Ola i Michał 18.08.2008 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 powiem tak Adela jest piękna, ale nie wiem czy drugi raz zdecydowałabym się na wybór tego projektu właśnie ze względu na koszty ... w czwartek zalaliśmy strop i tak sobie pomyślałam, że może warto policzyć ile już wydaliśmy, a potem naszła mnie refleksja że może lepiej nie liczyć my projekt wybieraliśmy w 2006 roku czyli przed szalonym skokiem cen materiałów budowlanych ... teraz chyba szukałabym czegoś tańszego w budowie ... jak podliczę koszty to dam znać ile nam do tej pory wyszło ... a tutaj "panowie widma" wyrównują zalany strop http://img397.imageshack.us/img397/1061/img8120vn7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 19.08.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 150 tys - stan surowy otwarty, Adela powiększona do 220 m2, ściana trójwarstwowa z wełną, dachówka, ławy fundamentowe, ściany fundamentowe trójwarstwowe ze styropianem. coś mi się w te 150tyś nie chce wierzyć... A może to kwota netto? Chyba że materiały kupowaliście ze dwa lata temu, albo robocizna za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 20.08.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 stan surowy otwarty zamknął się u nas w kwocie 170 tys (2006 rok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
por_zybert 20.08.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Ja wydatki na stan surowy zamknięty szacuje na ok 120tyś. Ale mam murarza w rodzinie, wszystkie materiały kupowałem w zimie przed podwyżkami no i teść ma (miał?) las. Myślę, że teraz to kwota dochodząca do 200 tyś. zł nie oszukujmy się. Oczywiście na tak zwanego golasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Michał 20.08.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 jak znajdę chwilę to postaram się policzyć bardziej szczegółowo, ale z moich ogólnych wyliczeń wynika, że w 200 tyś zł. na pewno się nie zmieścimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość IZ_EK 20.08.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 150 tys - stan surowy otwarty, Adela powiększona do 220 m2, ściana trójwarstwowa z wełną, dachówka, ławy fundamentowe, ściany fundamentowe trójwarstwowe ze styropianem. coś mi się w te 150tyś nie chce wierzyć... A może to kwota netto? Chyba że materiały kupowaliście ze dwa lata temu, albo robocizna za darmo Odkopałam archiwalny zeszycik z zapiskami (z czasów kiedy jeszcze chciało mi się wszystko zapisywać) no faktycznie trochę mi się zaniżyło. Ale faktem jest że materiały kupiliśmy dwa lata temu przed tymi szalonymi podwyżkami. Murarz też był tani ale trzeba było znosić jego "chwilowe niedyspozycje". Dachówkę kupiliśmy w promocji po 1,6zł, a usługa wykonania pokrycia dachowego odbyła się z 7% vatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 20.08.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 stan surowy otwarty zamknął się u nas w kwocie 170 tys (2006 rok) no i to już jest kwota bardziej prawdopodobna. Tak jak pisałem w dzienniku: u nas jest aktualnie 116tyś, do tego dach powinien zmieścić się w ok 50-53tys, czyli razem 170 tyś, 175 max. To są kwoty po cenach aktualnych (2008r), wszystko brutto - będę chciał odzyskać te 15% z vatu, czyli ostatecznie powinno wyjść trochę taniej. Nie ma murarza w rodzinie, ani lasu, a materiałów szukam sam, nie zleciłem tego ekipie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Michał 21.08.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 policzyłam i niestety zgodnie z moimi przypuszczeniami w 200 tyś. zł nie zmieścimy się na pewno, do tej pory wydaliśmy ok. 140 tyś zł z czego na mniej niż połowę mamy faktury ...bardzo dużo kosztowała nas zmiana ekipy, ale nie dało się tego uniknąć bo inaczej w tym roku dom by nie stanął a i trudno było tak na już znaleźć kogoś w rozsądnej cenie na dach-materiał na pokrycie, okna połaciowe + robocizna zakładamy ok. 50 tyś.w sumie wychodzi mi coś koło 220 tyś. zł niestety ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 21.08.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 ach te pieniądze ...w mioch wydatkach są uwzględnione okna połaciowe sztuk 10 razem 14700, czyli po odliczeniu okien stan surowy 155 tys. Ola i Michał, btx nie chcę Was martwić, ale wydatki dopiero przed Wami, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Michał 21.08.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Joani zdaję sobie sprawę, że przed nami dużooooo większe wydatki m.in. wykończeniówka o której powszechnie mówi się, że wykańcza myślałam nad tym jak by trochę zmniejszyć wydatki na budowę domu, ale są rzeczy, z których nie chcę rezygnować m.in. łuki w oknach oraz bawole oko, są to elementy, które w dużym stopniu wpłynęły na decyzję o wyborze tego a nie innego projektu więc nie chcę tego zmieniać chociaż mam świadomość, że to zmniejszyłoby wydatki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 27.08.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 na dach-materiał na pokrycie, okna połaciowe + robocizna zakładamy ok. 50 tyś. 50 tyś, razem z oknami wydaje mi się trochę mało, chociaż nie wiem ile was kosztuje robocizna. U nas z oknami wyjdzie jakieś 58-59tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 27.08.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 http://images31.fotosik.pl/306/857e940c44795002med.jpg Joani, czy ściana kuchni u was jest pokryta cegłą czy płytka klinkierową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Michał 28.08.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 na dach-materiał na pokrycie, okna połaciowe + robocizna zakładamy ok. 50 tyś. 50 tyś, razem z oknami wydaje mi się trochę mało, chociaż nie wiem ile was kosztuje robocizna. U nas z oknami wyjdzie jakieś 58-59tyś. btx kryjemy blachodachówką z posypką mineralną ahi roofing (model gerard roman) http://www.ahiroofing.pl/sub_our_products/product_detail.aspx?pid=2&tid=1 wycena na tą dachówkę wraz z dodatkami montażowymi, folią, orynnowaniem i oknami Roto zamknęła się w ok. 37 tyś. z 22% Vat jeżeli biorę od nich firmę do krycia to mogę materiały kupić z 7% Vat plus robocizna ok. 16-17 tyś. powinnam się zmieścić w 50 tyś. zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 28.08.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 btx, płytka elewacyjna Rotterdam Stroher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amaretta 28.08.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Ola i Michał My na pokrycie dachu wydaliśmy 60tys. dachówka( rupp ceramika)+robocizna, nie mamy wolego oczka tylko 1 dachowe i w pokojach na górze zlikwidowaliśmy po jednym oknie ze względu na to , że zrobiliśmy jeden pokój, jest duży , piękny i przestronny - polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Michał 28.08.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Amaretta a ja się zastanawiałam dzisiaj co tam u Was na placu boju słychać ?? napisz na jakim etapie obecnie jesteście?? może jakieś fotki poproszę a u nas stan na 23.08.2008 http://img213.imageshack.us/img213/4171/domyc3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 28.08.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 btx, płytka elewacyjna Rotterdam Stroher a czy te narożnikowe były od ręki dostępne z katalogu czy musieliście zamawiać cięte z klinkieru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amaretta 29.08.2008 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Ola i Michał Masz racje aż wstyd się przyznać że ostatnio rzadko zaglądam na "muratora", wiesz jak to jest na budowie ciągle coś trzeba jechać załatwiać , a to dopilnować wykonawców itd,. itp.Fotki obiecuje że wrzucę najszybciej jak się da może jutro , a u nas to adelka ma już dach prawie założony, elektryka już założona teraz czekamy na okna mają być w przyszłym tygodniu zaraz będziemy tynkować - myślimy o tynkowaniu maszynowym z agregatu jest to szybciej a ponieważ widziałam jak to wygląda to mi się podoba i dlatego się zdecydowliśmy. Widzę że u was też zmiany jeśli chodzi o okna, my też zrobiliśmy na prosto okno u góry i nawet ciekawostka- drzwi zrobiliśmy normalne wejściowe tzn 90cm, jak ja się naszukałam takich drzwi szerokich i jeszcze kolor mam taki specyficzny że stwierdziłam co tam inni mają to ja tez mogę mieć normalne drzwi, a po za ty cena takich szerokich drzwi jest duuuuuuuuuuuuużo droższa.I powiem wam że ładnie te drzwi wyglądają zresztą jak wrzucę jakieś nowsze zdjęcia to sami zobaczycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amaretta 29.08.2008 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 to zdjęcie jest sprzed dwóch tygodni- drzwi wejściowe już "normalne" i u góry łuk zamurowany http://img80.imageshack.us/img80/6981/obrazoa6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Michał 29.08.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Amaretta u nas łuki w oknach zostają - jeszcze ich nie widać bo szalunki nie zdjęte, ze zmian jesli chodzi o okna to mamy takie, że z kuchni na taras nie ma wyjścia a jest okno drzwi ... hmmm ... temat rzeka, zrobiłam wyceny na drzwi z łukiem i rozrzut poprostu kosmiczny od ok. 5 tyś zł do ponad 13 tyś zł wg wypatrzonego przeze mnie modelu, bardzo, bardzo podobały mi się drzwi bez górnego doswietlenia w łuku z firmy Stobrawa, ale kosztowały ponad 5 tyś. zł z bocznym doświetleniem i zupełnie przypadkiem jak pojechalismy na wycenę okien wpadły mi w oko drzwi za nieduże pieniądze bo z bocznym doświetleniem i montażem niewiele ponad 2 tyś. zł fakt, że nie są to drzwi z łukiem i na zamówienie, tylko masówka ale co tam, ważne, że nam sie podobają Amaretta a nie baliście się kłaść elektryki przed zamknięciem budynku?? nasz dom stoi trochę na uboczu i jak go nie zamkniemy oknami i drzwiami to raczej nie będziemy w środku nic robić ... a okna jakiej firmy będziecie mieli??? , ja mam dylemat między Oknoplastem a oknami Schuco ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts