Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ADELA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość IZ_EK

Naświetla i drzwi w jednej ramie, wszysto lity dąb. Musieliśmy zrobić je na zamówienie. Zwróciliśmy się do kilku fabryk ale wszystkie odmówiły z powodu górnego łuku.

Jedyna możliwość była taka,że drzwi byłyby standardowe a naświetla plastikowe zrobione na zasadzie okien a tego nie chcieliśmy. Drzwi robił nam koleś z Poznania, który zaliczył już kilka Adel.

Gość IZ_EK

No tak. Zapomniałam. A ile wziął od Was?

Dwadzieścia parę kilometrów od nas znaleźliśmy przez przypadek kolejną Adelkę (okolice Bemowa W-wa od strony Bronisz). Chcieliśmy się przywitać ale nie wiedzieliśmy czy wypada.

Drodzy Adelowicze:

Jakie rozwiązania centralnego i cwu wybraliście? Jaki piec gazowy wybieracie? zwykły, kondensacyjny, z zasobnikiem czy bez. Jak zrobiliście schody zewnętrzne?

Wiem,że sporo tych pytań ale znaleźliśmy ekipę wykończeniową i ruszamy.

czy ktoś z was zastosował w Adeli wentylację mechaniczną (z wymiennikiem)?

Planujemy to właśnie rozwiązanie i pytanie moje dotyczy komina wentylacyjnego w kuchni - czy będzie potrzebny czy można z niego zrezygnować?

Korzyści to: niewielkie, ale zawsze, obniżenie kosztów budowy i przede wszystkim znaczna oszczędność miejsca w łazience na górze...

Witam wszystkich po dłuższej nieobecności.

Wreszcie ruszamy z budową w tym tygodniu mamy nadzieje zacząć wylewanie fundamentów jak tylko będą spróbuje wkleić parę fotek :wink:

P.SJoani czy już mieszkacie w domku?

Iza i Tomek zaszaleliście z tymi drzwiami i to dość poważnie, pozdrawiamy :lol:

Zaszaleliśmy, ale było warto. W końcu dom buduje się raz w życiu.

a nam spodobało się budowanie i kto wie czy jeszcze jednego domu nie zbudujemy. W sprawie drzwi zgłosimy się do Huberta :D, na pewno.

Mamy piec gazowy kondensacyjny z zasobnikiem 120 l Herkules. Jak na razie rewelacja.

btx, co do wymiennika ciepła: zastanawialiśmy się, rozmawialiśmy z fachowcami, ale koszty tego były za wysokie, może teraz potaniało.

Amaretta, jeszcze nie mieszkamy :( W środku widać to nawet widać koniec prac. Pozostało cyklinowanie parkietów, montaż lamp, drugie malowanie, biały montaż. Ale na zewnątrz jeszcze mnóstwo pracy. Teraz ekipa robi podbitkę. Zamówiliśmy ogrodzenie. Chcielibyśmy murować słupki z klinkieru do ogrodzenia, ale pogoda taka, że nic się nie da robić. Jak będzie ogrodzenie to zajmiemy się brukiem, no i jeszcze taras i chociaż trawa wkoło domu. A z tym wszystkim chcielibyśmy uporać się do wakacji, to plan optymistyczny :wink:

Trzymam kciuki za Waszą budowę

Pozdrawiam Wszystkich bez wyjątku na stan zaawansowania prac budowlanych :wink:

A ja już się wprowadziłem. NETa nie mam w domu to rzadko od wiedzam. Polecam jak najszybciej się wprowadzać bo potem to z górki. Lampy można potem zamontować albo czekać aż pojawią się w sklepie takie jak nam pasują.

Gołe żarówki po jakimś czasie przestają razić dosłownie i w przenośni. Meble w ramach możliwości. No, jasne pewne rzeczy muszą być skończone np: łazienka, kuchnia, centralne itd. Reszta powoli i spokojnie po godzinach. :)

Czuwaj

P.S. Wczoraj żona zasiała marchewkę i resztę. Nie wiedziałem że to może być takie ekscytujące. Teraz chodzę codziennie i sprawdzam czy rośnie he,he,he.

por_zybert czuwaj, gratuluję. Jak to jest, że w nowym domu bardziej doskwiera brak neta niż lamp?Z tymi żarówkami to najprawdziwsza prawda, dlatego ja wybieram już oświetlenie. A tak z ciekawaści zapytam podliczyłeś wydatki za ogrzewanie (bo chyba sezon grzewczy już za nami).

btx, zakładaj dziennik, obiecuję wpisywać komentarze :D

Anrami gdzie Ty przepadłaś? Czy juz mieszkasz w Adeli? Odezwij się.

a u mnie dalej podbitka, pozdrawiam

Pisałaś na forum, że masz łazienkę w płytkach "tango". Czy mogłabyś napisać jak sprawują sie te kafle, czy bardzo widać na nich zabrudzenia i czy dobrze się czyszczą. Podobają mi sie te płytki ale trochę sie ich boję gdyż są matowe i jednolite. Super by było gdybyś umieściła zdjęcie swojej łazienki juz z tulipanami :roll:

jak obiecałem tak uczyniłem:

tu jest dziennik budowy, zapraszam do pisania komentarzy

Dziennik

ps

jak umieścić podpis pod swoimi postami? - dodano 27.04.08 => podpis sam zaczął działać...

jak umieścić zdjęcia w normalnej wielkości a nie miniaturę? - dodano 25.0408 => max wielkość zdjęcia to 420x ileśtam