Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ADELA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

btx i Amaretta cała przyjemność po mojej stronie. Jeśli wizyta pomogła Wam w podjęciu słusznych :wink: decyzji to bardzo się cieszę.

Drogie Koleżanki i Koledzy od Adeli gdzie jesteście??

Pewnie już się przeprowadziliście do swoich domów i nie zaglądacie tu. Jakoś cicho się zrobiło i smutno :cry: Odezwijcie się

Pozdrawiam Wszystkich

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja to niewiele mogę się wypowiedzieć na temat adelci może tylko tyle że wczoraj uzgodniliśmy fachowca od dachu bez materiału za robocizne powiedział około 15 000(krokwie,deskowanie,papa i jakieś pokrycie końcowe).No i tylko tyle się u mnie dzieje a takto to wielkie przygotowania do Świąt

:wink:

Szczęśliwych, kojących, wartych pamięci, przeżytych w zgodzie ze światem i z sobą samym, pełnych życia i miłości Świąt Bożego Narodzenia oraz niesamowitego, niezapomnianego, niepowtarzalnego Sylwestra dla wszystkich forumowiczów budujących "adele" a w szczególności dla Joani

życzy Amaretta

• 2 weeks później...

Witamy miłośników projektu Adela. Mieszkamy w Krakowie i właśnie rozpoczęliśmy etap wykańczania poddasza. Jeszcze nie działa nam ogrzewanie, więc ekipa trochę marznie ...

Interesuje nas, jak rozwiązaliście schody wewnątrz budynku - betonowe czy drewniane ?

Agnieszka i Grzegorz

Witajcie na forum muratora, przyznam szczerze że niedawno też dołączyłam do "adelowiczów" więc niewiele się mogę wypowiedzieć na temat schodów jestem na etapie pozwolenia na budowe i myślę że w marcu rozpoczniemy budowe.Jeśli chodzi o schody to u nas myślę że będą normalnie wylewane, chociaż byłam i widziałam adelke ze schodami niewylewanymi tylko robionymi z drzewa myślę że są okej ale też oglądałam dom ze schodami wylewanymi i też mi się podobało także tu chyba jest rzecz gustu, tylko tej ścianki nie ma co oddziela schody od salonu.A skoro dołączyliście do nas to wrzuście pare fotek

Pozdrawiam

Witam!

My robiliśmy schody betonowe i także nie robiliśmy tej ściany między schodami a salonem.

Czekam na nowe fotki. Pochwalcie się.

U nas nie dzieje się nic ciekawego. Pomału i do przodu. Tynki już skończone. Teraz Panowie obrabiają okna dachowe, ale przyszły mrozy i nie za bardzo idzie im robota. W przyszłym tygodniu przychodzi hydrałulik i bedziemy robili wodę i ogrzewanie.Ciekawa jestem jaki będzie tego wszystkiego koszt. Pan mówił nan że za 30 tyś się wyrobimy. Pożyjemy - zobaczymy.

Piszcie co u Was.

Pozdrawiem

Witam !

Kilka zdjęć z naszej budowy. Na początku było tak ...

http://savo.pl/forum/z1s.jpg

a teraz jest tak.

http://savo.pl/forum/z2s.jpg

http://savo.pl/forum/z3s.jpg

Panuje lekki bałagan, ale coś już się pojawia. Jak "puszczą mrozy" planujemy wylać schody zewnętrzne, taras, obłożyć elewację kamieniem, zrobić drewniane balkony i ...

Widok na wole oczko ze stryszka (został przerobiony na salę telewizyjną lub dzienny pokój na górze, jak woli go nazywać moja żona). Gorąco polecamy taką przeróbkę. Zmniejszy się trochę garderoba, ale za to zyskamy duże pomieszczenie - u nas ponad 20m2 ! Idealne miejsce do wieczornych rodzinnych pogaduszek. Przy okazji widać, kto akurat puka do furtki !

http://savo.pl/forum/z4s.jpg

Z innych modyfikacji polecamy odsłonięcie jętek na poddaszu - efekt jest znakomity. Pokoje stają się przestronne i nie przytłaczają sufitem. Ale radzimy pomyśleć o tym przed konstrukcją dachu - potem może być trudno. Jak zrobię zdjęcia, to pokażę szczegóły.

Jutro mają instalować grzejniki, więc ciepło nadchodzi !

Pozdrawiam

Grzegorz

Witaj AndrewB !

Ocieplaliśmy wełną mineralną - garaż 10cm, południe i wschód 12cm, a północ i zachód 15cm (wejście jest od wschodu). Mamy takie grubości bo skupowałem wełnę w różnych miejscach w okresie kompletnego kryzysu zaopatrzenia w materiały. Na to tynk silikatowy Kabe.

Na poddaszu mamy 18cm między krokwie plus 5cm pod płyty G-K. Powinno wystarczyć.

Pozdrawiam

Savo

Witam Wszystkich,

Savo, w kwestii pokoju na górze zgadzam się z Tobą w 100%, no prawie w 100% bo ja mam 47 m2.

U mnie jest tak:

[igg]

trzeba jeszcze pomalować ściany, zaolejować podłogę, słup i jętki.

To ma być pokój rozrywkowo-imprezowo-telewizyjny z dużym narożnikiem (czasem będzie też pokojem gościnnym).

A co do schodów. My mamy schody drewniane:

http://foto2.m.onet.pl/_m/1bfad19d1c8abde3418538d190c4c122,5,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/1ebe4f2919a66eb4c9b5bcd7018b0759,5,19,1.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/f0dc6579aaa9c5e21e15deff75899464,5,19,0.jpg

Jak widać zrezygnowaliśmy ze ściany przy schodach w ogóle (na dole i na górze)

Joani,

normalnie jestem pod wrażeniem ! Stryszek jako sala balowa ! Że też o tym nie pomyślałem. Ale to możliwe chyba dlatego, że masz podwójny garaż ?

Twoje schody podobają mi się, przy czym my planujemy na samym dole zrobić je otwarte do korytarza (hall'u) oraz salonu. Będą jak gdyby "zapraszać" wszystkich na górę lub umożliwić "efektowne" zejście. Jeszcze nie wiem ile za to zapłacę, ale cała budowa to i tak studnia bez dna.

Jedno pytanko - czy chodzenie po Twoich schodach (stopniach) bez "nosków" jest wygodne ? W większości realizacji takie podcięcie się wykonuje, także w zamkniętych stopniach.

Savo

Joani!!!

Super!!!Super!!! Super!!!

Normalnie dla mnie schody bomba - pierwsza klasa, poręcz ekstra ,klasyczna .W porównanie z tymi " schodami" co widziałam i po nich wchodziłam to jest znaczna różnica(ha ha), bardzo mi się podoba oczywiście nie wspomnę o pokoju nad garażem pomysł super idealny

Pozdrawiam

Witam,

Amaretta i savo, dzięki za miłe słowa.

Savo, garaż jest podwójny.

Co do schodów, to stolarz przedstawił nam kilka projektów. Były też takie jak dla Ciebie :wink: , były z wystającymi stopniami, podstopnica lekko cofnięta (o te noski chyba Ci chodzi?) no i były proste. Na te się zdecydowaliśmy. Jeszcze nie mieszkamy, po schodach chodzę rzadko, ale wydają się wygodne, poręcz jest z drewna więc jest przyjemna w dotyku.

Pozdrawiam Wszystkich, Por-Zybert czy juz mieszkasz w adeli? Amrami a Ty? Odezwijcie się bo mnie skręca z ciekawości. :D

p.s. teraz rozpracowuję WC na dole