Joani 21.05.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Witam Olę i Michała, AndrewB jak wysoko wychodzi Twój taras? Ja mam na wysokości trochę ponad 70 cm. Pomysł jest taki, żeby go obsypać i zrobić skarpy. Na skarpach można posadzić jakieś płożące jałowce, zioła lub zrobić skalniak.Mnie za to martwią schody, czym wykończyć bok schodów (ten z łukiem)? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 23.05.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 do tych co już wybudowali/kończą budowę Adeli: jak macie poprowadzone piony kanalizacji w kuchni i dalej do łazienki na górze? Wg projektu dwie rury biegną pionowo przez kuchnię i nie są schowane w ścianie Macie je jakoś zabudowane czy grubsze ściany czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 23.05.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 btx, ja mam starą wersję projektu, gdzie komin jest w ścianie między pokojem a kuchnią. i właśnie obok kominam mam kanalizę, woda i podłogówka w szybie kominowym http://images28.fotosik.pl/218/32046fe2d790a1bbmed.jpg http://images33.fotosik.pl/263/88e15fbf2501f751med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 23.05.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 dzięki Joani,ja mam nowszą wersję projektu w której komin jest na przeciwnej ścianie, ale i tak z niego rezygnuję.Czyli pozostaje chyba kuć ścianę żeby schować w niej rurę fi110... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amaretta 26.05.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 http://img156.imageshack.us/img156/7601/obraz031vb8.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 26.05.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 no proszę następna Adela, robi się interesująco. Budujcie, budujcie, miło będzie patrzeć. Amaretta jakie zmiany w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amaretta 27.05.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Witam wszystkich. Nasz domek powoli pnie się ku górze już mamy ścianki działowe myślę że w tym tygodniu zaleją strop, jeśli chodzi o zmiany to niewielkie są poczynione tylko garaz poszerzyliśmy o 1 metr ,nie robimy dwustanowiskowy , rezygnujemy z wolego oczka nad garażem( koszty okna), no i na górze robimy jeden pokój z tych dwóch małych i oddzielnie toalete i łazienke a w sypialni to tak jak u was garderobe przenosimy obok łazienki po tej stronie strych będzie służył za pomieszczenie "ala" gospodarcze i do wieszania prania a z zewnątrz to nie zmienialiśmy nic, bedę wklejała zdjęcia bo robimy na bierząco ale to u góry nie zabardzo mi wyszło za małe nie wiem jak je powiększyć musze pokombinować. Pozdrowionka dla wszystkich budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savo 02.06.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Kto już robił wole oczko ? Szukamy cały czas producenta, ale wszyscy umywają ręce od takiego "cudaka" - 225 cm szerokości, 37cm wysokości. Może ktoś ma namiar na firmę, co może coś takiego zrobić. Może być plastikowe lub drewniane, byle kolor był zbliżony do "złotego dębu". Za miesiąc-dwa planujemy przeprowadzkę, a tu jeszcze okno zakryte deskami ... savo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amaretta 02.06.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Oj Savo , a po co sie zachciało wolego oczka? żeby było orginalnie tak inaczej?No niestety my robimy 2 okna dachowe wiedziałam że bedzie problem z tym oknem nie mam niestety firmy żadnej która by sie podjęła takiego cuda Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savo 02.06.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Amaretta - nie poddam się ! Widziałem gdzieś na zdjęciu takie jak bym chciał, więc ktoś to potrafi zrobić. Obiecuję, że gdy tylko znajdę, chętnie się podzielę z innymi taką informacją (to dla tych, co planują budować Adelę), aby byli gotowi, co ich czeka ... Z drzwiami był podobny problem (doświetle boczne + łuczek u góry). Niestety, z wolim oczkiem już nie dali rady .. savo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość IZ_EK 02.06.2008 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 SAVO Jeśli kryjesz karpiówką to nie powinno być problemu. Jeśli kryjesz blachą albo zwykłą dachówką to współczuję efektu końcowego. My mieliśmy świetnych dekarzy ale niestety Pan projektant dał ciała z proporcjami szerokości oczka do wysokości. A dachówka się niestety nie gnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 02.06.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 To ja może nieco zmienię temat: czy ma ktoś z was zestawienie materiałów na strop? Chociaż zestawienie stali Archipelag niestety nie dba za bardzo o klienta i nie mają, ani raczej nie zamierzają mieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 02.06.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Witam, niestety savo zgadzam się z przedmówcami, wole oczko to same problemy, wygląda ładnie ale tylko z zewnątrz, w środku już mniej ciekawie: http://www.archipelag.pl/files/Realization/250kqif06bscvb/vkuiqao06bsd4p_size1.jpg no i te koszty . Ja zrezygnowałam na rzecz okien połaciowych. Ale jak to mówią "jak szukasz to znajdziesz" ,dasz radę savo Iza i Tomek, można zrobić wole oczko na dachu ułożonym z dachówki zakładkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amaretta 03.06.2008 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 btx My kupowaliśmy stal na strop i schody nie wiem dokładnie ale chyba druty 14 i 16 to nas wyniosły 5000 i to po upustach Zestawienie co do ilości to masz racje nie ma w projekcie kupiliśmy "mniej więcej" tyle ile murarz wyliczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Michał 03.06.2008 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 SAVO Jeśli kryjesz karpiówką to nie powinno być problemu. Jeśli kryjesz blachą albo zwykłą dachówką to współczuję efektu końcowego. My mieliśmy świetnych dekarzy ale niestety Pan projektant dał ciała z proporcjami szerokości oczka do wysokości. A dachówka się niestety nie gnie. nie wiem na ile jest w tym prawdy, ale otrzymałam informację, że do krycia tzw. bawolego oka nadaje się PANEL z firmy BLACHODACH i METRO TILE (blachy z posypką) my nie zrezygnowaliśmy z bawolego oka właśnie ze względu na to, że w nim tkwi cały urok zewnętrzny tego domu, no może nie cały, ale ten element akurat bardzo nam się podoba, nie sądziłam jednak, że mogą być aż takie problemy ze znalezieniem producenta okna savo w Tobie nadzieja, jeśli uda Ci się znaleźć kogoś, kto będzie umiał zrobić to "cudo" to ja liczę na namiary, a może od razu zamówimy razem z Tobą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savo 03.06.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Szanowni Forumowicze, zrobienie wolego oczka z dachówki zakładkowej jest oczywiście możliwe i wbrew pozorom daje dobre rezultaty. Należy jedynie przestrzegać kilku elementarnych zasad (każdy "prawdziwy" dekarz o nich wie): - właściwe proporcje szerokości podstawy okna do jego wysokości, rzędu 7:1 do 8:1. U mnie jest około 300/40cm czyli 7.5.- właściwy kąt odchylenia połaci wolego oczka od połaci dachu, mniejszy niż 12 stopni- usztywnienie i uszczelnienie "na wszelki wypadek" obszaru pod wolim oczkiem deskowaniem i papą (ew. folią paroprzepuszczalną) Dachówka powinna mieć możliwie duży luz na bocznym i górnym zamku. Ja użyłem L15 Koramica, ale można też użyć Roben'a (nie pamiętam dokładnie typu). Generalnie powinna być możliwie jak najwęższa, aby w szerokości pojawiło się dużo zamków (na których można ścisnąć / rozsunąć dachówki). http://savo.pl/forum/L15antracyt.jpg Ja kryłem zakładkową jedynie z tego powodu, że ciemna (tzn. antracytowa) karpiówka jest niesamowicie droga (+80% ceny normalnej). A kolor niestety ma znaczenie ... Można też użyć tzw. klin dachowy, ale z tego co wiem jest on produkowany tylko do jednego typu dachówki. Generalnie problem z wolim oczkiem nie polega na dachówce, lecz z OKNEM do niego. Większość producentów ma problem z wykonaniem ostro zakończonego szklenia lub też zbyt małą powierzchnią szyby. Od wewnątrz da się je wykończyć w miarę łatwo elastyczną płytą g-k. Dla zainteresowanych do ściągnięcia pdf'y o wolim oczku oraz szkic okna do Adeli (klik lub "zapisz element docelowy").krycie zakładkowąkrycie karpiówkąkonstrukcja ogólnieklin dachowyokno Adela Postaram się niebawem wrzucić kilka fotek ze szczegółami wykonania mojego wolego oczka. A tymczasem widok z zewnątrz mojego dachu. http://savo.pl/forum/wo.jpg Dla niezdecydowanych lub planujących zmianę dachu - Adela bez wolego oczka to już nie ta sama Adela .. savo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 03.06.2008 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Szanowni Forumowicze, Dla niezdecydowanych lub planujących zmianę dachu - Adela bez wolego oczka to już nie ta sama Adela .. savo ...ale jeśli pozostawi się łukowe okna i drzwi to nadal jest to Adela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość IZ_EK 03.06.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 SAVONie masz racji. Wielu Adelowiczów zrezygnowało z różnych rzeczy. Jedni z powodu kosztów, inni z powodu własnego gustu. I wcale ich Adele nie są mniej wartościowe.Dla mnie np. ważne jest zachowanie kształtu słupa przy balkonie, łuków i to żeby salon miał grubo ponad 40m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savo 04.06.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 savo napisał:"Dla niezdecydowanych lub planujących zmianę dachu - Adela bez wolego oczka to już nie ta sama Adela .. " Tak prawdę mówiąc napisałem to zdanie, aby trochę rozruszać nasze forum. Wszystkie Adele są piękne ! Świadczy o tym co najmniej to, że zostały przez Nas wybrane na ukochany domek ! Z wolim oczkiem jest taka sprawa, że w MOIM przypadku miało ono b. duży wpływ na wybór tego projektu. I tylko z tego powodu nie mogłem z niego zrezygnować... Pozdrawiam wszystkich ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 04.06.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 savo napisał: Tak prawdę mówiąc napisałem to zdanie, aby trochę rozruszać nasze forum. Wszystkie Adele są piękne ! Świadczy o tym co najmniej to, że zostały przez Nas wybrane na ukochany domek ! Pozdrawiam wszystkich ! brawo, udało Ci się, dawno nie myło tyle wpisów jak w ciagu ostatnich dwóch dni. Mnie Adela urzekła oknem w kuchni i tarasem, a Was? (pytam tych, którzy zrezygnowali z wolego oczka ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts