga warstwe w płytach,ale było tak,ze mialem juz zrobione profile i musialem docinac wełne,tak zeby weszla miedzy ES-y,potem dokładac ta scinki itd.

Generalnie,wiem ze to sporo zabawy i jak przyjda "fachowcy" to juz mi tego za dokladnie nie zrobia.

Wymyslilem wiec cos takiego,ze przychodza,przykrecaja profile UD,przykrecaja ES-y,nie montujac CD i wtedy nabijaja welne z rolki na koncowki Es-ow,potem przykrecaja CD i temat zalatwiony.Dobry pomysl??

pozdrawiam

PS sposob z dobiciem łaty prostopadle do krokwi,moze jest i dobry,ale i tak mamy mostek wszedzie tam gdzie łata styka sie z krokwia