Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ADELA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

Proponuję sprawdzić na jakiej wysokości będziesz podłączać się do komina dymnego i z której strony.

Myśląc o piecu gazowym wiszącym należałoby wejście do komina zrobić jak najwyżej, wtedy możemy podłączyć każdy piec TEORETYCZNIE, bo wejście będzie nad schodami i wtedy "klapa". Jeśli to będzie piec gazowy kondensacyjny stojący to też trzeba przewidzieć dla niego miejsce - zajmuje trochę miejsca, szczególnie zbiornik na wodę.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Justap jestes niezła :o ja tak technicznie nie jestem dobra,nie mam pojecia jak maja isc kominy, ekipa idzie planami zgodnie z projektem, na górze okna zrobia dopiero po tym jak zamkniemy wszystko.Wykonawca twierdzi ze woli wyjac pare dachówek niz myslec czy rano beda czy nie ( bierze odpowiedzialnosc za wszystko jak zwina on odkupuje). jutro jade na budowe to zobacze dokładnie jak to jest pa :)

... to napisz jaką dokumentację trzeba zgromadzić do odbioru, bo mam nadzieję że na jesień też będziemy na swoim :p

Witam,

Z papierologi potrzebowałem:

1. Mapa inwentaryzacyjna 600PLN

2. Oświadczenie kierownika bud. + wszystkie wpisy w dzienniku 300PLN

3. Oświadczenie elektryka + wpis do dziennika.

4. Oświadczenie Mistrza Kominiarza + wpis do dziennika.

5. Pozwolenie na Budowę.

6. Zgłoszenie rozpoczęcia robót.

7. Do wglądu, umowy z ZEWT oraz Gazownictwa.

8. Dokument poświadczający nadanie numeru porządkowego (adresu).

To może jak jesteś już tak daleko to wkleisz trochę zdjęć Adeli, oczywiście jeśli to nie problem :p

Zapraszam do Albumu, jest kilka fotek natomiast bardziej świeże dopiero muszę wykonać:

http://foto.onet.pl/744hm,c48gcgtwzcgw

A tak poza tym to rośnie mi już obrońca dobytku...

http://foto1.m.onet.pl/_m/41403fdfd3cbc39ee770186bfdb222a9,5,19,0.jpg

Chciałbym zasięgnąć waszego zdania na temat wykończeń hydraulicznych. Na jaki sposób ogrzewania zdecydowaliście się i jakie są koszty wykonania takiej instalacji.

Bo stale mówię sobie, że nie dam się naciągnąć: to na koszty, to na jakość wykonania i ciągle się mi nie udaje uniknąć wpadki. (Jak na przykładzie stolarki okiennej o której już pisałem i wielu innych.)

Obenie dostałem wycenę prac hydraulicznych z materiałami (bez pieca gazowego) na 20 000. Dół chciałbym ogrzewanie podłogowe, na górze kaloryfery aluminiowe zasilane dołem ze ściany.

Wiem, że kolega niedawno wykańczał dom o podobnym metrażu i też dostał różne wyceny od 7 000 do 20 000. Oczywiście wybrał najtańszą ofertę i widzę, że robota nie jest ostatnia. Czy to normalne, że mamy taką rozpiętość cenową?

Jeśli możecie to napiszcie o waszym doświadczeniu z hydraulikiem.

PS. Czy wejście do kanału dymnego, od pieca gazowego, też wam wyszedł nad schodami?

Pozdrawiam

Witam,

ja się zdecydowałem na gaz ziemny, wyceny również miałem bardzo zróżnicowane. Jednak jak zawsze trzeba troszkę je wypośrodkować. Najbardziej szczegółową miałem na 34 tyś. natomiast materiały kosztowały mnie około 18 tyś, robocizna własna, wbrew pozorom nie jest to bardzo skomplikowane. W tym temacie możesz znacznie negocjować ceny. marża potrafi być prawie dwukrotna. Podłogówkę mam w kuchni, łazienkach oraz w wiatrołapie i awaryjnie grzejniki w każdym pomieszczeniu.

Wejście spalin do komina wymierzyliśmy żeby było lekko pod schodami żelbetowymi. Również pod schody zmieściłem hydrofor.

:roll:

gratulacje ,okna sliczne jednak co brąz to brąz , my niestety :cry: musieliśmy zrezygnowac z brązu i cały czas sie miotam czy to była dobra decyzja . Okna już są ale czekamy na rolety bedą montowane razem w piątek Andrew możesz szaleć w srodku :D powoli cie dogonie :wink: myśle...............................?

Witam!

Po pierwsze to dzięki Kriss za zdjęcia. :D

Anrami - fajnie że jesteś już tak daleko.

AdrewB super okna, my też o takich myślimy.

Po drugie: HURRAAAA!!!!

Mamy zalany strop i wyciągnięte ścianki do góry, a za tydzień przychodzi cieśla. Nareszcie coś się będzie działo. No i pogoda robi się niezła.

A po trzecie, czwarte ....... to wspaniale oglądać swój wymarzony dom jak rośnie w oczach. Myślę, że inni też tak sądzą. :-?

Może niedługo załączę jakieś fotki.

Pozdrawiam wszystkich Adelowiczów. :p :D

Dobrej nocki.

Drodzy Forumowicze!

Trzy tygodnie temu zaczęliśmy budowę Adeli, taraz stoi już parter. Byłam więc obejrzeć pomieszczenia i jestem przerażona, kuchnia wydaje się bardzo mała i nie obstawna, chociaż zrezygnowaliśmy z wyjścia na taras i zostało zamurowane.Gdzie postawić lodówkę? Okno w kuchni jest prawie na całą jedną ścianę więc tam meble mogą byc postawione tylko na dole. Ratunku! Bardzo was proszę jeśli ktoś byłby taki dobry i przesłał mi swoje zdjęcia jeśli urządził już kuchnię i napisał czy naprawdę jest taka mała i niefunkcjonalna? Przecież ja najwięcej czasu spędzam w kuchni i chciałabym aby była wygodna a zarazem ładna.

Z góry dziękuję!

jestem przerażona, kuchnia wydaje się bardzo mała i nie obstawna, chociaż zrezygnowaliśmy z wyjścia na taras i zostało zamurowane.Gdzie postawić lodówkę? Okno w kuchni jest prawie na całą jedną ścianę więc tam meble mogą byc postawione tylko na dole.

niestety jest mała i nie bardzo ustawna ,ty zyskasz ta przestrzeń przy wyjściu na taras ja nie mam tej możliwości bo okno mam i do tego mam spiżarke w kuchni na ścianie przeciwniej do okna tarasowego mam do niej wejście ,ale plan mam jak ja zrobic jak tylko nabierze kształtów wrzucę fotki :D

Witam grupę Adelowiczów ;)

Mam pytanie.

Czy ktoś z Was buduje może Adelę ale z podwójnym garażem?

Jeżeli tak, to może jakieś zdjęcia wrzucić (zastanawiam się nad taką przeróbką, ale nie wiem, czy domek nie straci uroku)

A może jest jakaś Adela z powiększonym garażem do obejrzenia gdzieś niedaleko Warszawy?

Łukasz