cezare 30.06.2005 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Jeszcze jedna uwaga Jak wybrneliście z takiego problemu? Odpowietrzenie rury kanalizacyjnej wychodzi tuż przy oknie dachowym w łazience, a nawet nie ma miejsca na nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henk_GK 03.07.2005 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2005 Ja mam łazienkę na górze przerobiną. U mnie nie ma takiego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-kriss- 31.07.2005 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Jeszcze jedna uwaga Jak wybrneliście z takiego problemu? Odpowietrzenie rury kanalizacyjnej wychodzi tuż przy oknie dachowym w łazience, a nawet nie ma miejsca na nie. Witam, Ja rurę 100 puściłem w kominie na wysokości stropu wychodzi do łazienki a dalej jest puszczona rura 50 jako odpowietrzenie. Jeżeli chodzi o drugą rurę kanalizacyjną, wstawiłem 50 i wkułem ją w ścianę. Do wanny myślę że wystarczy 50! Mam taką nadzieję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RoboM 14.08.2005 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 Witam!Buduję Adelę. Jestem na etapie stropu, który wykonuję zgodnie z projektem (teriva) i mam same problemy. W projekcie brak wymiarów do ułożenia stropu, normą są też przestrzenie w krórych projektant nie przewidział niczego (pustaki teriva nie mieszczą się, nie ma też zaprojektowanych wylewek betonowych - których w stropie i tak jest dużo i zbrojone są potężnie). Zestawienie belek stropowych zamieszczonych na stronie z projektem stropu, chyba pomyliło się projektantowi z jakimś innym stropem bo niewiele się zgadza (niewłaściwe ilości belek, jedna dlugość belek nie występuje wogóle w stropie). W archipelagu twierdzą, że strop jest prawidlowo przeliczony, a braki i błędy w wymiarowaniu poprawią (co w moim przypadku niewiele zmienia bo to trochę potrwa)Czy nikt do tej pory nie montował stropu teriva, bo brak na ten temat wypowiedzi na forum?Proszę o komentarze !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezare 17.08.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 W zeszłym tygodniu wykonano strop na mojej Adeli. Na szczęście do wykonania wziąłem firmę z osobą wykształconą w budownictwie, stąd dał dobie radę ze stropem. Ale wrażenia mieliśmy identyczne, jeśli chodzi o strop (inne elementy domu również) - projektant szykował dom na ewentualne trzęsienie ziemi lub też atak powietrzny. Włosy snęły mi dęba gdy zobaczyłem "beleczkę" przeliczoną przez projektanta! 14 drutów, strzemiączka co 10 centymetrów - sam ciężar beleczki był niesamowity, a co dopiero całego stropu. Dobrze, że ściany zrobiłem z porothermu 44 a nie z ytong-a, jak radzi projektant.Rozłożenie garów na stropie to też niezła jazda. Nie pasowały pod układ ścian działowych. Musiałem zmniejszyć łazienkę o 20 cm. Przede mną dach. Jak wyglądają pokoje ze słupami w środku? Może jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henk_GK 17.08.2005 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Pomysł na słupki w pokojach -> usunąć je.U mnie tak zrobiłem, a więźba jest oparta na ścianach zamiast budowania słupów na stropach. Pokoje są zdecydowanie bardziej ustawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezare 18.08.2005 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Planuję zrobić dach z dachówki. Czy zmiana ustawienia ze słupami jest możliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henk_GK 18.08.2005 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Ja mam dach zrobiony z dachówki cementowej brassa i dało się zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-kriss- 21.08.2005 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 Witam, Jeszcze skromnie, papa itp. ale pozwolicie że się troszkę pochwalę!!! Chętnie obejrzę i wasze domy!!! http://foto.onet.pl/upload/12/86/_520431_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/25/84/_520434_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/2/95/_520436_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/3/9/_520435_n.jpg Ze stropem faktycznie było trochę zabawy i kombinacji jednak słupów nie udało mi się usunąć, będę miał dwa w największej sypialni na piętrze. Ale może uda się je jakoś ozdobić i nie będą strasznie szpeciły. Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych pracach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezare 26.08.2005 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 W tej chwili jesteśmy na etapie stropów i szczytów. I tu wyszedł kolejny haczyk. Na rzucie ogólnym widać wysunięcie ścian szczytowych, natomist na rzucie fundamentów nie. Przy dokładnej analizie rysunków okazuje się, że wysunięcie spowodowane jest ułożeniem cegły klinkierowej na elewacji. A co zrobić kiedy zaplanowaliśmy zamiast klinkieru - płytki klinkierowe? Na razie "czekamy" na deszcz, żeby można było stawiać dach. Budowa to szkoła cierpliowści! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RoboM 26.08.2005 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Po interwencji w Archipelagu dosyć szybko przysłano rzut stropu uzupełniony o brakujące wymiary. Uzupełniono projekt także o dwie płyty stropowe (jedna w garażu przy kominie, jedna w pomieszczeniu gospodarczym, przy oknach). Dodano też przekrój stropu w pomieszczeniu gospodarczym. Jeżeli ktoś jest przd wykonaniem stopu polecam do przejrzenia! Jeśli ktoś wykonywał dach z dachówki proszę o podanie ilości zużytych materiałów Proszę o zamieszczenie zdjęć poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezare 30.08.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Jak będzie to obejrzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-kriss- 09.10.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 Straszna cisza w tym poście!!! Jak możecie opiszcie postępy w realizacji marzeń!Ja grzecznie czekam na tynkarzy, uporałem się z instalacją kabelkową i troszkę dowiedziałem się o tynkowaniu, sam zająłem się mniej znaczącymi pomieszczeniami!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezare 13.10.2005 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 W tej chwili zasuwam z dachem, a w zasadzie z krokwiami. Jutro będzie dachówka na budowie. A kiedy dach? Któż to wie. Zaczęło padać na dworzu. Będzie można na bieżąco sprawdzać szczelność dachu. Ale w deszcz chyba nie pracują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
por_zybert 17.10.2005 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Ja z moją żonusią ulepimy fundament w tym roku, może lepiej to przez zimę się ładnie uleży. Foto już niedługo. Ahoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezare 21.10.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Cierpliwość wyczerpała się, pożegnaliśmy się z wykonawcą. Dachu na razie nie będzie. Czy u kogoś jest wole oczko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekiwona 23.10.2005 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Witam wszystkich zainteresowanych Adelowiczów. Budujemy w Gorzowie. Powiększamy garaż o dodatkowe stanowisko i zastanawiamy sie o ile ?Na pewno zostawimy wole oczko, tylko powiekszymy je proporcjonalnie do dachu garażu. (ciekawe ile nas to bedzie kosztowalo)1. Dlaczego rezygnujecie z wolego oczka?2. Chcielismy zobaczyc Adelke na zywo, moze ktos budujacy chcialby si pochwalic?3.Chcemy otworzyc schody, rezygnujac z łazienki pod nimi i przeniescdo pomieszczenia gospodarczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekiwona 23.10.2005 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Uff naresczcie dotarlam do Was. Budujemy w Gorzowie. Powiększamy garaż o dodatkowe stanowisko i zastanawiamy się o ile?Na pewno zostawimy wole oczko, tylko powiekszymy je proporcjonalnie do dachu garażu. (ciekawe ile nas to będzie kosztowało)1. Dlaczego rezygnujecie z wolego oczka?2. Chcielismy zobaczyc Adelke na zywo moze ktos budujacy chcialby sie pochwalić.3. Chcemy otworzyć schody rezygnując z łazienki pod nimi i przenieść ją do pomieszczenia gospodarczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
por_zybert 28.10.2005 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 My też chcieliśmy powiększyć garaż ale przeróbka kosztuje ok 2000 zł więc daliśmy sobie spokój. Co do wolego oczka, czy jak tam się to zwie, jest naprawdę kuszące i dodaje dachowi dużo uroku. Jest jednak duże "ale". Trudno to pokryć blachodachówką (tak mi powiedział znajomy) i wogóle trzeba mieć niezłego fachowca żeby tego dokonał. Jeszcze jest problem z oknem na specjalne zamówienie i klejonymi krokwiami(???). Wszyscy robią okno dachowe i mają za jednym pociągnięciem furę problemów z głowy. Mam nadzieję jednak że utrzymacie swoją decyzję i zrobicie z oczkiem bo my też mamy zamiar zostawić. Ahoj Karol i Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris112 10.11.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 Cześć, właśnie przymierzamy się do budowy Adeli. Proszę podzielcie się informacją, z czego budujecie, z czego jest najwygodniej? Raczej nie uśmiecha się nam budowa z zaproponowanego Ytonga, bo wolelibyśmy z ceramiki. pozdrawiamy, k&k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts