Grzegorz.wroc 21.02.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Witam wszystkich "Adelowiczów". Sam mam również zamiar wybudować Adelę. Zgadzam się z przedmówcami, że dom to nie hotel i zdecydowanie warto dołożyć troche kasy i mieszkać w wymarzonym domu (a projektów przejrzałem już sporo). Projekt wybrałem spośród Manuel, Vigro, Libr itp z tego względu, że: 1. Można w prosty sposób powiększyć garaż na dwustanowiskowy - co w przypadku Manueli czy Libry, które są w planie kwadratu byłoby dosyć skomplikowane. 2. Taras jest po przeciwnej stronie niż garaż - w podobnym Vigro niestety garaż i taras są po tej samej stronie co jest dużym manakamentem, ponieważ taras od strony południowo-zachodniej gwarantuje dobre doświetlenie salonu i kuchni, natomiast w Vigro słońce "zabiera" garaż. Planuję wprowadzenie następujących zmian: 1. Jak już wspomniełem powiększenie garażu, a co za tym idzie i strychu. 2. Przesunięcie tylnej ściany w salonie o 0,5 m w stronę tarasu/ogrodu co powiększy salon o ok. 4 m2. 3. Zastanawiam sie nad pomysłem Krzysztofa - tzn wybudowaniem wykusza w ścianie salonu. 4. W powiększonym pomieszczeniu gospodarczym za garażem planuję wykonać kotłownię. 5. Likwidacja okna przy drzwiach na taras w salonie - wykonanie kominka narożnego ze "stanowiskiem" dla TV. 6. Również podniesienie ścianki kolankowej, ponieważ pokoje na poddaszu sa delikatnie mówiąc "nieustawne". W związku z powyższym pytanko - kto wprowadzał wam zmiany do projektu i ile to kosztowało, bo jak usłuszałem cenę Archipelagu za zmiany to myślałem że spadnę z kszesła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezare 14.03.2005 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 zaglądam często do tego tematu i nic się nie dzieje, czyżby wszyscy zapadli w sen zimowy? A jak przygotowania do kampani wiosennej? Czy wybrane są już instalacje, instalatorzy, czy też inne sprawy - nie wiem jakie, bo dopiero mam fundamenty.Napiszcie czego nie kupować, czego nie robić podczas wykonywania projektu (ukryte błędne rowiązania w projekcie) Pozdrawiam Jutro będzie odwilż, a 21 marca wiosna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaU 14.03.2005 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Cześć No my i nasza Adela powoli szykujemy sie do kampani wiosennej, murarze wchodzą 10 kwietnia, po miesiacu dach i już Adela powinna przypominać siebie i wasze Adelki - mam taka nadzieję Instalator też już czeka i na razie zostały okna zwykłe do załatwienia, tynkarz, posadzkarz. A jak wasze Adelki- jakie pomysły!! Dzielcie sie wszystkimi spostrzeżeniami, my budujemy rok po naszym przyjacielu i łatwiej nam zdecydowanie, na wiele rzeczy zwrócił nam uwagę, dzielimy sie naszymi spostrzeżeniami, pytamy. W ten sposób budowa domu to wielka frajda Pozdrawiam AgaU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 27.03.2005 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2005 zaglądam często do tego tematu i nic się nie dzieje, czyżby wszyscy zapadli w sen zimowy? A jak przygotowania do kampani wiosennej? Czy wybrane są już instalacje, instalatorzy, czy też inne sprawy - nie wiem jakie, bo dopiero mam fundamenty. Napiszcie czego nie kupować, czego nie robić podczas wykonywania projektu (ukryte błędne rowiązania w projekcie) Pozdrawiam Jutro będzie odwilż, a 21 marca wiosna O! witam Cezare! Skoro Ty już się obudziłeś ze swojego zimowego snu, to zapraszam do Dziennika z Kalonki i upraszam o usunięcie Twojego wpisu. Będę wdzięczna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezare 30.03.2005 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 OK! Ale nadal nie wiem czy budujesz, czy wybudowałaś ten dom! Jesteś niedaleko mnie, stąd pewnie będę miał do czynienia z tymi samymi ludźmi, sytuacjami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 30.03.2005 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 OK! Ale nadal nie wiem czy budujesz, czy wybudowałaś ten dom! Jesteś niedaleko mnie, stąd pewnie będę miał do czynienia z tymi samymi ludźmi, sytuacjami. Pozdrawiam Buduję. Fundamenty dokonały się w zeszłym roku, w tym roku chcemy osiągnąć stan surowy otwarty. Co do sąsiedztwa - to moja Kalonka jest w okolicy Łodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezare 31.03.2005 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 to trochę daleko ode mnie. Obok mnie jest miejscowość Kalonka, gdzie jest tak jak opisywałaś, niedaleko Warszawy. Pozdrawiam i życzę realizacji planów budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 31.03.2005 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 to trochę daleko ode mnie. Obok mnie jest miejscowość Kalonka, gdzie jest tak jak opisywałaś, niedaleko Warszawy. Pozdrawiam i życzę realizacji planów budowlanych. Dziękuje, również życzę powodzenia i przypominam o mojej prośbie dotyczącej usunięcia postu z dziennika. Sprawdzałam - nadal tam jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek Radom 05.04.2005 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 Witam! czy mogę liczyć na uprzejmość kogoś z budujących Adelę w zakresie zobaczenia "na żywo" tego domu?Pozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek Radom 06.04.2005 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 Mam rozumieć, że nic z tego? Nie ma szans na to że ktoś zechce pochwalić się realizacją swojego marzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k2.green 06.04.2005 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 nie jest aż tak źle ja do siebie zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek Radom 07.04.2005 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
por_zybert 16.04.2005 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Dołączam się do fanatyków projektu Adela. Niedawno kupiłem projekt i zaczynam w lipcu. To fantastycznie, że jest nas coraz więcej. Chciałem przede wszystkim życzyć Adelowiczom szczęścia i pomyślego zakończenia budowy. Szczególnie tego potrzebuje Henk_GK który jak widzę będzie nam przecierał szlaki. Chwała mu za to, na pewno nie będzie to zapomniane zwłaszcza że jest aktywny na forum i nie daje o sobie zapomnieć. W miarę możliwości też będę relacjonował swoją budowę i prezentował zdjęcia. Mam nadzieje że nasz wątek będzie najsilniejszy na forum muratora. Niech moc będzie z wami. Ahoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
por_zybert 17.04.2005 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Korekta do poprzedniej wypowiedzi. Tooo k2.green przeciera szlaki i to jemu należy się chwała. Czuwaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henk_GK 17.04.2005 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 A ja uważam, że najważniejsze jest to, iż temat cały czas żyje Obecnie jestem na etapie elektryka i oknstrukcji pod płyty gipsowe na poddaszu. Jutro zaczyna instalator od wod-kan. Okna pod koniec miesiąca. Czy możecie mi odpowiedzieć na pytanie: Okna wstawiacie po czy przed tynkami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metea 24.04.2005 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 Witam po raz pierwszy Po długich przemysleniach prawdopodobnie będziemy budowac ADELKE dlatego piszcie jak najwięcej na ten temat ...proooosze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezare 06.06.2005 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 W zewnętrznych ścianach fundamentu znajdują się 2 podciągi (słupy betonowo-stalowe). Nie wiem co z tym zrobić, ponieważ dopiero teraz zorientowałem się, że są zalane przez całą grubość fundamentu. Pewnie będzie przemarzać. Jak wybrnąć z tego problemu? Jak to rozwiązaliście w swoich adelach? Jak to ocieplić? Ja buduję z jednej ściany P44. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henk_GK 06.06.2005 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 W zewnętrznych ścianach fundamentu znajdują się 2 podciągi (słupy betonowo-stalowe). Nie wiem co z tym zrobić, ponieważ dopiero teraz zorientowałem się, że są zalane przez całą grubość fundamentu. Pewnie będzie przemarzać. Jak wybrnąć z tego problemu? Jak to rozwiązaliście w swoich adelach? Jak to ocieplić? Ja buduję z jednej ściany P44. U mnie ten sam problem. Dopiero teraz to zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezare 16.06.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 konsultowałem problem słupów żelbetonowych z projektantem i są dwie możliwości:1. Wyciąć druty zewnętrzne, wywiercić otwory bliżej wnętrza tak aby cały słup miał 24 cm w kwadracie, a od zewnątrz ocieplić wełną.2. Podobno te słupy są wyłącznie ze względu na małą nośność ścian z Ytonga, stąd możliwe byłoby przeprojektowanie (przeliczenie projektu), gdy ściany budowane są z porothermu44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezare 30.06.2005 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Czyżby nikt z budowniczych domku Adela nie miał problemów np. z kanalizacją. Ja niestety zaczynam odkrywać błędy Adeli. Wydaje mi się, że rura kanalizacyjna w kuchni, na wierzchu to nie mały błąd, a jeśli powiem, że są dwie takie rury!!!!!!!!!!!! po obu stronach kuchni. Jak to poprawiliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts