Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ADELA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spostrzegawczy jesteś Kriss. :D Jest jeden komin i ma dwa kanały wentylacyjne - piwnica i salon oraz dwa kanały dymowe - do pieca CO i kominka. Poza tym pozostałe pomieszczenia połączone są pustakami wentylacyjnymi z trzema kominkami wentylacyjnymi, które może słabo widać na zdjęciach. Takie rozwiązanie było o wiele tańsze od budowy kominów wentylacyjnych z cegły.

Kriss - czy możesz coś doradzić odnośnie bramy garażowej i drzwi wejściowych (zastanawiamy się nad rezygnacją z naświetla - zamiast tego okienko.

Hej!

Anrami dzięki za pomoc przy wklejaniu zdjęć, wypróbuję i zobaczymy czy się uda.

AndrewB bardzo fajnie wygląda twoja blachodachówka, i też zazdroszczę Ci piwnicy, bo my tyle ton piasku wsypaliśmy do środka, że bez problemu moglibyśmy zrobić piwnicę, ale mówi się trudno.

Działkę też mamy ponad 11 arów, jest prostokątna i zupełnie goła. U Ciebie to już cały lasek rośnie, ale na wiosnę zamierzamy też posadzić kilka drzewek - tylko jeszcze nie wiem jakich.

Kriss możesz wkleić trochę większe fotki kuchni, bo na tych małych nie bardzo widać zastosowane rozwiązanie.

Pozdrawiam. :D

Witam,

AndrewB ja właśnie mam takie przeszklenie w formie okna, typu fix-nie otwierane.

http://foto0.m.onet.pl/_m/9778698fee1868eaa0ae2ac0b651b648,5,19,0.jpg

Co do bramy to mogę jedynie podpowiedzieć że można wyrwać u "Wiśniewskiego" do 13% rabatu.

Co do kuchni to staram się zamieścić większą fotkę:

http://foto0.m.onet.pl/_m/2981cd372bf9b6022def1f4b9970b7d6,5,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/4693e20335f80521c2b8ab5d6fc59945,5,19,0.jpg

Kriss sorki to ja wkleiłam twoje zdjecie :oops: ale to moze :wink: i dobrze bo nowe fotki sa w deche, przestrzeń w holu jest ogromna , sory ze sie tak zachwycam rzeczami które dla was moze sa oczywiste ,ale nie widziałam adeli na zywo i wyobrazenie sobie przestrzeni dla kogos kto buduje pierwszy raz to nie lada gratka, np : toaleta na dole,jak by to nie było problelu kris wrzuć zdjecie nijak nie widze 3,30 maz chce miec tam prysznic :-?

Andrew wszystko widać kawał masz tej piwnicy ja na tej scianie mam dodatkowe okno w salonie , a ty kiedy spodziewasz sie okien , bo teraz nie robisz chyba nic w srodku ?

Dziasiaj byłam na budowie tam widze tylko stemple i zalany strop i nagle zagladam tu i co widze gotowe domy nawet kafelki cisnie mi sie na usta jedno zdanie "chce dach" i to piorunem :-?

Kriss naprawdę super rozwiązałeś połączenie kuchni z salonem. Widać ogromną przestrzeń i w przedpokoju jest mnóstwo światła - a to mi się bardzo podoba. :p

Popieram Anrami, wklejaj więcej zdjęć bo widzę, że ty jesteś najdalej z nas budujących. Warto więc podpatrzeć jak masz zrobione wnętrza - oczywiście jeśli zechcesz się z nami nimi podzielić - i nie będziesz miał nic przeciwko zgapieniu co nieco :wink:

Anrami nie martw się u mnie jest tylko ułożony i przykryty folią strop i też las stempli w środku. Byle do wiosny :lol:

np : toaleta na dole,jak by to nie było problelu kris wrzuć zdjecie nijak nie widze 3,30 maz chce miec tam prysznic :-?

postaram się wkleić taką fotkę, tylko że nie mam aktualnej, ale obiecuję najpóżniej w czwartek.. :)

teraz widzę że warto było lekko przesunąć tą ściankę kosztem gospodarczego o 20cm. lecz teraz trzeba sobie radzić z tym co jest... i się udało !(moim zdaniem :D )

A ja wogóle nie mam pomieszczenia gospodarczego...

To faktycznie biedaku utrudni ci zycie :wink: masz przeciez tylko cos koło 100 mk piwnicy jak ty sobie z tym poradzisz :cry: :wink: Nic sie nie boj Andrew jakby co to postawisz dobudówke :lol:

teraz widzę że warto było lekko przesunąć tą ściankę kosztem gospodarczego o 20cm
To tez niezły pomysł moj maz własnie chodzi miedzy stemplami i liczy na kroki jak by moze w ta moze w ta(nie mamy jeszcze scianek dzialowych) Kriss az wstydze sie poprosic :oops: ale wrzuc fotki , moze przjdz sie po domu i tak metr po metrze bedzie szybciej ja w zamian moge ci porobić zdjecia mojego aktualnego mieszkani :wink: :D

pozdrawiam

Ludziska famfary :p ruszamy jutro dalej dach gotowy(tzn. te wszystkie elementy przyjada dociente )panowie jutro dokoncza murki na górze i jedzemy takze za jakis czas wrzuce fotki, oby tylko nie padał reszte panowie mowia ze zniosa .Apropo chyba zecydowalismy sie na kolor dachu bedzie cos takiego:

http://www.braas-polska.com.pl/images/romanska_big2.jpg

trzymajcie kciuki.

Justap a ty ruszasz dalej?

Niestety czekamy na decyzję od kierbuda, czy możemy zalewać strop czy nie :cry: , a on jakoś do tego się nie pali. Niewiem co z tą pogodą będzie? Czy może znowu przyjdzie zima... :cry:

Zazdroszczę wam wszystkim, że dalej coś działacie, choć i my nie próżnujemy tak zupełnie. Rozglądamy się za więźbą dachową i dachówką. Mamy też elektryka, ale nie wiem czy cena za robociznę jest wysoka czy też nie. Możecie powiedzieć ile u was wycenił? Pytanie do Krissa - bo chyba ty masz położoną elektrykę, chyba że jeszcze AndrewB, proszę o opinie. Mój elektryk wycenił robotę na 2200 zł plus materiał. Drogo?

Anrami czy to dachówka ceramiczna czy cementowa? Mogę wiedzieć co to za firma i kolor? Podoba mi się.

Pozdrawiam i trzymam kciuki!!! :D :p

Kriss az wstydze sie poprosic :oops: ale wrzuc fotki...:wink: :D

pozdrawiam

Jakość może nie najlepsza, ale proszę o wybaczenie, zdjęcia robione aparatem z telefonu.

http://foto0.m.onet.pl/_m/f45050e9c0813fc53b6794fb110aef94,5,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/94edb0e99e8e633e29e94d333b8e12d0,5,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/eedb15450414c83a63b4bac4a979792a,5,19,0.jpg

Pytanie do Krissa - bo chyba ty masz położoną elektrykę, chyba że jeszcze ...

Zapłaciłem troszkę mniej za robociznę, jednak robił mi ją elektryk z firmy w której pracowałem, i częściowo materiały wykorzystał własne... :wink:

dzieki serdeczne Kriss ty masz o ile wiecej niz w projekcie (dobrze zrozumiałam ze 20 cmm uciete z pom.gosp.? w takim układzie by mi w zupełności starczyło .

justap byłam dzisiaj zobaczyć ta dachówke , to Brass romańska w czerwieni ,ale w rzeczywstości ne wyglada tak fajnie jak na zdjeciu , znowu mam delemat? :-? , fajnie za to wyglada kolor cegły naturlanie bynajmniej.

Brass ma teraz fajny wypust dachówki która sie nazywa tegalit

http://www.brass.pl/images/tegalit_kolory_spec.jpg

ma tez fajny kolor właśnie w czerwieni ale nie moge jej znalezc w zadnej hurtowni .A nauczona doswiadczeniem najpierw musze zobaczyc dotknąć , bo te kolory troche sie jadnak róznia od tych na zdjeciu.

• 2 weeks później...

Halllllooooo,,,

czyżbyśmy zapadli w sen zimowy ??? Mroźno strasznie....

A na naszym forum strasznie cicho.

zagląda ktoś tu jeszcze?? :roll:

Ja właśnie wróciłem z urlopu :D

dzieki serdeczne Kriss ty masz o ile wiecej niz w projekcie (dobrze zrozumiałam ze 20 cmm uciete z pom.gosp.? w takim układzie by mi w zupełności starczyło .

U mnie jest zgodnie z projektem, ale moim skromnym zdaniem warto lekko powiększyć, np. 20cm.

jetem jestem :) tylko jakos sie wykruszylismy , nie ma o czym pisac bo aura nie dopisuje.U mnie niewiele stawiamy murki na dole i na gorze przy dobrej pogodzie , a tak poza tym to kombinujemy ogrodzenie i czekamy przygotowani na słoneczko 8) kriss a ty to chyba szalejesz w srodku,łazienka wyglada na zamieszkała czy to znaczy ,ze wszystko juz skonczyles?

W sumie to... w środku, jestem na etapie zabudowy kominka, większość staram się robić własnymi siłami, jednak i tak finanse rozkładają mnie na łopatki , ale jakoś powoli,powoli... będzie dobrze.

Kriss a gore tez robiłeś od razu ? bo my sie zastanawiamy czy wykonczyc dół na cacy a gore potem dłubac czy ........? napewno nie damy rady wszystkiego naraz jak sam wiesz jedna przyczyna :-? .