wilanowski1 02.11.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 AndrewB brama faktycznie otwiera sie tak jak chciałam. Wklejam zdjęcie, to może lepiej będzie widać. http://images27.fotosik.pl/105/df9f916874a2431cmed.jpg. Jeśli chodzi o drzwi to skrzydło ma 100 cm, naświetle boczne 50 cm, a naświetle górne 30 cm. Cena 3.500 z montażem. Trochę kolor jaśniejszy niż okna, ale myślę że z czasem trochę ściemnieją i będą bardziej podobne do okien i bramy garażowej. AndrewB ale Ty napisz co u Ciebie nowego. Nic nie piszesz tylko chwalisz innych. Może Ty wkleisz jakieś zdjęcia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrewB 02.11.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 E tam...Nie mam czym się chwalić....pozostały mi już w tym roku tylko porządki po tynkach i posadzkach....reszta robót dopiero na wiosnę...No mąż może jeszcze ociepli poddasze, a jak pogoda będzie sprzyjać to może i taras zostanie zalany.... Ja bym bardzo chciała, ale aura pokaże.... A co do zdjęć....to mogę "pochwalić się' tylko "gołymi" pomieszczeniami..... Pozdrowienia P.S. Ogrodzenie w zbliżeniu jeszcze ładniejsze. A czapki na słupkach masz czarne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilanowski1 02.11.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 AndrewB nie bądź taka skromna tylko pokazuj fotki Adeli ze środka. Ja tak bardzo chciała bym mieć już tynki, więc z miłą chęcią popatrzę jak jest u Ciebie. Czapki na słupkach były robione ręcznie z betonu i dodany do nich barwnik czarny, taki sam jak do fugi miedzy cegłami w ogrodzeniu. Na pewno z jakimś czasem zblakną, ale jak patrzyliśmy ceny gotowych czapek to nas trochę przeraziło i sami zrobiliśmy. Wyszło dużo taniej (koszt czapek to 200 zł, a gotowe w sklepie jak oglądaliśmy najtańsze to ok. 1000 zł).A Ciebie ile kosztowały czapki, bo widzę że masz. Wszędzie trzeba szukać oszczędności bo kasy coraz mniej. Jak podliczyłam ile wydaliśmy do tej pory na budowę to aż sie przeraziłam. Nie myślałam, że aż tyle wydaliśmy już pieniędzy, a gdzie jeszcze do takiego stanu aby można było zamieszkać. Pozdrawiam i wklejaj zdjęcia. Z miłą chęcią obejrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrewB 02.11.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 My równiez mamy czapy betonowe....ale poszliśmy na łatwiznę bo kupiliśmy gotowe.... Słupy mam różnej wielkości tak więc nie dało rady klinkerowych. W sumie wyszło ok.500,00 zł. Zważ na to ,że ja mam całego frontu 75 m, z tym, że w słupkach "tylko" !!!!!....40 m..... Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 02.11.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Witam, no proszę aż miło patrzeć. Jak ja bym chciała mieć ogrodzenie. Dzisiaj poczyniony został pierwszy krok w tym kierunku, panowie zalali fundament. A to fotki po tynkowaniu: http://foto1.m.onet.pl/_m/1d0c5f1fcd4fc16bc52bd8677e903e59,5,19,0.jpg http://foto2.m.onet.pl/_m/6cb65e7ed0060a223cb4982df22e1fa2,5,19,0.jpg Pozdrawiam Wszystkich, idę na spacer bo pogoda piękna, pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilanowski1 02.11.2007 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Joani nie wiem czy dobrze widzę ale czy Ty masz w salonie drzwi balkonowe przesuwane. Ja tez takie mam i jak narazie jestem bardzo zadowolona z tego wyboru. Zobaczymy później w codziennym użytkowaniu czy sie sprawdzą. Gratuluję tynków. Ja o tynkach zewnętrznych w tym roku mogę sobie tylko pomarzyć. A i jeszcze jednej rzeczy Ci zazdroszczę. Kostki na drodze przed domem. Ja na taki luksus to sobie jeszcze poczekam. Widzę ,że nie zapomnieliście o rurach spustowych i zrobiliście od razu tak jak trzeba. My nie pomyśleliśmy o tym na czas i będziemy musieli rozkuwać taras. AndrewB ja mam całego ogrodzenia od frontu 30 m w tym 9 słupków klinkierowych i każdy z innej beczki.Ale najważniejsze, że ogrodzenie już jest i niepożądane osoby nie będą się plątały po działce. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 02.11.2007 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 nie wiem czy dobrze widzę ale czy Ty masz w salonie drzwi balkonowe przesuwane. Drzwi nie są przesuwne, 3 skrzydła po metrze. Pierwsze (stojac przed drzwiami po lewej stronie) to fix - stały, następne otwierane do salonu i niski próg. Wygodnie będzie coś dużego wnieś przez te dwa metry, bo drzwi wejściowe mają trochę ponad 90 cm. Tynki wyszły o.k. Wolałabym skończyć elewację, ale boję się układać klinkier. Sąsiad ułożył, w nocy był przymrozek i teraz ma wykwity, takie biało-szare palmy na ścianach. Czekamy więc do wiosny, oby przyszła szybko. Działkę kupiłam na osiedlu gdzie były już wybrukowane drogi, jest gaz i kanaliza. To jest duży plus. U mnie front działki ma 30 m bez paru centymetrów. A w mojej kuchni pojawił sie gres: http://foto1.m.onet.pl/_m/c01ca55b913cdcf4d36d40d7231e84c5,5,19,0.jpg http://foto0.m.onet.pl/_m/643262da9412148abb0e559a755aa62c,5,19,0.jpg Dzisiaj przywieźli piec, kaloryfery i wkład kominkowy. Jest to powód do radości z małym ale, trzeba za to wszystko zapłacić kupe kasy. Wykończeniówka wykańcza, naprawdę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilanowski1 03.11.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Ja mam drzwi po 1,5 metra. Jedno stałe a drugie przesuwane. Działkę kupiliśmy na osiedlu gdzie nie ma kanalizacji, gazu ale był już prąd i woda więc za działkę zapłaciliśmy trochę mniej niż ze wszystkimi mediami (po 33 zł za metr). W przyszłym roku będą robić kanalizację, ale gazu to na pewno długo nie będzie. Joani a w jaki sposób zamierzacie ogrzewać dom? My zrobimy sobie piec na eko-groszek. Słyszałam, że nie jest on taki uciążliwy w obsłudze i że można przez cały rok utrzymywać ciepłą wodę niewielkim kosztem. Ja bardzo bym chciała, aby mrozy nie przyszły zbyt szybko, bo krucho będzie z tynkami u mnie, a jak przyjdą to niech szybko odchodzą. Szkoda że nie mieszkamy w kraju gdzie nie ma zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 03.11.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Joani a w jaki sposób zamierzacie ogrzewać dom? Będziemy ogrzewać gazem. Zdecydowaliśmy się na kondensat, pożyjemy zobaczymy czy dobrze wybraliśmy. Moi rodzice ogrzewają dom piecem na eko-groszek. Nie jest źle, koszty niższe, ale coś za coś. Trzeba go co kilka dni załadować i wybrać popiół. No ale jak Ruscy zakręcą kurek, to oni tego nie poczują, a ja będę marzła. W sprawie zimy to się z Tobą zgadzam. Zima powinna być tylko w lasach i w górach, tam wygląda pięknie. Trzymajcie się ciepło, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość IZ_EK 03.11.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 My też mamy suwane drzwi balkowane. Trzy części, każda ma ponad metr (z racji powiększenia Adelki) http://images31.fotosik.pl/32/e8e81ad022d5c031.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 03.11.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Iza i Tomek mam kilka pytań odnoście powiększenia Adeli: jaka jest teraz powierzchnia salonu? Czy poszerzyliście schody? Ja zrezygnowałam ze szprosów w oknach i nie wiem czy dobrze zrobiłam. Ale zawsze przerażała mnie myśl o myciu okien ze ze szprosami (najbardziej przy myciu okien nie lubię być ram), a szprosy wklejane między szybami jakaś nie przypadły mi do gustu.Co z drzwiami wejściowymi? Anrami gdzie jesteś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
por_zybert 03.11.2007 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Czołem zgredy! Odpaliłem piec na eko-groszek. Jestem bardzo zadowolony. Palę już ponad tydzień. Tam palę heh samo się pali. Zaglądam raz na dzień i wydaje mi się że można zaglądać raz na 3 dni. Mam nie wstawione drzwi wewnętrzne (również te od garażu) a mimo to przy ustawionej temperaturze na 15 stopni na górze i na dole piec spala nie więcej jak 10kg węgla. Przy takim tempie szacuje że nie spalę więcej jak 3tony węgla w ciągu całej zimy. Sumując z minusem niższą temperaturę w zimie, temperaturę w domu na poziomie 21st i grzanie wody użytkowej, a z plusem wstawione drzwi wewnętrzne i dopalanie kominkiem razem powinno wyjść na lekkim minusie. Może to i dobrze że nie mam podciągniętego gazu, he? Czuwaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość IZ_EK 04.11.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Joani, salon ma teraz 45m2, schody są metrowe To co widać na zdjęciu to poprzeczki konstrukcyjne w ramie okna.Mycie tego też mi się nie widzi ale jak wybieraliśmy Adelkę to strasznie nam się to podobało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrewB 04.11.2007 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Witajcie... powklejam kilka zdjęć... każde z innej beczki: fragment salonu /załapała się na fotkę nasza córcia czytaj...inspektor nadzoru - miarka w ręku : http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/l/5/3/8/28468713_d.jpg fragment pokoju na poddaszu /zalążki ocieplania/: http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/l/8/9/5/28468714_d.jpg fragment kotłowni w piwnicy /mój dziadek nie może się nadziwić po co nam tyle pompek....hehe/: http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/l/9/6/0/28469118_d.jpg fragment górnej łazienki /jeszcze przed posadzkami/: http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/l/7/7/6/28469117_d.jpg Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 04.11.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Por_zybetr czuwaj zuchu. Widzę, że zdobywasz sprawność palacza, tak trzymaj. Nie mając podciągniętego gazu będziesz musiał cały czas trzymać wartę przy piecu. To jest dla mnie duży minus pieca na eko-groszek. Musi być ktoś, kto będzie cały czas szuflował do pieca, bo inaczej dom się wychłodzi i jak tu jechać na kilka dni na narty? Coś na coś. Wyższe koszty ogrzewania za nic nie robienie podczas grzania. (ale mi się rymnęło ) U mnie w domu od jutra akcja c.o. Andrew mając takiego inspektora byłabym spokojna o budowę. Który pokój jest na drugiej fotce? Nie wiem czy dobrze widzę, ale Twoja łazienka jest inna niż w projekcie? Ale masz ładne grzejniki! Ja też takie chcę, ale mogę sobie tylko pomarzyć. Wszędzie będą płytowe, tylko w salonie członowe. Budując dom trzeba iść na kompromisy i to jest ten kompromis (czytaj było taniej). Pozdrawiam Wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
por_zybert 04.11.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Witam Droga Joani nie wiem co masz na myśli pisząc o szuflowaniu do pieca i o ciągłej warcie. Piec mam z podajnikiem który sam dostarcza węgiel do paleniska z zasobnika w którym mieści mi się ok. 100 kg surowca. Piec utrzymuje stałą zadaną temperaturę i przeciwdziała wygaszaniu paleniska. Piec jest tak sprytnie zrobiony że nie wymaga przegarniania popiołu bo po wypaleniu opada do popielnika. Zatem wyjeżdżając na tygodniowy urlop i ustawiając czujniki temperatury na program przeciwzamarzania nie sądzę żebym spalił więcej niż 10kg węgla a popiołu z tego naprawdę jest parę garści. Podsumowując tygodniowy urlop 100% możliwy Czuwaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 04.11.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 por_zybert przepraszam jeśli Cię uraziłam. Nie miałam nic złego na myśli. Wiem tylko od znajomych, którzy mają piece na eko-groszek, że w praktyce to wygląda inaczej niż w opisie o piecu. Trudno mi z Tobą dyskutować, bo wiesz więcej o takim piecu. Ile piec będzie spalał węgla w czasie zimy, dowiesz sie po pierwszym sezonie grzewczym. Ile ze spalonego węgla będzie popiolu dowiesz się po kilku pierwszych paleniach. Wiem, że z tym jest problem. Węgiel jest zanieczyszczony, nie dopala się od końca, zamiast pyłu pozostaja zbite grudy. A gdzie będziesz wysypywał popiół? Czuwaj P.S. czy Ty masz piwnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
por_zybert 04.11.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Droga Joani Jestem daleki od obrażania się uwierz mi. Chcę tylko swoją przemądrzałą gadką i naciąganymi przeliczeniami utwierdzić się w swoim wyborze i pocieszyć się że jednak jest coś pozytywnego w tym że miasto wespół z zakładem gazownictwa nie obdarzyli mnie takim dobrodziejstwem jakim jest stały dopływ gazu ziemnego. Jeśli by to zrobili to jestem w 100% pewien że bym się podłączył a nie bujał się z tymi worami węgla przez całą zimę wśród zawiei i zamieci w śniegu utytłany czarnym pyłem z przemarzniętymi łapami upychał pieczołowicie popiół w dołki nieutwardzonej falującej drożyny dojazdowej.(OK. Chyba się trochę zagalopowałem ) Wróćmy na Ziemię. Piwnica jest. Samodzielna w stylu retro. Ale nie na węgiel tylko na coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrewB 05.11.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Witajcie! Joani Pokój na zdjęciu nr 2 to pokój nad garażem, który będzie pełnił chyba póki co formę stryszku, czytaj pierdolnika Grzejniki na cały dom wyszły chyba nie aż tak drogo, kupiliśmy 100 szt. żeberek na cały dom. Podobno w niektórych pokojach jest ich az za dużo, tym bardziej, że mamy sporo podłogówki /prawie cały parter/. Na terenie mojej miejscowości nie przebiega gazociąg, więc musieliśmy zrobić sobie lokalną kotłownię.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justap 05.11.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Witam! Gratuluję Wam wszystkim - nieźle idziecie do przodu U mnie też pooooowoli kończy się, ale jeszcze jest dużo do zrobienia. Dopiero teraz stolarz będzie nam robił schody - obkładamy drzewem. Nie mamy jeszcze pomalowanych ścian na kolory, bo nie możemy się zdecydować jakie wybrać. Pomieszczenie nad garażem (strych) nie jest ocieplony bo fachowcy nie mieli czasu, ale może w tym tygodniu przyjdą i skończą. Joani - piękny domek, ślicznie wygląda po tynkowaniu - jaki masz kolor tynku? biały? jaki tynk? wilanowski1 zazdroszczę ogrodzenia, u nas dopiero będzie murowane. por_zybert my też mamy piec na eko-groszek i jesteśmy jak narazie bardzo zadowoleni, palimy od sierpnia (grzaliśmy wodę) a teraz pełna para, bez podłogówki oczywiście i jest super - spala się naprawdę niewiele węgla, a popiołu jest garstka jak narazie. Także piec na eko jest jak dla nas ok! Muszę kończyć bo jestem w pracy i trzeba trochę popracować. Pozdrawiam pa, pa [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts