Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ADELA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No cóż projekt rzeczywiście ma pewne hm...mankamenty :evil:(Archipelag teraz sprzedaje już poprawioną wersję) , ale dla dobrego fachowca to nie powinien być problem. Co do wymiarów więźby to po prostu dałem wykonawcy projekt i siatkę rzeczywistych wymiarów domu( trochę różnią się od tych z projektu...) a on zamówił drewno na więźbę-jak dotąd nie było żadnych problemów z wymiarami, odpady drewna są minimalne.

A co do salonu może to kwestia innych oczekiwań , ale wydaje mi się że 36m2(dodałem wykusz) to całkiem sporo :lol:

P.S. zazdroszczę Ci tej Adelki za płotem, ja o wielu czasem istotnych szczegółach dowiaduję sie dopiero w trakcie budowy :cry:

pozdrawiam krzysiek

Niedociagniecia dotyczą głównie zwymiarowania projektu, miejscami trudno znaleźć potrzebne wymiary i generalnie projekt jest dość kiepsko rozrysowany-przydałoby się kilka dodatkowych rysunków np. dodatkowe przekroje, ale jak już pisałem Archipelag sprzedaje teraz poprawioną wersję projektu i tam jest już lepiej. Jeśli na waszym projekcie znajdziecie wszystkie wymiary balkonu ,a kanały wentylacyjne w kuchni znajdują sie od strony holu a nie okna tzn. że macie poprawioną wersję, ale nawet z tą starą można sobie poradzić trzeba tylko lekko uważać żeby nie schrzanić stropu nad pomieszczeniem gospodarczym. Co do kosztów to można znaleźć dużo tańsze domy o podobnej powierzchni, to głównie kwestia dachu i okien. Dach Adeli w zależności od kosztów robocizny i rodzaju pokrycia wiąże się z wydaniem kwoty z przedziału 35-50tys. zł. do tego same tylko okna połaciowe jakieś 8-9 tys. Reszta okien również do najtanszych nie należy-duże powierzchnie i łuki...., ale moim zdaniem Adela jest warta tych pieniędzy

Witam serdecznie

Trzy tygodnie temu kupiłem "Adelkę". Ku mojejej rozpaczy gmina zmieniła mi warunki zabudowy i świeżo kupiony, wyselekcjonowany projekt po prostu nie mieści się na mojej działce.

Sprzedam projekt "Adela" z pozwoleniem na rozbudowanie garażu na dwustanowiskowy z 50 zł rabatem.

http://www.archipelag.pl/domek-rzuty.php?KatID=3990500&ProjID=359

email: [email protected]

jestem pod wrażeniem. To naprawdę duży dom. Czy zmieniłeś jakieś elementy w dachu, np. bawole okno, dachówkę, rozstaw krokiew?

W tej chwili jestem pod murem. Muszę szybko zdecydować jak będzie wyglądał dom z zewnątrz. Na projekcie są elementy klinkierowe. Jak rozwiązałeś ten element. Z czego zrobiłeś kolumny na tarasie? Czym będziesz wykańczał elewację? Czy wybrałeś rozwiązanie z tarasem i 45cm podsypką pod niego?

Rzeczywiscie Adela jest sopora, ale raczej nie ma tam zbędnych przestrzeni. Co do zmian w projekcie to zrobiłem ich sporo, przede wszystkim dodałem wykusz i uważam że bez niego Adela wyglądała by dużo gorzej zarówno z zewnatrz jak i od wewnatrz.Jeśli chodzi o dach to zrezygnowałem z bawolego oka na rzecz okna połaciowego, robię tylko jedno okno połaciowe w łazience na górze i dodaje okno połaciowe do najwiekszej sypialni . Pokrycie będzie z blachodachówki(Plannja Royal brązowa)-uważam że dla kogoś kto nie lubi "naturalnie zielonych" dachów i nie może sobie pozwolić na dobrej jakosci ceramikę dobra blacha jest najleprzym rozwiązaniem.Jeśli chodzi o rozstaw krokwi to nawet nie wiem czy został zmieniony :oops: , ale mam ekipę od dachu której ufam bardziej niż projektantowi Adeli, natomiast wprowadzili pewne zmiany w konstrukcji więźby które spowodowały że będę miał całkiem pokaźny strych. Przyznam szczerze że jesli chodzi o elewację to sam jeszcze nie wiem jak bedzie wyglądała, ale raczej zrezygnuję z kolumienek na elewacji frontowej i klinkieru na scianie kuchennej.Słup na tarasie zrobiony jest ze zwykłej cegły w śroku ma " wkładkę" z betonu , wykończę go klinkierem lub piaskowcem. Sam taras dużo mniejszy niż w projekcie ,ale tak jak w projekcie z podsypką

pozdrawiam krzysiek

sprawę wykończenia podmurówki mam już załatwioną. Murarz nie zostawił miejsca na okładzinę z kostki czy klinkieru tak więc pozostaje okładzina z płytek klinkierowych - może będzie taniej?

W którym miejscu zrobiłeś ten wykusz? Czy mieszczenie w ten sposób powiększyło się?

Czy planujesz już budowę kominka? A może ogrzewania kominkowego?

pozdrawiam Czarek

Wykusz zrobiłem w salonie dokładnie pod oknami(drzwiami balkonowymi ) pokoi na górze, dzieki temu zyskałem balkon dla górnych pokoi ,powiększyłem powierzchnię salonu i nadałam mu dużo ciekawszego kształtu .(dodam zaraz jakies zdjęcie do albumu)

kominek oczywiscie musi być :D , ogrzewanie kominkowe też planuję zrobić, ale nie moge sie zdecydować czy robic rozprowadzenie powietrza czy płaszcz wodny, jak na razie bliższy jestem tego pierwszego rozwiązania

pozdrawiam krzysiek

Dodałem kilka zdjęć salonu,chwilowo nie mam leprzych, z tym telewizorem to rzeczywiscie trudno powiedziec aby w salonie było miejsce które jest stworzone dla telewizora, ale też bez przesady znajdzie się na niego jakieś miejsce.Generalnie jesli to dla kogos jest priorytet to wystarczy zrezygnować z drzwi pomiedzy kuchnia i salonem i miejsce na telewizor jak ulał, ale osobiście nie wybrałem tego rozwiazania.

Taras i cały dom będę podsypywał, ale nie zbyt wysoko, tak że taras pewnie zostanie na małym podwyzszeniu, zresztą zobacze jeszcze jak to będzie wyglądało.

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=28359&q=adela%202&k=2

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=28195&grupa=0&kat=2&a=handar

pozdrawiam krzysiek

myślę, że dobrze zrobiłeś z tym salonem. Na zdjęciach ma więcej przestrzeni. Nie wiem czy zdobędę się na przeróbki własnego projektu, a miałem tyle pomyslów. W tej chwili stoją już fundamenty około 1,5 m i trzebaby było trochę angażować ludzi - projektant, murarz itd. a efekt końcowy nie pewny. Mam jeszcze zimę na przemyślenia. Może ktoś "doradzi" i coś zmienimy. Na razie chciałbym wiedzieć czy ten dom jest duży. Rysunki, zdjęcia nie oddają dobrze przestrzeni.

Pozdrawiam Czarek

hej,

kilka nowych zdjeć;

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=28359&q=adela%202&k=2

Duży czy mały-zależy z czym porównywać, ja myśle że Adela jest średniej wielkosci domem. Na pewno nie jest mała, ale też nie można powiedzieć że pomieszczenia i ogólnie dom są zbyt duże

pozdrawiam krzysiek