btx 09.07.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 jeszcze nie wymurowałem, narazie kończymy zbroić i szalowac strop, żeby do końca tygodnia zalać.Ścianka kolankowa najwcześniej przyszły tydzień - zdjęcia napewno pokażę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amaretta 09.07.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 btx dzięki za odpowiedź, nie wiem co robić u nas może jutro już zaczną murować nad stropem boje się że na 4cegły może byc za wysoko , żeby dach był proporcjonalny do tego muru, decyzje musze podjąć już jutro najpóźniej, no ale z drugiej strony Joani twierdzi że na 3 cegły jest za nisko - mówimy o cegle porotherm oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savo 09.07.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Z 3 cegieł Porotherm, wieńca na górze, murłaty, krokwi, ocieplenia 18+5, wylewki ze styropianem i płyty g-k wychodzi ścianka kolankowa "na gotowo" od podłogi na 94 cm. Proponuję się dobrze zastanowić nad dodaniem jeszcze jednego pustaka, bo może wyjść z tego Adela "z podniesioną spódnicą", tzn. dachem ... Przy wyższej ściance kolankowej spód połaci lukarny będzie blisko rynny czołowej, co bardzo zniekształci zewnętrzny kształt dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amaretta 09.07.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Savo fajnie że mnie przekonałeś coraz bliżej jestem za trzema pustakami tak tez chyba zrobimy tym bardziej że z pokoi na górze nad salonem robimy jeden duży pokój słup chowamy w ściane ten przy wejściu zaraz bo ścianke przesuwamy w głąb pokoju i jedno wejście to bliżej schodów zostawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość IZ_EK 09.07.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Amaretta Jeśli robisz na górze jeden pokój to nie podnoś kolankowej.Jeśli robi się dwa pokoje to porażką jest jej nie podnosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amaretta 12.07.2008 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 Witam Znów pisze na forum z zapytaniem - czy może ktos z was drodzy budowlańcy obniżał dach naszej adelki w projekcie jest kąt 45 stopni a my chcemy zrobić 40, mur nad stropem zrobiliśmy jednak tak jak według projektu nie podnosiliśmy o jeden pustak jak już wcześniej wspominałam, ale ten dach nie wiem czy nie będzie źle wyglądał jak go obniżymy - prośba o doradzcto!!! A jeszcze nie wspomniałam że drzewo zamówiliśmy jak docieli to już " musztarda po obiedzie"!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość IZ_EK 12.07.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 Nie wiem co Ci doradzić. Z podwyższoną kolankową nie widać różnicy ale zmiana nachylenia dachu może zmienić wygląd Adelki. Niestety nie wiadomo czy na lepsze czy na gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 17.07.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 rozmawiałem z kilkoma właścicielami Adeli, którzy nie podwyższyli ściany kolankowej i wszyscy narzekają, że za niska. osobiście widziałem i faktycznie mogłaby być wyższa. Mając to na uwadze, zdecydowaliśmy u nas podnieść ja o ok 25cm (jeden pustak). Aktualne zdjęcia ścianki widoczne w dzienniku - zapraszam. Narazie jeszcze ciężko stwierdzić jaki będzie efekt, bo poddasze nie jest wykończone, ale przynajmniej z grubsza widać proporcje. Narazie nie żałuję Amaretta Raczej bym się nie przejmował że dom będzie wyglądał dziwnie po podwyższeniu o 25cm, dach jest na tyle duży, że wyższa ściana wizualnie zaniknie. Natomiast zmiana kąta może mieć wpływ na wygląd całości. Tylko po co chcecie zmieniać z 45 na 40 stopni? Różnica niewielka, a kłopot z przeprojektowaniem duży... I pokoje na górze się zmniejszą, bo granica 1,90m się przesunie do środka pomieszczeń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 26.07.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Halooo!!!!!! jest tam kto??? co macie zrobione z przestrzenią nad kuchnią, pod tym małym daszkiem, za ścianą w łazience na górze? Jest wieniec, ale pod nim nie ma ścianki i mam pustą przestrzeń... Jak to ocieplaliście, bo jakoś nie widzę czołgania się żeby te małe połacie ocieplić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amaretta 29.07.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 My z tej scianki nie skorzystamy czołgać się nie będziemy i jest zamurowana tzn. łazienka na górze kończy się na ścianie tej głównej pod oknem. A teraz ja mam pytanie : czy ścianki na górze robiliście według projektu?Pytanie moje może was dziwić ale powiedziano mi że ścianki działowe górne powinny być zgodne z tymi na dole trochę mnie to zdziwiło ale skoro robię według projektu to nie widzę przeszkód i co wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 29.07.2008 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 powiedziano mi że ścianki działowe górne powinny być zgodne z tymi na dole trochę mnie to zdziwiło ale skoro robię według projektu to nie widzę przeszkód i co wy na to ? bzdury gadają. Chodzi tylko o to, żeby pod ścianką na górze strop był wzmocniony, tzn podwójna belka teriva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amaretta 29.07.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 btxPewnie masz racje ale u nas jest strop wylewany nie terriva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Michał 29.07.2008 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 u nas po zmianie ekipy mamy na razie tyle:http://img257.imageshack.us/img257/3118/domgi9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savo 30.07.2008 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 btx Jeśli chodzi o przestrzeń nad kuchnią - my to wykorzystaliśmy na schowek na rzeczy łazienkowe (ręczniki, itp.). Całość jest (będzie..) zamknięta ażurowymi drzwiczkami drewnianymi, przez co panuje ład i porządek Daszek jest ocieplony tak jak pozostała reszta dachu (wełna 18+5). http://savo.pl/forum/lal.JPG Wreszcie się doczekałem okna do wolego oczka ! Dla chętnych, co jeszcze chcą go wykonać podaję namiary na producenta - STOLBUD Włoszczowa, cena ok. 1100zł (drewniane, k=1.1). Okno figuruje w katalogu jako "witryna". http://savo.pl/forum/wom.JPG W projekcie jest też jeszcze jeden kącik, który warto wykorzystać. U nas jest przeznaczony jako schowek na narty. Dostęp do tej "dziupli" jest możliwy od strony stryszku. http://savo.pl/forum/nar.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Michał 30.07.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Mam prośbę czy możecie podzieliś się kontaktami do producentów drzwi wejściowych z łukiem. rozmawiałam już z kilkoma producentami i dla wszystkich problem stanowi górne doświetlenie w łuku dosłownie wszyscy mi odradzają, jeszcze nikt nie powiedział, że to będzie ładnie wyglądać ... to samo z bawolim okiem, każdy się za głowę łapie że co to za wymiary ... w oknoplaście pan nam zaproponował powiększenie do wymiarów 180/50 cm tyle, że nie sprawdziłam czy to się zmieści na dachu i nie mam wizji jak to może wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Michał 07.08.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Dostałam wyceny na okna drewniane w tym na bawole oko i tak u jednego z producentów okno do bawolego oka kosztuje 445 netto u kolejnego 864 netto bez szprosów - niezła różnica ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gochab1 14.08.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 witam, właśnie zastanawiamy sie nad zakupem projektu ADELI. Martwi mnie tylko koszt budowy (nie wiem jak duży kredyt będzie mi potrzebny), czy ktoś mógłby podać w przybliżeniu koszt budowy stanu surowego? z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 14.08.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 a zajrzyj no do mnie do dziennika, jutro postaram się napisać coś aktualnego. Na temat kosztów teżpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość IZ_EK 15.08.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 150 tys - stan surowy otwarty, Adela powiększona do 220 m2, ściana trójwarstwowa z wełną, dachówka, ławy fundamentowe, ściany fundamentowe trójwarstwowe ze styropianem. + stolarka (okna, drzwi wej.,garaż) 35tys+ tynki wewn. 20tys+ wylewki 10tys+ ogrzewanie z podłogówką na 60m2 35tys+ elektryka 10tys+ instalacja alarmowa 6tys Więcej nie mam. Dopiero te etapy zakończyliśmy. Teraz walczymy z ogrodzeniem i ociepleniem poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gochab1 15.08.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi. Przeglądamy wiele projektów, jednak Adela nadal jest na pierwszym miejscu. Dzięki waszym opisom podoba mi sie jeszcze bardziej. Na pewno w trakcie budowy wiele razy zajrzymy na forum. Już widzę , że można liczyć na Adelowiczów Adela może i do tanich nie należy, ale chyba warta jest tych pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts